Plan: | Bestemmingsplan Oosterhoogebrug en Ulgersmaborg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP491OosterhbUborg-oh01 |
Gemeentelijk beleid
De gemeente Groningen heeft in 2007 het bedrijventerreinenbeleid vastgesteld met de nota Terrein in
Bedrijf. De nota stelt vast dat de meeste bedrijven in Groningen op de bestaande bedrijventerreinen gevestigd zijn. Aandacht voor deze bedrijven en voor hun omgeving zorgt voor een goed vestigingsklimaat. Dat levert een positieve bijdrage aan de economische positie van de stad en aan de werkgelegenheid. Om die reden wordt met Terreinwinst actief ingezet op het revitaliseren van de verouderde terreinen en het samenwerken met bedrijven en bedrijvenverenigingen om de kwaliteit van de omgeving te verbeteren en op niveau te houden. Voor het bedrijventerrein Ulgersmaweg is in 2006 de visie Ulgersmaweg vastgesteld. Deze visie richt zich op een revitalisering van dit verouderde bedrijventerrein, waarbij een ruimere functionele invulling wordt voorgestaan. Zakelijke dienstverlening en sport en recreatie worden daarbij gezien als functies die kansen scheppen voor een betere levensvatbaarheid van het bedrijventerrein.
Het gebied
De bedrijventerreinen in het plangebied zijn ontstaan tussen de jaren 1950-1960 (Rijksweg, Ulgersmaweg), in de jaren '80 (Ulgersmaborg ten zuiden van de busbaan), en rond de eeuwwisseling (Ulgersmaborg-noord).
Functionele uitgangspunten
Bedrijvigheid tot en met milieucategorie 3 (Ulgersmaborg-noord, Ulgersmaweg) en milieucategorie 2 (Ulgersmaborg-zuid) is bij recht toegestaan. Detailhandel in volumineuze goederen is op het bedrijventerrein Ulgersmaweg-Beckerweg toegestaan, met uitzondering van die in meubelen en woninginrichting. Deze blijft beperkt tot de reeds aanwezige zaken op dit gebied in verband met het gemeentelijk beleid om deze vorm van detailhandel in het westen van de stad te concentreren (Hoendiep en Peizerweg). In Ulgersmaborg-noord en zuid moet voor perifere detailhandel eerst een eventuele wijzigingsprocedure worden doorlopen. Hier moet worden afgewogen of dergelijke bedrijven wel passen in het kleinschalige karakter van dit bedrijventerrein.
De bedrijventerreinen bieden ruimte aan productie en dienstverlenende bedrijven in het kleine en middelgrote segment. Het gaat om lichte industrie, bouw, transport, opslag en ambachtelijke bedrijvigheid.
Conform het in 2007 door de raad vastgestelde beleidsdocument Terrein in bedrijf kunnen nu eveneens zelfstandige kantoren tot een oppervlakte van 500m2 en kantoorachtige bedrijven worden toegestaan. Kantoorachtig wil zeggen dat het aandeel kantoorvloer maximaal 50% per bedrijfspand bedraagt. Dit kan worden opgerekt naar 70%.
Nieuwe bedrijfswoningen kunnen met gebruikmaking van een afwijkingsbevoegdheid worden toegestaan. Zij zijn, behalve voor een efficiƫnte bedrijfsvoering, bevorderlijk voor de leefbaarheid en sociale controle. De maximale bouwhoogte van een bedrijfswoning bedraagt 9 meter.
Ruimtelijke uitgangspunten
In het gehele gebied komen voornamelijk kleinschalige bedrijfskavels voor. Op het hele terrein is bebouwing mogelijk met een maximale bouwhoogte van 12 meter. De maximale bebouwing per kavel bedraagt 70%.