direct naar inhoud van 2.4 Huidige situatie plangebied
Plan: Lofar Kielwindeweer
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP095-30va

2.4 Huidige situatie plangebied

Zoals in de inleiding is weergegeven, ligt het plangebied achterop een perceel aan de oostzijde van het lint van Kiel-Windeweer. In het navolgende komt een korte ontstaansgeschiedenis van dit dorp en de structuur van het landschap aan bod.

Ontstaan Kiel-Windeweer

Kiel-Windeweer is ontstaan binnen de systematische veenontginning in deze regio. Vanaf 1637 werd een aftakking van het Winschoterdiep in zuidoostelijke richting gegraven. Het eerste deel werd recht naar het zuiden gegraven en daarna met een hoek parallel aan het Kalkwijksterdiep gelegd. In de daarop volgende decennia ontwikkelt zich langs dit Kielsterdiep een bijna zeven kilometer lange lintbebouwing met de dorpen Kiel (nu het noordelijke deel langs het Kieldiep tot aan de Zuidlaarderweg) en Windeweer (ten zuiden hiervan). Deze dorpen groeiden in de loop der tijd aan elkaar vast. De Groningse hoogveenontginning langs het Kielsterdiep liep tot aan de Semslinie, de grens die begin zeventiende eeuw werd getrokken tussen Groningen en Drenthe.

De aanleg van een veenkolonie ging volgens een contractueel vastgelegd patroon. In zo'n contract werden de verschillende afmetingen en maten van het hoofddiep, de wijken et cetera vastgelegd. Het systeem van kanalen en wijken bepaalde de vorm. Haaks op het hoofddiep lagen de wijken en de zwetsloten, met een vaste onderlinge afstand. Zo bedroeg bij de veenontginning van Kiel-Windeweer de vereiste afstand tussen twee wijken ongeveer 130 m en kregen de kavels een lengte van ongeveer 625 m.

Het dorp Kiel-Windeweer ademt nog steeds de sfeer van een typisch veenkoloniaal dorp uit. De woonfunctie is nog steeds de belangrijkste functie in het dorp. In de laatste decennia is beperkt nieuwbouw gepleegd. Het dorp is mede daarom aangewezen als beschermd dorpsgezicht.

Op navolgende luchtfoto is het plangebied weergegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP095-30va_0003.jpg"

Ligging antenneveld (bron: Google Earth)

Huidig gebruik

Het plangebied en de omringende percelen worden voor agrarische doeleinden gebruikt. Op circa 300 m ten noorden van het plangebied liggen enkele percelen welke zijn beplant met bomen. Ten zuiden van het plangebied ligt een NAM-locatie. Het gebied wordt gekenmerkt door openheid en de opstrekkende verkaveling.


afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP095-30va_0004.png"

Zicht richting het plangebied vanaf de Dorpsstraat