direct naar inhoud van 3.5 Bedrijvigheid en voorzieningen
Plan: Bestemmingsplan Ebbingekwartier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP506Ebbingekwarti-oh01

3.5 Bedrijvigheid en voorzieningen

Economische betekenis van het plangebied

Het plan heeft voor de economie van de stad een betekenis die het plangebied overstijgt. Er is in het zuidelijk gedeelte van het plangebied ruimte voor een zogeheten stadsentree: een combinatie van publieksaantrekkende, grootschalige, stedelijke functies, waarbij in eerste instantie wordt gedacht aan wonen, werken, recreëren en parkeren. Het plangebied Ebbingekwartier zal zowel aanvullend zijn aan de (binnen)stad, als een onderdeel daarvan vormen.

De creatieve stad

De Nieuwe Ebbingestraat en het Boterdiep hebben zich ontwikkeld als het creatief kwartier van Groningen. Nadrukkelijk wordt aansluiting gezocht bij de identiteit van het Ebbingekwartier als creatieve stad.

Er is belangstelling voor de reeds aanwezige opstallen vanuit de culturele en creatieve sector. Het Paleis is hierbij de parel in de kroon. Verdere versterking met culturele functies komt zowel het plangebied als de binnenstad ten goede. Voor het imago van het gebied is het goed om deze functies toe te staan. Voor de economie is dat van direct belang in verband met de werkgelegenheid, maar indirect is het ook goed: een uitgesproken imago draagt bij aan het vestigingsklimaat.

Ook naar de toekomst zal er worden gewerkt aan imagoversterking, het tegengaan van leegstand en verdere invulling van het commerciële vastgoed met passende culturele, creatieve en innovatieve functies. Eén van de middelen die hiertoe is ingezet, is het winkelstraatmanagement.

In de regels worden daar waar stedelijke functies mogelijk zijn ook culturele of daarmee verwante functies toegestaan.

Relatie met de flankerende gebieden

Met de verdere invulling van het plangebied met wonen, werken, recreëren en onderwijs liggen er voor de flankerende gebieden kansen voor nieuwe impulsen. Dit betekent dat er voor de Nieuwe Ebbingestraat, het Boterdiep en de Bloemstraat - door de ligging van het plangebied en het (imagoverbeterend) project zelf - voldoende potenties, zoals extra koopkracht, zijn om deze straten succesvol te stimuleren.

In de regels vertaalt zich deze beleidsinzet onder meer in het maximaal handhaven van een gemengde bedrijvenfunctie en het slechts bij afwijking mogelijk maken van onttrekking van bestaande bedrijfsruimte. Detailhandel, dienstverlening, culturele functies zullen uitwisselbaar zijn.

Omgekeerd biedt het plangebied mogelijkheden om (een gedeelte van) de spin-off van de nabijgelegen instellingen UMCG en RUG te accommoderen (woon-werkcombi's). De vestiging van culturele en onderwijsfuncties en ook een hotel kan bijdragen aan imagoverbetering en aan de economische ontwikkeling van het gebied.

Met de realisatie van het winkelcentrum De Beren op het voormalig Circusterrein en de aanstaande vestiging van Albert Heijn in de Nieuwe Ebbingestraat is het winkelaanbod met betrekking tot dagelijkse boodschappen in het gebied geoptimaliseerd.

Entreepunt Boterdiep

Het Boterdiep zal een functie gaan vervullen die het best te karakteriseren valt als verblijf en bedrijf.

Een hoogwaardige inrichting van de openbare ruimte gekoppeld aan de komst van de tram zal een metaformose in het gebied teweeg gaan brengen. Met name de achterkanten van de bebouwing aan de westzijde zullen zich als voorkanten gaan manifesteren; hier kunnen diverse functies hun plaats vinden. Parkeren zal in belangrijke mate worden geconcentreerd in de parkeergarage en veel minder het straatbeeld beheersen.

Het entreepunt aan het Boterdiep houdt in: een parkeergarage en publieksaantrekkende functies in de vorm van detailhandel, onderwijs, horeca en een startpunt van een aanlooproute naar de binnenstad. De eerste jaren van openstelling van de nieuwe garage hebben uitgewezen dat de bezettingsgraad veel te laag ligt. Een goede bewegwijzering vanaf de ring naar de ingang Boterdiep lijkt cruciaal voor het welslagen van de garage. Naar verwachting zullen het Boterdiep, de Nieuwe en de Oude Ebbingestraat in de toekomst gaan profiteren van de aanwezigheid van de parkeergarage.

Bloemstraat

De Bloemstraat was in het verleden een typische aanloopstraat: nagenoeg geheel verwinkeld, met wat buurtoverstijgende bedrijven. Hoewel aan de aanwezige bebouwing haar verleden nog goed is af te lezen, is van die invulling niet veel meer terug te vinden. Herkenbaar is dat de Bloemstraat in het verleden glorietijden heeft beleefd.

Met het oog op de potentie van het Ebbingekwartier, versterkt door de aanwezigheid van grote werkgevers nabij het plangebied, is het alleszins de moeite waard voor de Bloemstraat in te zetten op een verdere versterking van bedrijvigheid, c.q. een zakelijk milieu. Daarmee kan tevens worden ingesprongen op de behoefte van veel potentiële starters aan betaalbare huisvesting in de nabijheid van de binnenstad. De bedrijvigheid kan kleinschalig van karakter zijn, aansluitend bij de karakteristieke, kleinschalige bebouwing in de straat. De bedrijvigheid kan detailhandel, dienstverlening en een enkel horecabedrijf in de VNG-categorie 1 of 2 omvatten.

Van belang voor de straat is dat op de begane grond maximaal op bedrijvigheid wordt ingezet, terwijl op de verdiepingen overal gewoond moet kunnen worden.

Horeca

In het plangebied dient het horeca-aanbod afgestemd te zijn op de behoeften van de directe omgeving. Een uitzondering wordt gemaakt voor Simplon, het Jongerenhotel, het Paleis en de Silo; hier zijn horeca-activiteiten met een stedelijk belang en aantrekkingskracht gevestigd.

Nieuwe horecabedrijven zullen beperkt blijven tot het aantal van vier en gericht zijn op de directe omgeving qua concept en uitstraling. In verband met het effect van de aanwezigheid van horecabedrijven op de woon- en leefomgeving is horeca-1 (snackbars en dergelijke) uitgesloten en wordt een zeer beperkt aantal, met name de bestaande, horecabedrijven in de categorieën 2 en 3 (restaurant/ café, zie de definitie in artikel 1) bij recht toegestaan. Na toepassing van een afwijkingsbevoegdheid zijn maximaal vier extra kleinschalige vestigingen mogelijk.

Woon- en werkcombinaties

De beoogde woningtypes in het plangebied, in combinatie met de beoogde stedelijkheid, lenen zich uitermate goed om woon-werkcombinaties haalbaar te maken. De aanwezigheid van het UMCG met zijn meer dan 7000 werknemers en de tendens bij deze instelling tot outsourcing trekken extra bedrijvigheid aan.

In de voorschriften wordt dit vertaald door woon-werkcombinaties toe te staan (bij recht of na toepassing van een afwijkingsbevoegdheid), terwijl voorts aan het Boterdiep de onttrekking van bestaande bedrijfsruimte aan een afwijkingsbevoegdheid onderworpen zal zijn.