Plan: | Bestemmingsplan Kranenburg-Stadspark |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP504KranenbStadsp-vg01 |
De gemeente Groningen heeft in 2007 het bedrijventerreinenbeleid vastgesteld met de nota Terrein in Bedrijf. In deze nota komt de gemeente tot de conclusie dat de meeste bedrijven in Groningen op de bestaande bedrijventerreinen zitten. Aandacht voor deze ondernemers en voor hun omgeving zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Dat levert een positieve bijdrage aan de economische positie van de stad en aan de werkgelegenheid. Om die reden wordt met Terreinwinst actief ingezet op het revitaliseren van de verouderde terreinen en het samenwerken met bedrijven en bedrijvenverenigingen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren en op niveau te houden. Om de ontwikkeling van bedrijventerreinen flexibeler te laten verlopen en beter in te spelen op de behoeften van ondernemers wordt de strikte thematisering losgelaten, wordt armslag geven aan nieuwe kantoorachtige ontwikkelingen en wordt meer uitgegaan van de ruimtelijke verschijningsvorm dan van de aard van het bedrijfsproces.
Daarnaast heeft de gemeente Groningen in 2011 het kantorenbeleid vastgesteld met de nota Structuurvisie Kantoren 2010-2020. In deze nota komt de gemeente tot de conclusie dat de Groningse kantorenmarkt zich kenmerkt door een verplaatsingsmarkt. Met andere woorden, de meeste kantoorhoudende bedrijven verhuizen binnen de gemeentegrenzen. In dezelfde lijn als het gedachtegoed van Terreinwinst, betekent dit dat aandacht voor deze ondernemers en voor hun omgeving, zorgt voor een goed vestigingsklimaat.
Het Martini Trade Park aan de rand van het Stadspark is een echte kantorenlocatie, die als zodanig dient te worden behouden in de stad. De levensduur van deze locatie wordt verlengd door revitalisering.
Het bedrijvenpark Kranenburg is een hoogwaardige bedrijvenlocatie, met representatieve bebouwing die een kantoorachtige uitstraling heeft. Deze locatie is eind van de jaren negentig ontwikkeld. Op grond van het Rijksbeleid mochten zich hier toen vanwege de bereikbaarheid met openbaar vervoer alleen bedrijven en geen kantoren vestigen (mobiliteitsbeleid met A, B en C locaties).
Dit locatiebeleid is niet meer van toepassing. Vanwege de toenemende leegstand en de vraag vanuit de markt om de vestigingsmogelijkheden op Kranenburg te verruimen, is, nadat de raadcommssie Ruimte en Wonen hier op 6 december 2012 mee heeft ingestemd, vooruitlopende op een brede visie over de invulling van werklocaties, de bestemming van Kranenburg verruimd met kantoren (zie artikel 4 van de planregels).
Tot slot heeft de gemeente Groningen in 2011 het detailhandelsbeleid vastgelegd in de Structuurvisie Detailhandel 2011-2020. Van belang is dat vanwege ongewenste versnippering van het detailhandelsaanbod geen detailhandel op bedrijventerreinen wordt toegetaan. Afgezien van het beleid dat betrekking heeft op vestiging van detailhandel op perifere locaties.
Een relevante uitzondering hierop wordt gemaakt voor detailhandel als onderdeel van een op de bedrijven en hun medewerkers gericht 'facility point'. Hiervoor geldt dat de detailhandel gericht dient te zijn op de beoogde doelgroep en maximaal slechts 300 m² bvo mag omvatten per gebied. De winkels mogen niet structuurverstorend werken voor de hoofdstructuur en daarbinnen vooral de buurt- en wijkwinkelcentra.