Plan: | De Wierden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01 |
Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (2012)
De Structuurvisie Infrastructuur en Ruimte (SVIR) van het Rijk is de 'kapstok' voor bestaand en nieuw rijksbeleid met ruimtelijke consequenties. Ze schetst de ontwikkelingen en ambities voor Nederland in 2040. Ingezet wordt op het ruimtelijk en mobiliteitsbeleid voor een concurrerend, bereikbaar, leefbaar en veilig Nederland.
Het Rijk kiest voor een selectieve inzet van rijksbeleid op slechts 13 nationale belangen en laat meer over aan gemeenten en provincies.
Deze nationale belangen zijn:
In de SVIR is de ladder voor duurzame verstedelijking geïntroduceerd. Het doel van de ladder voor duurzame verstedelijking is een goede ruimtelijke ordening door een optimale benutting van de ruimte in stedelijke gebieden. Het Rijk wil met de introductie van de lader vraaggerichte programmering bevorderen. De ladder beoogt een zorgvuldige en transparante besluitvorming bij alle ruimtelijke en infrastructurele besluiten. De ladder is als procesvereiste opgenomen in het het Besluit ruimtelijke ordening (Bro).
Op grond van artikel 3.1.6 lid 2 Bro moet de toelichting bij een bestemmingsplan, dat een nieuwe stedelijke ontwikkeling mogelijk maakt, voldoen aan de volgende voorwaarden:
Toepassing van de ladder voor duurzame verstedelijking is verplicht voor bestemmingsplannen die nieuwe stedelijke ontwikkelingen, gebaseerd op een regionale behoefte, mogelijk moeten maken. Daarnaast kan de ladder een handig hulpmiddel zijn voor alle vragen waar een zorgvuldige ruimtelijke inpassing van stedelijke ontwikkelingen aan de orde is of waar zorgvuldig ruimtegebruik nagestreefd wordt.
In het bestemmingsplan De Wierden zijn enkele nieuwbouwlocaties voor woningbouw opgenomen. Dit zijn gedeeltelijk herontwikkellocaties waar wordt gebouwd nadat de grond is vrijgekomen omdat de huidige bebouwing zal worden gesloopt (Zandwierde, Oldewierde: 't hart van De Wierden, en de herontwikkellocatie aan Leemwierde) maar ook nieuwbouwlocaties (Hoekwierde, Kimwierde en Leem/Kornwierde) waar wordt gebouwd in groene gebieden in samenhang met de herinrichting van het omringende groengebied.
Deze nieuwbouwlocaties zijn onderdeel van de intergrale wijkaanpak, die gericht is op het investeren in de bestaande woningvoorraad en het realiseren van nieuwbouw voor de huidige bewoners van De Wierden.
Het gaat dus om woningbouw in bestaand stedelijk gebied van De Wierden - die primair bedoeld is voor de inwoners van de wijk zelf- waarvoor elders in de regio geen alternatief is. Er is dus sprake van een actuele regionale behoefte, zoals bedoeld in artikel 3.1.6 lid 2 onder a.
Voor een beschrijving van de benutting van de beschikbare gronden waar de herontwikkeling plaatsvindt wordt verwezen naar paragraaf 2.2 Nieuwe ontwikkelingen.
Het bestemmingsplan is in overeenstemming met de nationale belangen in de SVIR.
Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (2012)
In de SVIR is aangegeven dat voor een aantal onderwerpen algemene regels door het Rijk moeten worden gesteld. Deze regels zijn concreet normstellend bedoeld en worden geacht direct of indirect (door tussenkomst van de provincie) door te werken in de ruimtelijke besluitvorming van provincies en gemeenten. Het Besluit algemene regels ruimtelijke ordening (Barro) is deze algemene maatregel van bestuur waarin de nationale belangen uit de SVIR juridisch zijn geborgd. De ministeriële regeling die bij het Barro hoort is de Regeling algemene regels ruimtelijke ordening (Rarro). Deze is gelijk met het Barro in werking getreden.
De onderwerpen waar het Rijk in het Barro en Rarro ruimte voor vraagt zijn:
Op 1 oktober 2012 is het Barro aangevuld met de ruimtevraag voor de volgende onderwerpen (Barro, eerste aanvulling):
De wijziging van het Barro ging vergezeld van een wijziging van de Rarro. Ook deze wijziging trad op 1 oktober 2012 in werking. De Rarro bevat een uitwerking van het al eerder in het Barro gepubliceerde ruimtelijke regime rond radars voor militaire luchtvaart.
Het plangebied van dit bestemmingsplan valt niet onder de onderwerpen en/of gebieden waarvoor in het Barro ruimte wordt gevraagd.