direct naar inhoud van 1.2 Plangebied
Plan: Buitengebied
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0018.BP090Buitengebied-31va

1.2 Plangebied

Dit bestemmingsplan vervangt (soms gedeeltelijk) de volgende bestemmingsplannen:

  • 'Buitengebied', vastgesteld op 15 juni 1993 en 1 februari 1994 goedgekeurd;
  • 'PartiĆ«le herziening Buitengebied Westerbroek', vastgesteld op 3 september 1996 en 30 december 1996 goedgekeurd;
  • Het uitwerkings-/wijzigingsplan 'Buitengebied, tuinbouwgebied Sappemeer', vastgesteld op 2 december 2002 en 28 januari 2003 goedgekeurd;
  • Het plan 'Uitwerking bestemmingsplan Buitengebied, uitbreiding/nieuwbouw glastuinbouwlocatie Lodijk', vastgesteld op 4 juni 2002 en 12 september 2002 goedgekeurd;
  • 'Woelwijck', vastgesteld op 8 november 1971 en 31 oktober 1972 goedgekeurd;
  • 'Rijksweg 7', vastgesteld op 12 maart 1985 en 8 oktober 1985 goedgekeurd;
  • 'Bestemmingsplan Algemene Bijgebouwenregeling', vastgesteld op 21 januari 1997 en 17 april 1997 goedgekeurd;
  • 'Plan in Hoofdzaak', vastgesteld op 26 mei 1959 en 1 juli 1960 goedgekeurd.

Het plangebied komt grotendeels overeen met het plangebied van het bestemmingsplan Buitengebied uit 1993. Dit betekent in essentie dat het gebied van de gemeente dat niet als stedelijk gebied is aan te merken in het plan is opgenomen. Enige uitzonderingen op dat principe zijn er wel. Ten eerste betreft dat het gebied ten zuiden van Hoogezand waar 'Woonplein De Vosholen' is gesitueerd. Voor dit gebied geldt een apart bestemmingsplan. Het Drevenbos valt buiten de herziening van het bestemmingsplan Buitengebied. Het is ondergebracht bij het bestemmingsplan voor de wijk De Dreven. Gezien haar ligging en haar relatie met het buitengebied is er bij deze herziening voor gekozen de woongemeenschap 'Nieuw Woelwijck', voor mensen met een verstandelijke beperking, binnen de grens van het plan te trekken.

afbeelding "i_NL.IMRO.0018.BP090Buitengebied-31va_0019.jpg"

Overzicht plangebied

1.2.1 De Groene Compagnie (DGC)

Uit het bovenstaande overzicht van het plangebied is op te maken dat de gronden die behoren tot de ontwikkelingstrategie voor De Groene Compagnie (DGC), deel uitmaken van dit bestemmingsplan. De ontwikkeling van DGC is echter niet mogelijk gemaakt in dit bestemmingsplan. De bestaande functies in het toekomstig plangebied van DGC, zijn bestemd overeenkomstig het huidige (voornamelijk agrarisch) gebruik daarvan.

De DGC een (middel)lange termijn strategie voor de ontwikkeling van maximaal 3.000 woningen in een samenhangende en attractieve setting met bos-, water- en natuurfuncties. Dat DGC niet is opgenomen in dit bestemmingsplan, heeft meerdere redenen. De belangrijkste is dat een grote verandering ten opzichte van het voorontwerp bestemmingsplan buitengebied met zich mee zou brengen. Zelfs een zo grote verandering dat daarom de reeds ingezette inspraakprocedure over nieuw zou moeten worden gedaan. Dat zou niet wenselijk zijn, omdat dit bestemmingsplan ontwikkelingen mogelijk maakt die niet langer uitstel kunnen dulden. Daarnaast is de planvorming voor DGC op dit moment nog niet concreet genoeg om op te kunnen nemen in een bestemmingsplan. Bovendien vindt de gemeente dat het de samenhang en de kwaliteit van DGC ten goede zal komen, als DGC in aparte bestemmingsplannen wordt geregeld.

Overwogen is om het plangebied van DGC uit het plangebied van het voorliggende bestemmingsplan te halen. Echter dat zou er toe leiden dat, in afwijking van de rest van het buitengebied, het bestemmingsplan uit 1993 voor dat gebied zou blijven gelden. Om voor het gehele buitengebied samenhangend beleid te kunnen uitvoeren is die situatie niet wenselijk.