Plan: | Bestemmingsplan Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP485HoornseMeerHo-vg01 |
De drie wijken Hoornse Meer, Hoornse Park en Piccardthof zijn woonwijken, waar slechts zeer incidenteel bedrijvigheid en voorzieningen voorkomen.
De bestaande bedrijven en voorzieningen zijn op de plankaart aangegeven, vaak met een aanduiding, een enkele keer voorzien van een afzonderlijke bestemming, bijvoorbeeld Centrum (winkelcentrum) en Dienstverlening.
Voor de locatie op de hoek Ter Borchlaan-Aalscholver is nog geen bouwplan in uitvoering genomen. De bestaande juridische regeling van het vorige bestemmingsplan Piccardthofplas is zoveel mogelijk, maar conform de vormgeving van huidige bestemmingsplannen, in het voorliggend plan overgenomen. Dit betekent dat bijvoorbeeld recreatieve voorzieningen, dienstverlening, een restaurant en/of horecabedrijven voor het verlenen van logies en/of een kleine winkel zijn toegestaan. Op deze manier is er ruimte voor een publieksgerichte functie als beëindiging van de groene scheg in het plandeel 'De tuinen' tegen de Ter Borchlaan aan (zie ook paragraaf 6.1).
Centraal in de Hoornse Meer, op de hoek van de Palmelaan en de Von Suttnerstraat, bevindt zich een wijkwinkelcentrum met daarin gevestigd een supermarkt, een bloemenzaak, een geldautomaat en een kapper. Tevens zijn hier een eetcafé en, op de verdieping, een pizzeria gevestigd. Aan de Schuman- straat bevinden zich een kapper en een buurtcentrum.
Er heeft onderzoek plaatsgevonden naar de gewenste ontwikkeling van detailhandel in stadsdeel Zuid. Daarbij speelden de ontwikkeling van de Laan Corpus den Hoorn tot kantorenlocatie in het licht van de aansluiting op de A7, de uitbreiding van het Martiniziekenhuis en de nieuwe wijken Piccardthof en Ter Borch een belangrijke rol. Het onderzoek heeft uitgewezen, dat de supermarkt in de Hoornse Meer te klein is. Uitbreiding ter plaatse tot een supermarkt met een wijkverzorgende functie dan wel verplaatsing in noordelijke richting zijn opties. Bij verplaatsing zou een discounter de plaats van de supermarkt moeten innemen. Het onderzoek beveelt een keuze aan voor de eerste optie: handhaving en uitbreiding van de bestaande supermarkt. Fysiek is uitbreiding van de supermarkt op de begane grond slechts mogelijk, indien een aangrenzend pand bij de winkel wordt betrokken. Op de verdieping is nog wél ruimte voor uitbreiding van de bebouwing.
Op tientallen woonadressen in het plangebied worden beroepen aan huis uitgeoefend. Deze variëren van huisartsenpraktijk tot reclamebureau en van uitgeverij tot automatiseringsbedrijf. Ze vormen een niet onbelangrijk deel van de wijkeconomie. Het uitoefenen van een beroep aan huis, bedrijfje of kleinschalige dienstverlening wordt in het algemeen ondersteund (zie ook paragraaf 5.3.2). Daarmee wordt klein ondernemerschap gestimuleerd, de combinatie werk-zorg gefaciliteerd en wordt de mobiliteit beperkt. Voorwaarde is de verenigbaarheid met de woonfunctie. Op enkele plekken wordt de complete woning gebruikt ten behoeve van bedrijven, waarbij de woonfunctie verloren is gegaan. Dit verdient geen navolging.