Plan: | Woongebieden |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0018.BP096Woongebieden-31va |
Duurzaam bouwen
Het klimaat verandert, en dat heeft ook consequenties voor Hoogezand-Sappemeer. De wetenschap is het op hoofdlijnen over het volgende wel eens:
Voor Nederland betekent dit langere en hetere zomers met meer neerslag in de vorm van hevige regenbuien. Deze hogere temperaturen en hevige neerslag zullen juist in de woonkernen merkbaar zijn. Het vraagt om maatregelen voor koeling van gebouwen en woningen en de opvang van grote hoeveelheden water.
Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt veel CO2 vrij. CO2 is het belangrijkste broeikasgas als het om onze klimaatverandering gaat. Het legt als het ware een isolerende deken om de aarde. De aarde kan hierdoor haar warmte minder goed kwijt en warmt op met alle negatieve effecten zoals hierboven aangegeven. De vraag naar fossiele brandstoffen neemt nog steeds toe. De verwachting is dat er nog voor een halve eeuw aan aardolie is. De voorraad steenkool is groter, de bijbehorende emissies echter ook beduidend schadelijker. Met deze toenemende energievraag neemt ook de uitstoot van broeikasgassen toe.
Om de verhoogde uitstoot van broeikasgassen, en daarmee dus ook de temperatuurstijging, tegen te gaan, zullen we de consumptie van fossiele brandstoffen om moeten buigen naar duurzame alternatieven. De zogenaamde energietransitie. Daarom wordt wereldwijd ingezet op duurzame energie. Daarom heeft ons kabinet zichzelf hoge doelen gesteld met betrekking tot energiebesparing en beperking van de uitstoot van broeikasgassen.
Op 8 oktober 2007 hebben de provincies Groningen, Friesland, Drenthe samen met het Rijk het Energieakkoord, ook wel Energieakkoord Noord Nederland genoemd, ondertekend. Op 25 maart het jaar daarop, heeft Hoogezand-Sappemeer samen met 65 andere gemeenten uit genoemde provincies het akkoord medeondertekend.
Doel van het akkoord is 1. Realisatie van de kabinetsdoelstellingen op het gebied van klimaat en energie en 2. Versterking van energiegerelateerde activiteiten in Noord-Nederland oftewel het geven van een economische impuls voor de regio.
Het Energieakkoord zet in op vijf strategische thema's. Een van de vijf strategische thema's is "Energiebesparing in de gebouwde omgeving". Dit thema is verder uitgewerkt in "Het 100.000 Woningenplan". Doel van dit plan is om in 2015 minimaal 100.000 woningen in Noord Nederland aan de ambities van het Energieakkoord te laten voldoen. Voor nieuwbouw woningen betekent dit op korte termijn een aanscherping van de EPC van 0,8 naar 0,5. Voor bestaande woningen betekent dit een energetische verbetering van het energielabel met twee stappen. Met de huidige kennis van zaken en stand der techniek, is het mogelijk om energieneutrale woningen en wijken te realiseren (10 'starters' woningen Marum, EPC -0,04). Daarbij is het tevens mogelijk om deze woningen voor een concurrerende prijs op de markt te brengen (24 'starters' woningen te Zwaagwesteinde met een EPC van 0,2 en een totale maandlast van € 440,-, inclusief energiekosten).
De gemeente Hoogezand-Sappemeer beschikt vooralsnog niet over specifiek vastgesteld beleid ten aanzien van Duurzaam Bouwen. In algemene zin worden, ten aanzien van duurzaam bouwen, de wettelijke bepalingen door de gemeente uitgevoerd. Daarnaast wordt per project beoordeeld of nadere afspraken worden gemaakt met projectontwikkelaars over de aard en omvang van duurzame maatregelen.