direct naar inhoud van Bijlage 3 Toelichting op de Staten van Bedrijfsactiviteiten
Plan: Zevenhuizen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0022.BPZH10BEHE1-VA01

Bijlage 3 Toelichting op de Staten van Bedrijfsactiviteiten

3.1 Algemeen

De Staat van Bedrijfsactiviteiten bij deze regels omvat twee staten, behorende bij de bestemmingen 'Bedrijf' en 'Bedrijventerrein' .

De bestemming 'Bedrijf' is gegeven aan de bedrijfsactiviteiten binnen het gemengde (dorps)gebied (functiemeging). De bestemming 'Bedrijventerrein' geldt voor de bedrijven op een bedrijfsterrein.

De Staat van bedrijfsactiviteiten bij functiemenging is afgeleid van de Staat van Bedrijfsactiviteiten voor bedrijventerreinen en de daarbij gehanteerde richtafstanden.

In beide staten wordt voor de respectievelijke bestemming opgesomd welke bedrijfstypen zijn toegestaan.

Bij de indeling van de bedrijfstypen is de Standaard Bedrijfsindeling (SBI) 2008 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gevolgd.

De afstanden in de tabellen zijn ontleend aan de VNG-publicatie “Bedrijven en milieuzonering” (juni 2009).

3.2 Indeling

De Staat voor bedrijventerreinen omvat de bedrijfstypen met de desbetreffende SBI-codes. Voor elk bedrijfstype zijn kenmerken zoals afstanden tot een rustige woonwijk weergegeven. De weergegeven kenmerken zijn van toepassing op 'gemiddelde', moderne bedrijven binnen een bedrijfstype. Hierbij is rekening gehouden met de normaliter bij deze bedrijven voorkomende opslagen en installaties.

3.3 Afstanden voor geur, stof, geluid en gevaar

Per bedrijfstype zijn voor elk van de aspecten geur, stof, geluid en gevaar de afstanden aangegeven die in de meeste gevallen kunnen worden aangehouden tussen een bedrijf en woningen om hinder en schade aan mensen binnen aanvaarde normen houden.

Hierbij zijn de volgende uitgangspunten gekozen:

  • Het betreft 'gemiddelde' nieuwe bedrijven met voor nieuwe bedrijven gangbare voorzieningen binnen het gedefinieerde bedrijfstype.
  • Het betreft woningen in een rustige woonwijk met weinig verkeer.
  • De afstand geldt in principe tussen de perceelgrens van het bedrijf (bij een gangbare perceelsgrootte en -indeling) en anderzijds de gevel van een woning.

In de Staat voor bedrijventerreinen komen de afstanden 10 m, 30 m, 50 m en 100 m voor. Achter de afstand voor geluid is -waar van toepassing- de letter C (van continu) opgenomen. Hiermee is dan aangegeven dat de meeste bedrijven binnen het desbetreffende bedrijfstype continu dag en nacht in bedrijf zijn met die activiteiten die (mede) bepalend zijn voor het geluidniveau.

De afstand voor het gevaar houdt verband met de mogelijke gevolgen van brand, explosies en de verspreiding van schadelijke stoffen voor mensen in de omgeving van bedrijven. Dit gevaar staat gelijk aan het begrip 'externe veiligheid'.

3.4 Grootste afstand

In een aparte kolom is de grootste afstand voor geur, stof, geluid en gevaar in de Staat opgenomen. Van deze grootste afstand is de zogenaamde categorie afgeleid.

3.5 Indices voor verkeer en visuele hinder

De aspecten verkeersaantrekkende werking en visuele hinder zijn kwalitatief beoordeeld en weergegeven met een index. De index loopt uiteen van 1 tot en met 3, met de volgende betekenis:

  • 1. potentieel geen of geringe emissie of hinder;
  • 2. potentieel aanzienlijke emissie of hinder;
  • 3. potentieel zeer ernstige emissie of hinder.

3.6 Categorie

De zogenaamde categorie is direct afgeleid van de grootste afstand:

  • categorie 1: grootste afstand 0 of 10 m;
  • categorie 2: grootste afstand 30 m;
  • categorie 3.1 grootste afstand 50 m;
  • categorie 3.2 grootste afstand 100 m.

3.7 Overige aspecten

Ook komen in de Staat de letters B, D en L voor.

B: bodemverontreiniging

De letter B is opgenomen indien een gemiddeld bedrijf binnen het genoemde bedrijfstype een verhoogde kans op bodemverontreiniging geeft.

D: divers

Bij de bepaling van de afstanden voor de onderscheiden bedrijfstypen is telkens uitgegaan van een 'gemiddeld' modern, nieuw bedrijf met gebruikelijke voorzieningen. Er zijn echter ook bedrijfstypen, waar binnen individuele bedrijven een grote diversiteit bestaat. Dit dient tot uitdrukking in de afstanden te komen. In die gevallen is in de staat de letter D van 'divers' opgenomen.

L: luchtverontreiniging

Uitstoot van schadelijke stoffen naar de lucht kan in planologisch opzicht relevant zijn. Indien dit aspect relevant kan zijn in relatie tot de in de staat genoemde grootste afstand, is de letter L vermeld. Er kunnen dan overwegingen zijn om de genoemde afstand te verhogen.

3.8 Gebruikte afkortingen

De volgende afkortingen worden in de Staat gebruikt:

-
<
>
Cat
e.d.
kl.
n.e.g.
o.c.
p.c.
v.c.  
niet van toepassing of niet relevant
kleiner dan
groter dan of gelijk aan
categorie
en dergelijke
klasse
niet elders genoemd
opslagcapaciteit
productiecapaciteit
verwerkingscapaciteit  
u
d
w
j
B
C
D
L
Z  
uur
dag
week
jaar
bodemverontreiniging
continu
divers
luchtverontreiniging
zonering
 

3.9 Bedrijf

De Staat van Bedrijfsactiviteiten bij functiemenging is afgeleid van de Staat van Bedrijfsactiviteiten voor bedrijfsterreinen en de daarbij gehanteerde richtafstanden.

Voor de bestemming 'Bedrijf' is de ligging in een gemengd gebied het uitgangspunt. Conform de bovengenoemde VNG-publicatie is gekozen voor een indeling in de categorieën A, B of C.

Categorie A.

Activiteiten die zodanig weinig milieubelastend voor hun omgeving zijn, dat deze aanpandig aan woningen kunnen worden uitgevoerd. De eisen uit het Bouwbesluit voor scheiding tussen wonen en bedrijven zijn daarbij toereikend.

Categorie B.

Activiteiten die in gemengd gebied kunnen worden uitgeoefend, echter met een zodanige milieubelasting voor hun omgeving dat zij bouwkundig afgescheiden van woningen en andere gevoelige functies dienen plaats te vinden.

Categorie C.

De activiteiten zoals genoemd onder B, waarbij vanwege de relatief grote verkeersaantrekkende werking een ontsluiting op de hoofdinfrastructuur is aangewezen.

Voor de toelaatbaarheid van de bedrijfsactiviteiten in gemengde gebieden gelden in het algemeen de volgende randvoorwaarden:

  • het gaat om kleinschalige, meest ambachtelijke bedrijvigheid;
  • productie en/of laad- en loswerkzaamheden vinden alleen in de dagperiode plaats;
  • de activiteiten (inclusief opslag) geschieden hoofdzakelijk inpandig;
  • activiteiten uit categorie C beschikken daarnaast over een goede aansluiting op de hoofdinfrastructuur.

Bij de selectie van activiteiten zijn de volgende criteria gehanteerd:

  • voor categorie A gaat het om activiteiten in milieucategorie 1;
  • voor categorie B gaat het om activiteiten:
    • 1. voor het aspect gevaar: categorie 1;
    • 2. voor de aspecten stof en geur: maximaal categorie 2;
    • 3. voor het aspect geluid in maximaal categorie 3.1;
    • 4. voor verkeer een index van maximaal 1G (goederen) en 2P (personen)
  • voor categorie C gaat het om activiteiten zoals bij categorie B, echter met een index voor verkeer van maximaal 2G (goederen) en 3P (personen).

3.10 Bedrijventerrein

Voor de bestemming 'Bedrijventerrein' is de ligging op een kleinschalig bedrijventerrein het uitgangspunt. Conform de bovengenoemde VNG-publicatie is gekozen voor een indeling in de toelaatbare milieucategorieën 1, 2, 3.1 en 3.2.