Plan: | Bestemmingsplan Lintdorpen en Ruischerbrug |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP523LintdorpenRui-vg01 |
Gelijktijdig met de inspraak is het voorontwerp-bestemmingsplan toegezonden aan de gebruikelijke (overheids)instanties, op grond van artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening. Hierop zijn vijf reacties binnengekomen. Onderstaand zijn deze samengevat en van een gemeentelijk standpunt voorzien. Kopieën van de brieven zijn in het inspraakverslag opgenomen. Met de provincie Groningen is ambtelijk overleg gevoerd over het voorontwerpplan. De tijdens dit overleg gemaakte opmerkingen hadden betrekking op de afstemming van het bestemmingsplan op de provinciale verordening. De naar voren gebracht punten zijn inmiddels verwerkt.
De volgende instanties hebben schriftelijk gereageerd:
1. Waterschap Noorderzijlvest, Groningen
2. Brandweer, Regio Groningen, Groningen
3. TenneT TSO B.V., Arnhem
4. N.V. Nederlandse Gasunie, Groningen
5. Waterschap Hunze en Aa's, Veendam
Onderstaand zijn de brieven samengevat en van een gemeentelijke reactie voorzien. Kopieën van de brieven zijn in de analoge versie van het inspraakverslag opgenomen.
Ad. 1. Waterschap Noorderzijlvest
Het Waterschap Noorderzijlvest heeft alleen de deelgebieden Woldijk en Ruischerbrug beoordeeld. De overige gebieden vallen niet in het beheergebied van deze waterschap. In grote lijnen is het bestemmingsplan akkoord en voldoet het aan het beleid ten aanzien van het water dat in paragraaf 3.4. van de bestemmingsplantoelichting is verwoord. Wel worden enkele tekstuele aanvullingen over het watersysteem gegeven en wordt verzocht de waterkerende functies van de oevers van het Boterdiep, het Damsterdiep en het Eemskanaal te regelen.
Reactie:
De aanvullingen ten aanzien van het waterhuishoudkundig systeem zijn inmiddels doorgevoerd in de tekst. Op de verbeelding is op de oevers van het Damsterdiep en het Eemskanaal, voor zover gelegen binnen het plangebied, een dubbelbestemming gelegd. Deze bestemming heeft tot doel de waterkerende functie van de oevers te geschermen door te vookomen dat hier gebouwd wordt, zonder dat er overleg met de beheerder van de waterkeringen is gevoerd. Zie ook de dubbelbestemming in artikel 24.
Ad. 2. Brandweer, regio Groningen
De Brandweer verzoekt het risico-onderzoek in het bestemmingsplan op te nemen.
Reactie:
Hieraan is inmiddels tegemoet gekomen. In de externe veiligheidsparagraaf (3.5.4) is een passage over het groepsrisico opgenomen. De berekeningen zijn in de bijlage Omgevingsaspecten opgenomen.
Ad. 3. TenneT TSO B.V.
Tennet merkt op dat er in de tekst wordt gesproken van één hoogspanningsleiding in het gebied. Er lopen echter twee leidingen door het plangebied. Verzocht wordt dit aan te vullen. Daarnaast is Tennet van mening dat onvoldoende rekening is gehouden met de bescherming van de belangen van de leidingen. Verzocht wordt extra regels op te nemen, ook wat betreft het houden van evenementen onder de leidingen.
Reactie:
De tekst in paragraaf 3.6 van de bestemmingsplantoelichting is nu aangevuld met leiding Slochteren Woltersum - Hunze. Beide bovengrondse hoogspanningsleidingen zijn nu genoemd. Op de verbeelding waren ze al correct ingetekend.
Aan het verzoek van Tennet voor het voorschrijven van een omgevingsvergunning voor aanlegactiviteiten komen we niet tegemoet omdat deze bestemming een bovengrondse hoogspanningsverbinding regelt en ingrepen in de bodem niet rechtstreeks van invloed zijn op het veilig en doelmatig functioneren van de leiding. Bovendien heeft Tennet met de gebruikers van de gronden onder de leidingen een zakelijk rechtovereenkomst gesloten waarin duidelijk is vastgelegd wat er wel en niet mag. Met het opnemen van de dubbelbestemming Leiding - Hoogspanningsverbinding is het goed en veillig kunnen functionere van de leidingen voldoende gewaarborgd.
Tot slot verzoekt Tennet geen evenementen mogelijk te maken onder de leidingen. Hierop kan gezegd worden dat een bestemmingsplannen alleen voor een periodiek gehouden evenement een regeling moet bevatten. Binnen het plangebied is dit niet aan de orde. Voor eventuele eenmalige evenementen vindt een toets op veiligheid in het kader van de vergunning plaats. Het bestemmingsplan is hiertoe niet het aangewezen document.
Ad. 4. N.V. Nederlandse Gasunie
De Gasunie verzoekt een leiding die niet meer in gebruik is van de verbeelding te verwijderen en de leiding die hiervoor in de plaats is gekomen wel op te nemen.
Ook ziet de Gasunie graag dat als dubbelbestemmingen geheel of gedeeltelijk samenvallen de dubbelbestemming Leiding - Gas voorrang krijgt. Dit kan door het opnemen van een voorrangsbepaling in de dubbelbestemming van de gasleidingen.
Reactie:
Op de verbeelding van het dorp Ruischerbrug is het deel van de gasleiding dat niet meer in gebruik is verwijderd. Het wel in gebruik zijnd deel is toegevoegd. Ook is de door de Gasunie verzochte voorrangsbepaling ingevoegd in lid 1 van artikel 19, voorheen artikel 18.
Verder verzoekt de Gasunie om aan artikel 18 een aantal bepalingen toe te voegen:
Reactie:
We kunnen ons vinden in dit verzoek en hebben de regels van artikel 19, voorheen artikel 18, aangepast conform het verzoek van de Gasunie.
Voor de toelichting wordt tot slot verzocht het groepsrisico in relatie tot aardgastransportleidingen inzichtelijk te maken.
Reactie:
In het voorontwerp-bestemmingsplan was opgenomen dat het groepsrisico ten aanzien van de gastransportleiding nog moest worden uitgevoerd. Dit is inmiddels gebeurd. De tekst in de toelichting is hiermee aangevuld en de berekeningen zijn in de losse, bij dit bestemmingsplan behorende, bijlage Omgevingsaspecten opgenomen.
Ad. 5. Waterschap Hunze en Aa's
Het waterschap merkt op dat de beheersgebieden niet correct in de bestemmingsplantoelichting zijn genoemd. De dorpen Middelbert en Engelbert liggen in het beheersgebied van Waterschap Hunze en Aa's. Verzocht wordt dit op te nemen.
Reactie:
In de inleiding van paragraaf 3.4, de waterparagraaf, is nu opgenomen dat het plangebied in beheersgebieden van twee waterschappen valt. Voor de volledigheid is dit toegevoegd. Op de inhoud van de waterparagraaf heeft deze toevoeging geen effect.