direct naar inhoud van 2.6 Openbare ruimte
Plan: Bestemmingsplan Hoogkerk-Gravenburg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01

2.6 Openbare ruimte

2.6.1 Groenstructuur

Binnen het plangebied komen geen grootschalige groenstructuren voor. Het groen in Hoogkerk Centrum is beperkt tot overhoekjes en enkele groene speelveldjes. Aan de Noorderstraat is de binnenkant van het bouwblok ingericht als speeltuin. Aan de zuidzijde ligt een langs het spoor een groene zone. Dit is grondgebied van de kartonfabriek en heeft daarom ook een bestemming van Bedrijventerrein. Hierin liggen volkstuinen en is een hondensportvereniging gevestigd. Het overige gebied is nog agrarisch.

Hoogkerk-Noord kent evenmin groene structuren. Ter hoogte van de Groenhof en de begraafplaats zijn groene zones te vinden. De Rondweg wordt begeleid door een groene structuur.

In Gravenburg is de groene zone rond het fietspad, dat zich door de wijk slingert, kenmerkend. Aan dit fietspad liggen enkele speelveldjes. Daarnaast ligt de hoogspanningsleiding door de wijk in een onbebouwde groenzone. Aan de oostkant van de wijk zorgt een groene zone met water voor een duidelijke scheiding met de nieuw te bouwen wijk De Held III. De meeste erven grenzen direct aan de openbare weg waardoor weinig groen in het straatbeeld is opgenomen.

Groenstructuurplan

In het groenstructuurplan wordt onderscheid gemaakt tussen basisgroenstructuur en nevengroenstructuur. De gemeente is in eerste instantie verantwoordelijk voor het basisgroen. Gestreefd wordt naar versterking van de functionele kwaliteit en completering van de samenhang in het netwerk. Het basisgroen bestaat uit de groene zone tussen Gravenburg en De Held III. De zone rondom de hoogspanningsleiding is eveneens basisgroen. Ook de afrondende bogen aan de noordkant van Gravenburg worden begeleid door basisgroen. In Hoogkerk is de begeleiding van de rondweg en tunnelbak basisgroen.

De overige openbare ruimte, vooral op het niveau van buurt en straat, waar nadrukkelijk gestreefd wordt naar medeverantwoordelijkheid en participatie van bewoners en beheerders bij de inrichting en het beheer, wordt bestempeld als nevenstructuur. Dit betreft het slingerende fietspad door Gravenburg en de overhoekjes en speelveldjes in de wijk. Dit geldt ook voor de groene veldjes in de Suiker- en Halmbuurt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01_0011.png"

groenstructuurplan

Bomenstructuurplan

In het bomenstructuur- en het groenstructuurplan zijn de belangrijke structuren van Hoogkerk vastgesteld. De bomen hoofd- en nevenstructuren zijn belangrijk voor respectievelijk het dorp Hoogkerk en de betreffende wijk. In het plangebied bevinden zich enkele waardevolle te behouden monumentale bomen. Het betreft de bomenrijen rondom de speelplaats aan de Boeiersingel en de Noodweg.

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01_0012.png"

bomenstructuurplan

afbeelding "i_NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01_0013.png"

groen en water in het plangebied

2.6.2 Waterstructuur

In Gravenburg is veel water aanwezig. De verkavelingsstructuur is zodanig opgezet dat parallel aan woonstraten waterpartijen zijn aangelegd. Hierdoor grenzen achtererven aan het water. Deze waterpartijen worden onderling verbonden. Het water zorgt tevens voor een buffer tussen de oorspronkelijke structuren van de lintbebouwing aan de Leegeweg / Noodweg en Gravenburg.

Dwars door het plangebied loopt het Hoendiep. Dit water gold als belangrijke vaarverbinding tussen de westkant van de stad en het Aduarderdiep. Tegenwoordig geldt het Hoendiep nog steeds als bevoorradingsroute voor de suikerfabriek en als pleziervaartroute voor Groningen. Het Hoendiep kenmerkt de historische opbouw van Hoogkerk. Op de kruising met de Kerkstraat, als oorspronkelijke noord-zuidroute over een smalle zandrug, is Hoogkerk ontstaan. Door het Hoendiep konden belangrijke industrieën floreren. Tegenwoordig is het Hoendiep een belangrijke kwaliteitsdrager in het dorp.