Plan: | De Wierden |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0034.BP1N03-vg01 |
De gemeente en woningcorporaties de Alliantie en Ymere werken sinds 2007 gezamenlijk aan de verbetering van De Wierden. Samen met lokale partners – o.a. brede school de Wierwinde, de Schoor, de politie, Sciandri, de kunstlinie en de Zorggroep – en met bewoners wordt in een integrale wijkaanpak gewerkt aan zowel sociaal-economische als fysieke maatregelen. Investeringen in beide zijn nodig om de wijk en de bewoners meer toekomstperspectief te bieden.
In de afgelopen 6 jaar is met succes geïnvesteerd in maatregelen om:
Dit heeft onder meer geleid tot de volgende behaalde resultaten:
De Wierden blijft echter een wijk met veel kwetsbare groepen. Het is tevens een wijk met een eenzijdige en deels verouderde woningvoorraad die voor ca. 70% uit sociale huurwoningen bestaat. Het resterende deel bestaat bijna geheel uit sociale koopwoningen. De voorzieningen in de wijk zijn verouderd. Door de eenzijdige woningvoorraad is doorstroming van senioren in de wijk niet mogelijk, gaan sociale stijgers uit de wijk weg en komen veel kwetsbare bewoners de wijk binnen. Dit houdt de concentratie van problemen op het gebied van bijvoorbeeld leefbaarheid, armoede en participatie in stand.
Als onderdeel van de integrale wijkaanpak (IWA De Wierden) is in 2009 de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer opgesteld door de gemeente Almere, Ymere en de Alliantie. In deze Ruimtelijke Visie zijn ruimtelijke maatregelen uitgewerkt die tot doel hebben het perspectief van de wijk structureel te verbeteren.
Om de hierboven beschreven vicieuze cirkel te doorbreken, komen er in De Wierden nieuwe woningen op 6 locaties. Deze nieuwe woningen moeten zorgen voor verhuisbewegingen in de wijk. Vrijkomende bestaande woningen zullen worden gerenoveerd en (gedeeltelijk) verkocht en verhuurd in een duurder segment, zodat de wijk eigentijdser en gevarieerder wordt. Er wordt ook geïnvesteerd in een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte en de voorzieningen.
In de Ruimtelijke Visie "De Wierden aan het Meer" staan de volgende ruimtelijke maatregelen centraal:
De crux van de ruimtelijke visie is enerzijds de wisselwerking tussen investeringen in de bestaande voorraad en nieuwbouw, anderzijds de voorkeurspositie van bewoners om in een verbeterde woning en woonomgeving door te groeien. Nieuwbouw en het bereikbaar houden van nieuwbouw voor de huidige bewoners van De Wierden zijn hiervoor belangrijk, maar niet zonder dit tegelijkertijd op te laten gaan met verbetering van de bestaande voorraad na mutatie.
Afbeelding: ruimtelijke visie "De Wierden aan het Meer"
Bewonersconsultatie
In juni 2009 is de concept ruimtelijke visie door de Stuurgroep Integrale Wijkaanpak De Wierden en het College van B en W vrijgegeven voor consultatie. Een afbeelding van de concept ruimtelijke visie is hieronder weergegeven.
Om zo individueel mogelijk de reacties te vernemen van bewoners zijn rond de zomer van 2009 zes buurtgesprekken in de verschillende buurten in De Wierden georganiseerd. Mede door initiatieven van bewoners en aandacht in de media groeide het aantal deelnemers uit van 15-20 tot 40-60 bewoners per buurtgesprek.
Afbeelding: concept ruimtelijke visie
Met de positionering van het nieuwe voorzieningencluster en het bouwen aan een nieuw imago voor De Wierden is gesteld dat de entrees en randen van de wijk veel aandacht behoeven. Zodoende was in de plannen veel ruimte voor nieuwbouw aan de kust (locatie Windbos/Hoekwierde en locatie Kimwierde) en aan de westkant langs de singel (locatie randzone Kornwierde en Leemwierde). Deze bouwlocaties waren bedoeld om de wijk sterker te verbinden met de omgeving.
Zo werd aanvankelijk in de ruimtelijke visie voorgesteld delen van het Windbos te bebouwen in combinatie met meerdere woontorens bij de Blikveldweg. Dit om de zuidwest hoek van De Wierden meer te verknopen met de parkstrook ten zuiden van De Velden. Na een aantal gesprekken met bewoners, die grote bezwaren uitten tegen de bebouwing in het Windbos, is uiteindelijk alleen de locatie voor één woontoren in de Hoekwierde gehandhaafd. Door de solitaire plek en het volledig handhaven van het Windbos draagt deze locatie minder dan oorspronkelijk bij aan de hierboven beschreven ruimtelijke ambities (oriëntatie en ruimtelijke verknoping De Wierden – De Velden). Door de kansrijkheid van de locatie draagt hij echter onverminderd bij aan de basisambities van de ruimtelijke visie: de wisselwerking tussen investeringen in de bestaande voorraad en nieuwbouw, zodat de woningvoorraad gevarieerder wordt en nieuwe bewoners naar de wijk kunnen worden getrokken. Met de kustlijn als samenhangende lijn, die de diverse stedelijke woonvormen in De Velden, De Wierden en het centrum van Almere Haven verbindt, maakt de locatie gebruik van de unieke plek/ligging en zorgt voor meer representatie en oriëntatie van de bebouwing van Almere Haven richting het Gooimeer.
In de concept ruimtelijke visie werd ook voorgesteld om het groen ten westen van de Kornwierde te bebouwen, zodat deze buurt veel meer een gezicht richting de singel zou krijgen. Na gesprekken met bewoners is besloten het parkachtige karakter van de westelijke rand van De Wierden in stand te houden. Als gevolg hiervan is besloten de bebouwing ten westen van de Kornwierde te schrappen en slechts één nieuwbouwcomplex te realiseren ten westen van de buurten Kornwierde en Leemwierde.
De nieuwbouw in het plantsoen van bij Zandwierde ging aanvankelijk uit van de bouw van een aantal patiowoningen aan de zuidkant van het plantsoen. Daardoor werd het plantsoen relatief klein en werd het uitzicht vanuit de woningen aan de dijk op het plantsoen geblokkeerd. Na discussie in de buurt is besloten de nieuwbouw te concentreren op de plek van de huidige gymzaal, die samen met de school opgenomen wordt in het nieuw te realiseren centrum Haven West in plangebied De Laren. Hierdoor behoudt het plantsoen zijn huidige omvang en wordt het zicht vanuit omliggende woningen op het plantsoen grotendeels gehandhaafd.
De overige nieuwbouw plannen ten noorden van de Leemwierde en die in het hart van De Wierden zijn vrijwel ongewijzigd gebleven na de consultaties met de buurt.
Hieronder wordt aan de hand van beantwoording van een aantal vragen een algemene toelichting gegeven op de nieuwbouw en renovatieplannen in De Wierden:
1. Waarom worden er woningen toegevoegd in De Wierden?
2. In welke segmenten wordt gebouwd?
3. Hoe werkt de voordeelregeling voor bewoners van De Wierden?
4. Waarom wordt er gebouwd in groene gedeelten van De Wierden?
5. Is nieuwbouw de oplossing voor de sociale problematiek in De Wierden?
6. Willen de inwoners van De Wierden verhuizen?
7. Waarom wordt er hoogbouw gerealiseerd?
8. Hoe is tot nu toe met participatie door bewoners omgegaan?
9. Waarom wordt er woningbouw in De Laren en De Wierden gerealiseerd?
1. Waarom worden er woningen toegevoegd in De Wierden?
In De Wierden worden ruimtelijke maatregelen genomen die de sociale problematiek in de wijk helpen verminderen. De huidige woningvoorraad in De Wierden kampt met een aantal problemen.
Ten eerste is de voorraad eenzijdig, met vooral kleine, sociale huurwoningen (70%) en sociale koopwoningen (ruim 25%), waaronder een deel voormalige huurwoningen die de afgelopen jaren zijn verkocht. Mede door deze eenzijdige woningvoorraad is ook de bevolkingssamenstelling van De Wierden eenzijdig met een laag gemiddeld inkomen.
Ten tweede leidt de eenzijdige woningvoorraad ertoe dat bewoners die binnen De Wierden willen verhuizen, geen volgende stap kunnen zetten in hun wooncarrière: als zij op zoek zijn naar een volgende (duurdere) woning, kunnen zij deze vaak niet vinden in hun eigen wijk. Zij zijn gedwongen te verhuizen naar een andere wijk, of ander stadsdeel. Hierbij gaat het vooral om sociale stijgers. Dit zorgt ervoor dat de mensen met een hoger inkomen de wijk verlaten en daarvoor in de plaats komen er mensen terug met een lager inkomen.
Ten derde treedt er een proces van vergrijzing op. Deze vergrijzing vindt plaats in een woningvoorraad die hier niet goed op is berekend en niet voldoende geschikt is voor senioren, vanwege bijvoorbeeld het ontbreken van liften bij de huidige appartementencomplexen.
Ten vierde is een groot aantal van de huurwoningen in De Wierden toe aan groot onderhoud.
Om dit groot onderhoud te kunnen uitvoeren en de huurwoningen geschikt te maken voor (verkoop aan) nieuwe doelgroepen, is doorstroming nodig.
De aanpak van deze problemen is uitgewerkt in de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer, die op 18 februari 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld. In De Wierden worden nieuwe woningen toegevoegd op 6 locaties. Deze woningen moeten zorgen voor verhuisbewegingen in de wijk. Vrijkomende bestaande woningen zullen worden gerenoveerd en in een hoger segment aangeboden (huur of koop). Er wordt ook geïnvesteerd in een kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte en de voorzieningen.
2. In welke segmenten wordt gebouwd?
Om doorstroming in de bestaande woningvoorraad te bereiken, zijn nieuwe woningen nodig. De nieuwbouwwoningen zijn van hoge kwaliteit en worden gerealiseerd in de nu in de wijk niet of nauwelijks aanwezige prijssegmenten. Echter, om doorstroming te realiseren, wordt een groot deel van de aanvullende woningbouw in eerste instantie aangeboden aan de bewoners van De Wierden in het sociale huur segment. De woningen in de wijk die hierdoor vrijkomen, worden allereerst gerenoveerd en vervolgens in een hoger segment aangeboden (huur of koop). De nieuwbouwwoningen worden bij mutatie, na de sociale huurperiode (ofwel, na de eerste bewoning), eveneens aangeboden in een duurder segment (huur of koop).
Dit betekent dus niet dat er alleen nieuwe sociale huurwoningen worden gebouwd. Er worden woningen gebouwd in die segmenten die op dit moment ontbreken in De Wierden, maar deze kwalitatief betere woningen worden voor de eerste bewoners wel voor een sociale huurprijs aangeboden.
Door de nieuwbouw en de renovatie van de bestaande woningvoorraad komen kwalitatief goede woningen (huur en koop) beschikbaar voor bewoners uit De Wierden en voor bewoners die graag in De Wierden willen wonen. Door het bouwen van appartementen met lift worden bijvoorbeeld de senioren in de wijk in staat gesteld door te verhuizen naar een geschikte, gelijkvloerse woning. De vrijkomende eengezinswoningen worden opgeknapt voor bewoners die voorheen geen geschikte woning in De Wierden kon vinden, zoals draagkrachtige gezinnen, maar wel in een andere wijk of ander stadsdeel. Zij zijn nu in de gelegenheid terug te keren naar De Wierden.
3. Hoe werkt de voordeelregeling voor bewoners van De Wierden?
Om er voor te zorgen dat deze nieuwe woningen bereikbaar blijven voor de huidige bewoners, wordt in De Wierden gewerkt met de voordeelregeling. Deze regeling zorgt voor een andere verdeling van de vrijgekomen woonruimte: bepaalde groepen woningzoekenden krijgen voorrang bij de toewijzing voor bepaalde woningen, ook wanneer zij korter staan ingeschreven als woningzoekende bij Woningnet dan anderen. In De Wierden wordt 50% van de vrijkomende sociale huurwoningen (in dit geval geldt dit dus ook voor 50% van de nieuwbouwwoningen) aangeboden met de voordeelregeling.
Er zijn twee groepen mensen die voorrang krijgen boven andere woningzoekenden:
Voorrangsgroep 1 bestaat uit wijkbewoners van De Wierden, die binnen hun wijk willen verhuizen.
Voorrangsgroep 2 bestaat uit woningzoekenden die de wens hebben om terug te verhuizen naar De Wierden terwijl zij daar de afgelopen vijf jaar minimaal één jaar hebben gewoond en aan een aantal voorwaarden voldoen met betrekking tot inkomen en opleiding.
Het doel van deze voordeelregeling is onder andere het versterken van de sociale structuur in de wijken waar de regeling geldt (De Wierden is één van de drie wijken van Almere waar deze regeling wordt ingezet). Aan bewoners die zich positief aan de wijk hebben verbonden, geeft deze regeling meer kans op een wooncarrière in hun eigen wijk. Ook het stimuleren van een gevarieerde instroom levert naar verwachting een positieve bijdrage aan de leefbaarheid en het woonplezier in de betreffende wijken.
4. Waarom wordt er gebouwd in groene gedeelten van De Wierden?
Daar waar mogelijk wordt er nieuwbouw gepleegd op plaatsen waar nu ook al bebouwing te vinden is. Een voorbeeld hiervan is de locatie van de gymzaal in de Zandwierde, of de huidige plek van het tijdelijke Wierdendok.
Aanvullende woningbouw in segmenten die nog ontbreken, is van groot belang voor De Wierden, vooral om de doorstroming te kunnen bevorderen. Maar aangezien er in De Laren al veel eengezinswoningen zijn gepland, is het aantal nieuwe eengezinswoningen die gepland waren in het groen van De Wierden teruggebracht. Zo zijn bijvoorbeeld de geplande eengezinswoningen in het Windbos geschrapt.
Behalve het realiseren van een betere doorstroming in de wijk, is er een tweede reden voor het bouwen van nieuwe woningen: op dit moment is 70% van de woningen sociale huur, dit wil de gemeente uiteindelijk terugbrengen naar ongeveer 35%. Dit kan niet worden bereikt door alleen woningen te renoveren, hiervoor is ook nieuwbouw nodig.
Het is niet mogelijk om alle nieuwbouw in te passen op locaties waar eerder al bebouwing was, daarom is er voor gekozen een aantal locaties in het groen aan te wijzen voor bebouwing.
Daarbij is getracht zo min mogelijk groen aan te tasten en wordt het groen om de appartementencomplexen heen zo ingericht dat hier nog beter gebruik van kan worden gemaakt. Een voorbeeld is het plantsoen bij de Kimwierde. Op de ene helft van het plantsoen komt een nieuw appartementen complex, de andere helft van het plantsoen wordt ingericht als verblijfsruimte.
5. Is nieuwbouw de oplossing voor de sociale problematiek in De Wierden?
De nieuwbouw in De Wierden zorgt niet rechtstreeks voor een oplossing van de sociale problematiek van de wijk, maar draagt er wel op een belangrijke manier aan bij. In De Wierden worden ruimtelijke maatregelen genomen die de sociale problematiek in de wijk helpen verminderen. De Wierden heeft nu ruim 70% sociale huurwoningen en veel woningen zijn klein en verouderd. Door de eenzijdige woningvoorraad gaan sociale stijgers uit de wijk weg en komen veel kwetsbare bewoners de wijk binnen. Dit houdt de concentratie van problemen op het gebied van bijvoorbeeld leefbaarheid, armoede, schooluitval en participatie in de wijk in stand.
De nieuwbouw, die voortkomt uit de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer, is een onderdeel van de gehele Integrale Wijkaanpak (IWA) De Wierden. Binnen de IWA is er een sociaal economische aanpak naast de ruimtelijke aanpak. Hierbinnen lopen een groot aantal projecten, die specifiek zijn ingezet om de sociaal economische situatie van een deel van de wijkbewoners te verbeteren. Voorbeeld hiervan zijn de armoedeaanpak en de achter de voordeuraanpak
De ruimtelijke aanpak is erop gericht om de kwaliteit van de openbare ruimte, de voorzieningen en de woningen in de wijk ingrijpend te verbeteren. Daarvoor wordt geïnvesteerd in de volgende maatregelen:
Voor het bouwen van extra woningen, het renoveren van woningen en het toepassen van de voordeelregeling is gekozen om een andere instroom van bewoners te krijgen. Deze sociaal krachtigere bewoners kunnen mogelijk weer worden ingezet om andere bewoners van De Wierden te helpen. Daarnaast kunnen zij zelf rechtstreeks een bijdrage leveren aan de leefbaarheid, doordat zij bijvoorbeeld beter in staat zijn hun huizen te onderhouden.
6. Willen de inwoners van De Wierden verhuizen?
Uit het 'Woononderzoek Almere 2011', is duidelijk geworden dat de helft van de bewoners van De Wierden een verhuiswens heeft (49%), wat veel meer is dan gemiddeld in Almere. Van dit percentage geeft 13% aan beslist te willen verhuizen en 36 % misschien te willen verhuizen. Mensen met een verhuiswens willen relatief vaak in de eigen wijk blijven wonen, of in een nabij gelegen wijk binnen Almere Haven. De meest populaire wijk bij de bewoners van De Wierden met een verhuiswens is De Wierden zelf, gevolgd door De Gouwen. Van de potentiële starters, de jongeren die nu nog bij hun ouders wonen, maar binnenkort wel uit huis willen gaan, wil bijna de helft het liefst in de eigen wijk wonen.
7. Waarom wordt er hoogbouw gerealiseerd?
In gesprekken met bewoners over de voorgenomen nieuwbouw in De Wierden in 2009 is gekozen voor gestapelde woningbouw omdat dit minder verlies aan groen oplevert. In de concept Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer werd nog uitgegaan van meer grondgebonden woningen. Op verzoek van bewoners is, met name op de locaties waar het bouwen in het groen betreft, gekozen voor hoogbouw in plaats van laagbouw. Dit om meer groen te kunnen behouden. Hiermee werd tegemoet gekomen aan de wens van bewoners om met meer oog voor en met behoud van de bestaande kwaliteiten van de wijk te bouwen. Tevens is toen afgesproken om op de betreffende plekken van bouwen in het groen een impuls aan het resterende groen te geven door middel van herinrichting van dat groen.
De locaties waar nieuwbouw in het groen is gepland (Hoekwierde, Kimwierde) lenen zich daarnaast goed voor hoogbouw (maximaal 8 bouwlagen) vanuit stedenbouwkundig oogpunt . De hoogbouw op deze locaties wordt in relatie gebracht tot de ligging aan de kust. Aan de kust van Almere Haven bevinden zich op dit moment al enkele hoogbouw complexen, vanwege het mooie zicht op het Gooimeer. De geplande hoogbouwlocaties in De Wierden bevinden zich eveneens aan de kust en vormen samen met de bestaande hoogbouw het gezicht van Almere Haven aan de kust. Door hoogbouw te realiseren op deze locaties wordt de ligging van De Wierden aan het Gooimeer benut voor het realiseren van aantrekkelijke, nieuwe (levensloopbestendige) woonsegmenten in de wijk.
De nieuwbouw op de locaties Leem-/Kornwierde, Zandwierde en Hart van De Wierden is middelhoogbouw van maximaal 4 of 5 bouwlagen. Deze locaties zijn gekozen vanwege de ruime maat van het groen (Leem-/Kornwierde) en in de andere gevallen is sprake van vervangende woningbouw voor bestaande bebouwing (voorzieningen), die wordt gesloopt.
8. Hoe is tot nu toe met participatie door bewoners omgegaan?
In juni 2009 is de concept ruimtelijke visie door de Stuurgroep Integrale Wijkaanpak De Wierden en het College van B en W vrijgegeven voor consultatie. Een afbeelding van de concept ruimtelijke visie is hieronder weergegeven. Om zo individueel mogelijk de reacties te vernemen van bewoners zijn rond de zomer van 2009 zes buurtgesprekken in de verschillende buurten in De Wierden georganiseerd. Mede door initiatieven van bewoners en aandacht in de media groeide het aantal deelnemers uit van 15-20 tot 40-60 bewoners per buurtgesprek.
Vanwege de verplaatsing van de voorzieningen naar De Laren en het bouwen aan een nieuw imago voor De Wierden is geconstateerd dat de entrees en de randen van de wijk veel aandacht behoeven. Zodoende was in de plannen veel ruimte voor nieuwbouw aan de kust (locatie Windbos/Hoekwierde en locatie Kimwierde) en aan de westkant langs de singel (locatie randzone Kornwierde en Leemwierde). Deze bouwlocaties waren bedoeld om de wijk sterker te verbinden met de omgeving.
Zo werd aanvankelijk in de ruimtelijke visie voorgesteld delen van het Windbos te bebouwen in combinatie met meerdere woontorens bij de Blikveldweg. Dit om de zuidwest hoek van De Wierden meer te verknopen met de parkstrook ten zuiden van De Velden. Na een aantal gesprekken met bewoners, die grote bezwaren uitten tegen de bebouwing in het Windbos, is uiteindelijk alleen de locatie voor één woontoren in de Hoekwierde gehandhaafd.
In de concept ruimtelijke visie werd ook voorgesteld om het groen ten westen van de Kornwierde te bebouwen, zodat deze buurt veel meer een gezicht richting de singel zou krijgen. Na gesprekken met bewoners is besloten het parkachtige karakter van de westelijke rand van De Wierden in stand te houden. Als gevolg hiervan is besloten de bebouwing ten westen van de Kornwierde te schrappen en slechts één nieuwbouwcomplex te realiseren ten westen van de buurten Kornwierde en Leemwierde.
De nieuwbouw in het plantsoen van de Zandwierde ging aanvankelijk uit van de bouw van een aantal patiowoningen aan de zuidkant van het plantsoen. Daardoor werd het plantsoen relatief klein en werd het uitzicht vanuit de woningen aan de dijk op het plantsoen geblokkeerd. Na discussie in de buurt is besloten de nieuwbouw te concentreren op de plek van de huidige gymzaal, die samen met de school opgenomen wordt in het nieuw te realiseren centrum Haven West in plangebied De Laren. Hierdoor behoudt het plantsoen zijn huidige omvang en wordt het zicht vanuit omliggende woningen op het plantsoen grotendeels gehandhaafd.
9. Waarom wordt er woningbouw in De Laren en De Wierden gerealiseerd?
Het inwonersaantal van Almere Haven krimpt. Huishoudens zijn in de afgelopen jaren kleiner geworden en het stadsdeel dreigt te vergrijzen. Om het voorzieningenniveau van het stadsdeel op peil te houden is het nodig dat er woningen bij worden gebouwd en dat er meer mensen in Almere Haven komen wonen. Het centrum van Almere Haven, bijvoorbeeld, is gericht op meer inwoners. Op dit moment is de basis voor de voorzieningen in het centrum daardoor fragiel, uitbreiding van het aantal inwoners moet voor een steviger draagvlak zorgen.
Almere Haven heeft ook weinig woningen in het middensegment. Er is veel sociale huur en recent zijn in De Velden en Overgooi duurdere woningen gebouwd. Dit betekent dat bewoners van Almere Haven die willen doorverhuizen naar een iets grotere (en dus duurdere) woning vaak gedwongen worden om naar een ander stadsdeel te verhuizen. Om een volledige wooncarrière voor Havenaren binnen het eigen stadsdeel mogelijk te maken zijn woningen nodig in dit ontbrekende middensegment.
De geplande woningbouw in De Laren en De Wierden en de toekomstige ontwikkeling van Kustzone Haven dragen hier allemaal aan bij. Voor de woningen in De Wierden geldt bovendien dat deze eerst specifiek bedoeld zijn voor bewoners uit De Wierden zelf. Zij kunnen met voorrang vanuit huidige huurwoningen naar de nieuwbouw verhuizen, zodat de vrijkomende woningen kunnen worden verbeterd (en daarna verkocht). Dit is belangrijk voor het slagen van de renovatieaanpak.
De ontwikkelingen van nieuwbouw en renovatie worden hierna per buurt als een samenhangend geheel beschreven. Hieronder is het overzicht van de 7 buurten in De Wierden te zien. Als 8e (bijzondere) buurt is het Hart van de Wierden toegevoegd vanwege de specifieke ruimtelijke en functionele betekenis van deze plek in de wijk.
Per buurt wordt ingegaan op de volgende ontwikkelingen:
Afbeelding: de 7 buurten in De Wierden
1. Hoekwierde
In de Hoekwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Nieuwbouw Hoekwierde
De nieuwbouwlocatie aan het Hoekwierdepad maakt onderdeel uit van een parkachtig gebied in de zuid-west punt van De Wierden. Aan de westkant van de nieuwbouwlocatie ligt de jongere woonwijk De Velden. De wijk De Velden wordt gekenmerkt door woonbuurten in een parkachtige omgeving. De zuidkant van de wijk De Velden bevat vijf wooncomplexen in een parkachtige setting, die zijn georiënteerd op de kust en het Gooimeer. De nieuwbouwlocatie is zo gekozen dat deze goed aansluit op de ritmiek van de bestaande wooncomplexen aan de kust, ten zuiden van de wijk De Velden.
De locatie leent zich vanuit stedenbouwkundig oogpunt goed voor hoogbouw. Aan de kust van Almere Haven (o.a. in het naastgelegen De Velden) bevinden al enkele hoogbouwcomplexen, vanwege het mooie zicht op het Gooimeer. De geplande hoogbouwlocaties in De Wierden bevinden zich eveneens aan de kust en vormen samen met de bestaande hoogbouw het gezicht van Almere Haven aan de kust. Door hoogbouw te realiseren, wordt de ligging van De Wierden aan het Gooimeer benut voor het realiseren van aantrekkelijke, nieuwe (levensloopbestendige) woonsegmenten in de wijk.
Voor de nieuwbouwlocatie geldt ook nog steeds dat deze, ondanks de in 2.2.2 'De Ruimtelijke Visie' toegelichte keuze om het tussengelegen Windbos niet te bebouwen, de stedenbouwkundige relatie tussen De Wierden en De Velden versterkt. De nieuwbouw markeert door zijn ligging tussen de Blikveldweg en het Hoekwierdepad zowel de entree naar De Velden vanaf de dijk voor autoverkeer, als de entree naar de Hoekwierde voor langzaam verkeer. Dit is tevens een belangrijke doorgaande fietsroute richting het hart van De Wierden en de noordelijker gelegen wijken De Hoven en De Gouwen.
In het bestemmingsplan De Wierden is een globale bestemming Woongebied opgenomen voor deze nieuwbouwlocatie. Om flexibiliteit te bieden bij de uitwerking van de plannen zijn minimale bouwregels opgenomen. Aan de andere kant vraagt de locatie om een zorgvuldige inpassing gelet op de nabijheid van het appartementencomplex aan de overzijde van de Blikveldweg. Om te bereiken dat de bewoners van dit complex hun zicht op het Gooimeer behouden is er een bouwvlak aangegeven waarbinnen de nieuwbouw moet worden gerealiseerd.
De markante positie van de nieuwbouwlocatie stelt hoge eisen aan de vormgeving en uitstraling van het gebouw. Bij de uitwerking van de plannen verdient de relatie met het omliggende groen en de woonbebouwing van De Wierden en De Velden veel aandacht. Het gaat daarbij met name om de vormgeving en uitstraling van het appartementencomplex.
Het parkeren dient te worden gerealiseerd binnen het bestemmingsvlak met de bestemming Woongebied volgens de in dit bestemmingsplan gehanteerde parkeernormen (zie 5.2 Verkeersaspecten).
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen
Naast de nieuwbouw wordt, conform de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer, ingezet op renovatie en vernieuwing van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
Een uitzondering op de uitbreidingsmogelijkheden betreft de bungalows aan de Hoekwierde 96-142. Hier hebben bewoners aangegeven geen prijs te stellen op uitbreidingsmogelijkheden in de hoogte. In het bestemmingsplan De Wierden is daarom de huidige hoogte van deze woningen vastgelegd.
2. Kimwierde
In de Kimwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Nieuwbouw in centraal liggende plantsoen
De keuze voor nieuwbouw op de locatie Kimwierde is ingegeven door de zeer ruime maat van het tussen de bebouwing in gelegen plantsoen (ingericht als grasveld met bomen). Reeds in 1988 is deze locatie (zuidzijde Kimwierde) in de Nota Aanvullende Woningbouw genoemd als zogenaamde 'inbreidingslocatie' voor De Wierden.
In de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer, die op 18 februari 2010 door de gemeenteraad is vastgesteld, is voorzien in hoogbouw op de locatie. Naar aanleiding van gesprekken met bewoners over de voorgenomen nieuwbouw in De Wierden in 2009 is gekozen voor gestapelde woningbouw omdat dit minder verlies aan groen oplevert. Daarnaast is er in De Wierden en in Almere Haven behoefte aan gelijkvloerse woningen met lift voor senioren.
De locatie Kimwierde leent zich goed voor hoogbouw vanuit stedenbouwkundig oogpunt. Aan de kust van Almere Haven bevinden zich al enkele hoogbouwcomplexen, vanwege het mooie zicht op het Gooimeer. De geplande hoogbouwlocaties in De Wierden bevinden zich eveneens aan de kust en vormen samen met de bestaande hoogbouw het gezicht van Almere Haven aan de kust. Door hoogbouw te realiseren, wordt de ligging van De Wierden aan het Gooimeer benut voor het realiseren van aantrekkelijke, nieuwe (levensloopbestendige) woonsegmenten in de wijk.
De locatie ligt aan de centrale noord-zuid route voor langzaam verkeer door de wijk (richting de dijk). Deze langzaam verkeersverbinding is een doorgaande route door Almere Haven, die de noordelijke wijken De Gouwen en De Hoven met de kust verbindt. In het verlengde van deze route wordt in de toekomst Kustzone Almere Haven gerealiseerd. De hoogbouw aan de Kimwierde zal dan de verbinding tussen de wijken De Wierden en Kustzone markeren. Tevens markeert de nieuwbouw in de Kimwierde de langzaam verkeersverbinding vanaf de kust richting het hart van de wijk.
De nieuwbouw is op het westelijk deel van het plantsoen geprojecteerd. Het oostelijk deel van het plantsoen blijft behouden en wordt opnieuw ingericht waarbij de gebruikswaarde van het plantsoen zal worden verhoogd.
De raad heeft op 9 januari 2014, bij de vaststelling van het bestemmingsplan De Wierden, een motie aanvaard die gericht is op burgerparticipatie bij de herontwikkeling van dit plantsoen. De raad heeft het college daarbij opgeroepen om samen met bewoners en andere betrokkenen het resterende grasveld aan de Kimwierde te herontwikkelen. Dat kan een park zijn, een natuurlijk speelveld, een playground of een ander idee.
De unieke locatie stelt hoge eisen aan de vormgeving en uitstraling van het gebouw. Uitgangspunt is dat het gebouw zich als landmark in zijn omgeving manifesteert, door een alzijdige oriëntatie en een goed contact van het gebouw met het park. Vooral de relatie tussen de plint en de langzaam naar de dijk oplopende wandelroute is van belang.
In het bestemmingsplan De Wierden is een globale bestemming Woongebied opgenomen voor deze nieuwbouwlocatie. Rekeninghoudend met de omliggende woningen aan de Kimwierde is er een bouwvlak aangegeven waarbinnen de nieuwbouw moet worden gerealiseerd. Ook hier is bij de plaatsbepaling van het bouwvlak rekening gehouden met (zo veel mogelijk) handhaving van het zicht van bestaande woningen op het Gooimeer.
Het parkeren dient in harmonie met het gebouw en het park te worden opgelost. De omliggende bestaande parkeerplaatsen zijn allen noodzakelijk voor de bestaande woningen. Het aantal parkeerplaatsen dat volgens de gehanteerde normen noodzakelijk is voor de nieuwbouw moet binnen de bestemming Woongebied worden gerealiseerd.
Nieuwbouw aan plantsoen Zandwierde
Hier openen twee grote hoven zich naar de dijk. De lange strook eengezinswoningen aan de dijk vormt de schakel tussen het Gooimeer en de singel,wat ruimte biedt voor meer architectonische profilering aan beide zijden. De nieuwbouw in de grens van de Kimwierde met de Zandwierde vervangt de bestaande gymzaal in het plantsoen. Daarnaast biedt de locatie kansen om de uitstraling richting singel en plantsoen te verbeteren. Deze ligging, aan het plantsoen en de singel, geeft de locatie veel kwaliteit. Door de solitaire positie van het gebouw ontstaat de mogelijkheid voor een eigenzinnige vormgeving, die zich onderscheidt ten opzichte van de omgeving. De landschappelijke omgeving pleit voor een zachte overgang tussen het gebouw en omgeving, bijvoorbeeld door in hoogte oplopende terrassen. Ook hier dient het benodigde aantal parkeerplaatsen voor de nieuwbouw bij voorkeur binnen het bestemmingsvlak te worden gerealiseerd. De omliggende bestaande parkeerplaatsen zijn nodig voor de bestaande woningen.
Renovatie complexen Kimwierde 291-344 en 245-398
De twee lange complexen grenzend aan het centraal plantsoen in de Kimwierde bevatten portiek-etage woningen. Door de gebrekkige uitstraling en de geringe sociale veiligheid van de portieken is het voornemen de portieken dicht te maken en iets uit te breiden richting de straat. Tevens is in het bestemmingsplan een mogelijkheid opgenomen om liften aan de complexen toe te voegen. Hiermee kunnen de complexen in de toekomst beter voor ouderen toegankelijk worden gemaakt.
Renovatie complexen Kimwierde 1 t/m 32, 231 t/m 262
De twee complexen grenzend aan de buurt-ringweg en aanliggende parkeerclusters bevatten portiek-etage woningen. Door de gebrekkige uitstraling van de portieken is het voornemen de portieken dicht te maken en iets uit te breiden richting de straat. Hierdoor ontstaat meer uitstraling van het complex richting de buurt-ringweg en kunnen de portieken worden afgesloten, wat de veiligheid verbetert.
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen:
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
3. Zandwierde
In de Zandwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen:
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
4. Kornwierde
In de Kornwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Renovatie Kornwierde 1 t/m 42
Het complex aan de singel heeft wat betreft ligging en uitstraling de eigenschappen om als landmark in de wijk te functioneren. De binnentuin zorgt voor ruimtelijke samenhang tussen het complex aan de singel en de eengezinswoningen. Samen vormen ze een bouwblok, waarbij de ontsluitingsweg door het blok loopt en de parkeervoorzieningen van het complex ontsluit.
Door de bijzondere ligging aan de singel is de kans aanwezig om de uitstraling van het complex richting de singel te verbeteren. Er bestaan hier plannen om op termijn het complex met één verdieping te verhogen en aan de kant van de singel uit te bouwen. Ook is er ruimte om de oksel en beide koppen van het complex te bebouwen om zodoende de uitstraling ook richting buurtontsluitingsweg en de fietsbrug en woonstraat naar de Hoekwierde te verbeteren.
Aangezien er op dit moment geen zicht is op de uitvoering van de verbeterplannen is de huidige bouwhoogte van dit complex in het bestemmingsplan opgenomen. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
5. Oldewierde
In de Oldewierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde
Renovatie drie complexen Oldewierde 1 t/m 96
Deze buurt met drie portiekflats is uniek in De Wierden. De buurt vormt de entree vanaf de buurt-ringweg en de Westerdreef. Daarnaast staan de drie flats op een markante plek aan de singel en zijn daarom beeldbepalend in de wijk. Maar de uitstraling van de flats richting de buurt-ringweg en de Westerdreef is matig.
Vanwege de noodzaak om de flats aan de huidige eisen van de tijd (doelgroep senioren) aan te passen is de eigenaar, Ymere, voornemens de flats te renoveren. De maatregelen bestaan voor de twee westelijke flats uit het realiseren van galerijen aan de noordzijde die met elkaar worden gekoppeld, zodat kan worden volstaan met één centrale entree met lift voor beide flats.
Daarnaast zijn deze twee westelijke flats – door de vrije ligging – geschikt om extra verdiepingen te realiseren, waarbij op de meest westelijke flat één extra verdieping kan worden gerealiseerd en op de middelste flat twee verdiepingen. Op basis van de gehanteerde parkeernormen kunnen maximaal 18 nieuwe woningen worden gerealiseerd. Er kunnen 22 extra parkeerplaatsen worden ingepast in de openbare ruimte ten behoeve van extra woningen. Het bestaande aantal parkeerplaatsen is nodig voor de bestaande woningen.
Voor de oostelijke flat geldt slechts het voornemen de portieken dicht te maken en iets uit te breiden richting de straat. En een aantal technische maatregelen op het gebied van duurzaamheid, wooncomfort en veiligheid, die geen beeldbepalende werking hebben.
Uitbreidingsmogelijkheden overige complexen
Het complex Oldewierde 118 t/m 147 ligt aan één van de doorgaande fietsstraten door De Wierden, vlakbij de fietstunnel onder de Westerdreef. Hierdoor markeert het complex één van de toegangen van de wijk, vanuit de oostelijk gelegen wijk De Hoven. Het complex is een galerijflat van 3 lagen met 30 woningen. Voor dit complex zijn er momenteel geen plannen voor renovatie. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Het complex Oldewierde 206 t/m 235 ligt samen met het – aan het Hart van de Wierden grenzende - complex 188 t/m 205 aan de oost-west georiënteerde ruimte van de busbaan. Hierdoor bepaalt het complex de entree van de wijk vanuit het oosten en is daarom beeldbepalend voor de wijk. Net als het complex Oldewierde 118 t/m 147 is het een galerijflat van 3 lagen met 30 woningen. Voor het complex zijn er momenteel ook geen plannen. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen:
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
6. Leemwierde
In de Leemwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde
Nieuwbouw Leemwierde/Kornwierde
De nieuwbouwlocatie ten westen van de buurten Leemwierde en Kornwierde markeert de toekomstige entree naar de nieuwbouwwijk De Laren. Deze nieuwbouw ligt aan de nieuwe weg die De Wierden direct met De Laren verbindt. De locatie is zo gekozen dat deze maximaal bijdraagt aan de representatie van de wijk richting de nieuwbouwwijk. De locatie direct ten noorden van de nieuwe verbindingsweg en reserveringszone van de busbaan lag hierbij voor de hand vanwege de beperkte versnippering van groen. De opzet van het gebouw draagt zodoende bij aan de losse bebouwingsstructuur in een overwegend groene context aan de westkant van de wijk.
De locatie omvat een wooncomplex en een parkeerterrein, die zorgvuldig zullen moeten worden ingepast in de groene omgeving. De ligging aan de entree naar de nieuwbouwwijk De Laren en het solitaire karakter van de plek maken dat hoge eisen worden gesteld aan de architectonische verschijningsvorm en de inrichting van het terrein.
Om flexibiliteit te bieden bij de uitwerking van de plannen zijn minimale bouwregels opgenomen. Aan de andere kant vraagt de locatie om een zorgvuldige inpassing gelet op de nabijheid van de woningen aan Leemwierde en Kornwierde. Daarom is er een bouwvlak aangegeven waarbinnen de nieuwbouw moet worden gerealiseerd. De rest van het bestemmingsvlak Woongebied geeft ruimte voor het parkeren en de openbare ruimte behorend bij het nieuwe wooncomplex.
Nieuwbouw locatie gezondheidscentrum en apotheek (noorden Leemwierde)
Deze locatie maakt onderdeel uit van de groene rand met los liggende bebouwing aan de singel. De locatie ligt op een cruciale plek in de wijk, op het kruispunt van de busbaan, de buurt-ringweg en de groenstructuur langs de singel. Het gebied bevat in de bestaande situatie (2012) een school, een gezondheidscentrum en een apotheek.
Conform de Ruimtelijke Visie De Wierden aan het Meer (zie 2.2.2 De Ruimtelijke Visie) is het de bedoeling deze locatie te (her)ontwikkelen en woningen toe te voegen.
Vanwege onzekerheid rond het voortbestaan van het gezondheidscentrum en de apotheek zijn de plannen voor deze nieuwbouw nog niet concreet uitgewerkt. Daarom is ervoor gekozen om een wijzigingsbevoegdheid op te nemen voor het college voor de realisatie van de toekomstige woningbouwplannen. In het kader van deze procedure dient eerst een wijzigingsplan (dit heeft dezelfde vorm als een bestemmingsplan) te worden opgesteld dat ter inzage wordt gelegd zodat er bezwaren tegen kunnen worden ingediend, alvorens de nieuwe bestemming van het gebied kan worden vastgelegd.
De school die aan de Leemwierde is gevestigd blijft ook in de toekomst gehandhaafd. De kavel van de school is dan ook buiten het gebied waar de wijzigingsbevoegdheid voor is opgenomen, gehouden.
De raad heeft op 9 januari 2014, bij de vaststelling het bestemmingsplan De Wierden, een amendement aanvaard omdat de raad geen appartementengebouwen maar patiowoningen en eengezinswoningen gerealiseerd wil zien op deze locatie.
De locatie is in twee gedeelten opgesplitst: in het noordelijk gedeelte dat het verst van de bestaande woonbebouwing is gelegen (wro-zone wijzigingsbevoegdheid 1) mag de hoogte van de nieuwbouw maximaal drie bouwlagen bedragen en in het zuidelijk deel (wro-zone wijzigingsbevoegdheid 2) mag de hoogte van de nieuwbouw maximaal twee bouwlagen bedragen.
Renovatie complex Leemwierde 33 t/m 66
Het appartementencomplex heeft door zijn ligging en grootte een potentiële 'landmark' waarde. Het complex omvat 34 boven-benedenwoningen, die aan de achterkant zijn ontsloten. Hierdoor is de relatie met de laan aan de voorkant beperkt. Er bestaan hier plannen om op termijn de relatie met de laan te versterken door het omdraaien van entrees van de beneden woningen, een centrale entree na sloop van de hellingbaan en woningen met balkons en/of terrassen aan de laan op het dak. Aangezien er op dit moment geen zicht is op de uitvoering van de verbeterplannen is de huidige bouwhoogte van dit complex in het bestemmingsplan opgenomen. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
7. Keiwierde
In de Keiwierde zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.
8. Hart van de Wierden – snijvlak Kornwierde-Oldewierde
In het Hart van de Wierden zijn de volgende ontwikkelingen aan de orde:
Nieuwbouw aan de singel en busbaan rondom buurtplein
De nieuwbouwlocatie Hart van de Wierden is geprojecteerd op de plek waar nu de basisschool (De Wierwinde), het buurtcentrum (Wierdendok) en de supermarkt staan. Al deze voorzieningen worden verplaatst naar De Laren, waardoor de locatie vrij komt voor herontwikkeling naar woningbouw.
De uitwerking van de exacte bouwenveloppen komt in een later stadium tot stand bij de concrete planvorming voor deze plek. In het bestemmingsplan De Wierden is een globale bestemming Gemengde Doeleinden opgenomen, waarbinnen de nieuwbouw kan worden gerealiseerd. De bestemming maakt het mogelijk om behalve woningen ook bedrijfsruimten te realiseren.
Vanuit de hoofdstructuur van de wijk en de wens om op deze locatie een ontmoetingsplek voor de wijk te behouden worden hier enkele kaders voor de nieuwbouw beschreven. De locatie ligt op de overgang tussen de laan richting De Laren (in het noorden) en de voetgangers-/ fietsroute richting de dijk. De nieuwbouw is in twee bouwvlekken geconcentreerd, één aan de singel en één aan de kant van de singel, op de kop van het complex Oldewierde 188/205 aan de busbaan. Beide nieuwbouwvlekken zijn zo gepositioneerd dat de voetgangers-/fietsroute van het gezondheidscentrum naar de dijk op een herkenbare manier doorloopt. Het centrale buurtplein, als ontmoetingsplek voor de wijk, ligt precies tussen beide nieuwbouwvlekken in. De bestaande woonblokjes aan het huidige schoolplein en de nieuwbouw zorgen voor duidelijk voorkanten naar het buurtplein.
De nieuwbouw kan een aantal kleinschalige stedelijke voorzieningen gaan bevatten, die bijdragen aan de ontmoetingsfunctie van het buurtplein. Hierop wordt ingespeeld door de begane grond verdiepingen hoger uit te voeren.
De parkeerplaatsen ten behoeve van de nieuwbouw worden in het openbaar gebied met de bestemming Verkeer- Verblijfsgebied gerealiseerd. Hierbij gelden de parkeernormen in dit bestemmingsplan (zie paragraaf 5.2 Verkeersaspecten).
Uitbreidingsmogelijkheden complex Kornwierde 145 t/m 168
Het complex aan de Kornwierde markeert de noordwestelijke entree van het hart van de Wierden. Door de ligging van het complex op het kruispunt van de busbaan, de laan en de voet/fietsroute dwars door de wijk naar de kust heeft het complex een beeld bepalende betekenis. Met name de uitstraling van het complex naar de entree van het nieuw te realiseren buurtplein verdient aandacht. Het complex bestaat uit een galerijflat van 3 verdiepingen met 33 woningen. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Uitbreidingsmogelijkheden complex Oldewierde 188 t/m 205
Het complex van de Oldewierde 188 t/m 205 grenst direct aan de nieuwbouwvlek aan de busbaan. De ontwikkeling van de nieuwbouw zal in samenhang met de aangrenzende bebouwing moeten gebeuren. Door (op termijn) het complex aan de Oldewierde 188 t/m 205 te renoveren ontstaat de mogelijkheid om de gehele hoek tussen busbaan en entree naar het buurtplein aan te pakken.
Het complex omvat een galerijflat van 3 bouwlagen (met kap) met 18 woningen. Indien er renovatieplannen worden uitgevoerd waarbij ook de hoogte van het complex zal worden aangepast, is daar een afwijkingsprocedure van dit bestemmingsplan voor nodig.
Uitbreidingsmogelijkheden eengezinswoningen
Naast de nieuwbouw wordt, conform de ruimtelijke visie, ingezet op renovatie van bestaande woningen in de wijk. Deze verbetermogelijkheden worden in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt door het verruimen van bouwhoogtes en in een aantal gevallen bouwen aan de voorzijde van de woning. Op grond van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) is in veel gevallen bouwen aan de achterzijde (erf) vergunningsvrij mogelijk en verder zijn in er in dit bestemmingsplan regels opgenomen ten aanzien van erfbebouwing.