Plan: | Eska Power |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0018.BP106EskaPower-30va |
Eska graphic Board heeft plannen het bedrijfsproces van zijn vestiging in Martenshoek te verduurzamen. Het gaat nadrukkelijk niet om productie-uitbreiding, maar om maatregelen het bedrijfsproces energieneutraler te maken. Hiertoe wil het bedrijf een vergassingsinstallatie met een capaciteit van 84 ton per dag bouwen. Deze grote investering heeft ten aanzien van milieu en logistiek grote voordelen voor het bedrijf en de directe woonomgeving. Afvalstoffen die nu met vrachtwagens worden afgevoerd zullen dan worden vergast en opnieuw gebruikt worden in het bedrijfsproces als warmte. Deze plannen zijn zodanig vernieuwend en passend in het landelijk energiebeleid dat de rijksoverheid een subsidie beschikbaar stelt.
De benodigde plek voor de te bouwen installatie valt net buiten het bestemmingsplan Martenshoek industrie, waarin de activiteiten van Eska (grotendeels) plaats vinden. De nieuwe installatie kan vanwege technische, logistieke en economische eisen en belemmeringen niet geheel worden geplaatst op het nog vrije terrein van Eska.
strijdigheid bestemmingsplan
Het uiterste zuid-oostelijk deel van het perceel van Eska is in 1999 bestemd als UWI (uit te werken gebied) in het bestemmingsplan Stadshart. Destijds is zo de mogelijkheid open gehouden om ter plaatse een nieuw spoorstation met kantoren te realiseren met daarbij een nieuwe ontsluitingsweg langs het Kieldiep.
De laatste inzichten met betrekking tot het Stadscentrum geven aan dat deze locatie nu niet meer in beeld is als ontwikkelingslocatie. Ook is er geen aanleiding om het mogelijke Kieldieptracé aan de westzijde van het Kieldiep op te nemen. Overigens zouden de verwachte verwervings- en ontwikkelingskosten zeer omvangrijk zijn, mede vanwege aanwezigheid van een transformatorhuis, pompgemaal en gasverdeelstation. Concluderend ziet het programmateam Stadscentrum van hun kant geen bezwaren mee te werken aan de plannen van Eska.
De oude Wet op de Ruimtelijke Ordening is in 2008 vervangen door de nieuwe Wet ruimtelijke ordening. Hierdoor moet een bestemmingsplan tegenwoordig anders worden vormgegeven dan voorheen en moet het plan digitaal kunnen worden geraadpleegd.
Verder is op 1 oktober 2010 de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking getreden. Naast een geheel nieuw vergunningstelsel, voor het bouwen is nu in plaats van een bouwvergunning een omgevingsvergunning nodig, heeft deze Wet ook een aantal ontheffingsmogelijkheden van het bestemmingsplan uit de Wet ruimtelijke ordening overgenomen.