direct naar inhoud van 4.5 Kabels en leidingen
Plan: Bestemmingsplan Europapark 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP527Europapar2013-vg01

4.5 Kabels en leidingen

Hoogspanningslijnen

In het plangebied is een aantal hoogspanningslijnen aanwezig:

  • een hoogspanningslijn in de zuidoostpunt van het plangebied;
  • twee hoogspanningslijnen vanuit het hoogspanningstation Hunze (bij Euroborg) in noordwestelijke richting;
  • een hoogspanningslijn vanuit het hoogspanningstation Hunze naar zuidoostelijke richting.

Daarnaast ligt het hoogspanningsstation Hunze in het plangebied (nabij de Euroborg).

Vanaf dit hoogspanningsstation loopt er een ondergrondse kabelverbinding naar het zuidoosten en één naar het hoogspanningsstation Bornholmstraat (ten noorden van station Hunze).

De hoogspanningsleidingen hebben een belemmeringenstrook van 2 x 25 meter (zakelijk rechtstrook). In verband met een veilig en doelmatig functioneren van de leiding dient deze strook in principe vrij te blijven van bebouwing (anders dan ten dienste van de leiding). Om dit veilig te stellen zijn de leidingen in het bestemmingsplan met een dubbelbestemming opgenomen. Burgemeester en wethouders kunnen via een afwijkingsbevoegdheid bouwwerken overeenkomstig de onderliggende bestemming toestaan, na voorafgaand overleg met de leidingbeheerder.

Naast de bescherming van de leiding moet rekening worden gehouden met de magneetvelden rondom hoogspanningslijnen. Met betrekking tot de lange termijneffecten van langdurig verblijf binnen magnetische velden van hoogspanningsleidingen is op rijksniveau beleid ontwikkeld. Dit beleid is gebaseerd op het Europese voorzorgsbeginsel. Dit beleid is verder uitgewerkt in de brief van de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer van 3 oktober 2005, kenmerk SAS/2005183118 (Advies met betrekking tot hoogspanningslijnen). Volgens deze brief bestaat er mogelijk een statistisch significant verband tussen het optreden van leukemie bij kinderen en langdurig verblijf in de magnetische velden van bovengrondse hoogspanningslijnen. Op basis hiervan adviseert de staatssecretaris om bij de vaststelling van streek- en bestemmingsplannen en van de tracés van bovengrondse hoogspanningslijnen, dan wel bij wijzigingen in bestaande plannen of van bestaande hoogspanningslijnen, zo veel als redelijkerwijs mogelijk is te vermijden dat er nieuwe situaties ontstaan waarbij kinderen langdurig verblijven in het gebied rond bovengrondse hoogspanningslijnen waarbinnen het jaargemiddelde magneetveld hoger is dan 0.4 microtesla (de magneetveldzone). Indien het nieuwe bestemmingsplan (of een bestaand plan dat wordt gewijzigd) de specifieke magneetveldzone overlapt, adviseert de staatssecretaris om daarin geen of zo weinig mogelijk gevoelige bestemmingen te situeren.

Dit advies is door de minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer bij brief van 4 november 2008, kenmerk DGM\2008105664, bevestigd en verduidelijkt. Volgens die brief worden onder 'gevoelige bestemmingen' verstaan: woningen, scholen, crèches en kinderopvangplaatsen. Tevens worden hiertoe gerekend de bijbehorende erven.

Met het oog hierop is onderzoek gedaan naar de in het plangebied aanwezige hoogspanningscomponenten en de hierdoor veroorzaakte magneetvelden. Hierbij is de magneetveldsterkte berekend volgens de 'Handreiking voor het berekenen van de breedte van de specifieke magneetveldzone bij bovengrondse hoogspanningslijnen' van het RIVM en afspraken tussen RIVM en ondermeer TenneT over ondergrondse kabelverbindingen en hoogspanningstations. De berekeningen zijn onder meer uitgevoerd
op basis van door de netbeheerder (TenneT) verstrekte gegevens. Op basis van deze berekeningen zijn de specifieke magneetveldzones bepaald. Verwezen wordt naar onderstaande afbeelding. Daar waar hoogspanningslijnen zich binnen het beïnvloedingsgebied van andere hoogspanningscomponenten bevinden is de begrenzing van het gebied waarbinnen magneetvelden groter kunnen zijn dan 0,4 microtesla op de afbeelding afgebakend met een blauwe lijn (de 0,4 microtesla-contouren). Daar waar hoogspanningslijnen zich niet binnen het beïnvloedingsgebied van andere hoogspanningscomponenten bevinden zijn de specifieke magneetveldzones weergegeven als een groene lijn aan beide zijden van de hartlijn van het hoogspanningstracé. Voor meer uitgebreide informatie wordt verwezen naar het rapport 'Magneetvelden hoogspanningscomponenten Europapark te Groningen', Petersburg Consultants B.V., d.d. 25 juli 2012. Binnen de 0,4 microtesla-contouren zijn in het bestemmingsplan, conform het voorzorgsbeginsel en het daarop gebaseerde beleidsadvies van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, 'gevoelige bestemmingen' in beginsel uitgesloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP527Europapar2013-vg01_0030.jpg"

Magneetveldzones Europapark

Wat betreft het rijksbeleid met betrekking tot hoogspanningslijnen en de doorwerking ervan in het bestemmingsplan wordt verder verwezen naar de toelichting op de artikelen 5, 7 en 26 in hoofdstuk 5, subparagraaf 5.3.1.

Hogedrukgasleidingen

In het noorden van het plangebied komt nabij de Bornholmstraat een hogedrukgastransportleiding voor (N-505-41-KR), in beheer bij de Gasunie. Deze leiding heeft een diameter van 13 inch en een ontwerpdruk van 40 bar. De belemmeringenstrook heeft een breedte van 5 meter. Voor de externe veiligheidsaspecten van de buisleiding wordt verwezen naar subparagraaf 4.4.5.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP527Europapar2013-vg01_0031.png"

HogedrukgastransportleidingN-505-41-KR

Rioolpersleiding

In het noordoosten van het plangebied loopt, ter hoogte van de Bergenweg, een bij de gemeente in beheer zijnde rioolpersleiding.