direct naar inhoud van 2.2 Wonen
Plan: Bestemmingsplan Hoogkerk-Gravenburg
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0014.BP482HoogkerkGrave-oh01

2.2 Wonen

Gravenburg

Doelstelling

De realisering van het plangebied Gravenburg in de periode 2000– 2005, heeft in Groningen in belangrijke mate bijgedragen aan het woningaanbod in een groenstedelijk woonmilieu. De doelstelling om met een dergelijk aanbod een alternatief te bieden voor de uittocht naar forensengemeenten, is volgens verwachting vervuld. Met de bouw van Gravenburg zijn jongere, draagkrachtige gezinnen voor de stad behouden.

Gerealiseerd woningbouwprogramma

In Gravenburg stonden op 1 januari 2008 700 woningen. Geheel in lijn met de taakstelling om een groenstedelijk woonmilieu te maken zijn er met name grondgebonden woningen gebouwd. Twee-onder-één-kap woningen vormen het dominante woningtype. De meeste woningen zijn van eigenaar-bewoners: 87%. Daarnaast staan er 94 woningen die eigendom zijn van woningcorporatie Woonstade. Dit betreft allemaal rijwoningen.

Demografische ontwikkelingen

De bevolking is na oplevering van de laatste woningen toegenomen van 2.200 naar 2.300. De huishoudens die in het begin instroomden in de buurt waren vooral de jonge gezinnen. Omdat mensen tevreden in de wijk (blijven) wonen begint de wijk langzaam ouder te worden.

Onderzoek naar tevredenheid

In 2003 is onderzoek gedaan onder de inwoners van de zogenaamde Nieuwe Wijken, waartoe Gravenburg. Uit het onderzoek kwam naar voren dat het gemiddelde rapportcijfer voor de woning dat bewoners geven met een 7,9 hoog te noemen is. De volgende aandachtspunten kwamen verder naar voren: gebrek aan sport- en cultuurvoorzieningen, de fietsverbinding met het centrum en het tekort aan ontmoetingsplekken komen als knelpunten naar voren. De verbeterpunten die bewoners bij de open vraag veel genoemd hebben zijn meer groen, het treffen van verkeersmaatregelen en betere fietsverbindingen.

Voorzieningen

In de (concept) structuurvisie Wonen staat dat gestreefd wordt naar evenwichtige wijken met een voorzieningenpakket dat past bij de wijk. Daarbij zijn samenhang en efficiënt gebruik de sleutelwoorden. Het beleid is er op gericht de voorzieningen in de wijk zo goed en breed mogelijk neerzetten, zodat het gebruik ervan voor verschillende groepen aantrekkelijk is. Daarbij bestaat de voorkeur voor een goede voorziening met samenhang en multifunctionaliteit op wijkniveau boven een aantal monofunctionele voorzieningen versnipperd over buurten in de wijk. Hierbij dient in acht te worden genomen dat Gravenburg ontwikkeld is als een 'pure woonwijk', die voor de voorzieningen een beroep moest doen op de voorzieningen in Hoogkerk en Vinkhuizen (om hier het draagvlak te behouden en te versterken).

Hoogkerk Centrum en Noord

Woningvoorraad

De woningvoorraad in Hoogkerk Centrum en Noord is de laatste jaren redelijk stabiel op ruim 700 woningen. Daarvan is ruim 80% een grondgebonden woning en 20% gestapeld. Van de woningen is 42% in bezit van eigenaar-bewoners en 48% is corporatief bezit. De overige woningen worden via particulieren verhuurd.

Demografie

Ondanks dat de woningvoorraad redelijk stabiel is, neemt het aantal inwoners wel af. Er is met andere woorden sprake van verdunning. Begin jaren '90 was het inwonertal ruim 1.700; dit is afgenomen tot ruim 1.500. Hoogkerk Centrum en Noord zijn langzaamaan aan het vergrijzen. De 55-64 jarigen zijn de sterkst groeiende groep.

Nieuwbouw en IMR-contour

Tussen de gemeente, provincie en Suiker Unie is een convenant Integratie Milieu en Ruimtelijke Ordening gesloten, IMR 2008, waarin afspraken zijn gemaakt over te realiseren woningbouw en de toekomstgerichte bedrijfsvoering van Suiker Unie. De IMR-contour ligt tenminste buiten of op de berekende geluidsbelasitngcontour van 55dB(A). Dit betreft de geluidbelasting veroorzaakt door alle industrie gelegen op het industrieterrein "Groningen/West-Hoogkerk". Binnen deze geluidcontour mag grond van de Wet geluidhinder het aantal geluidgehinderen niet toenemen.

Binnen de IMR-contour mag het aantal woningen per saldo niet verder toe nemen. Dat betekent concreet dat als er nieuwbouw plaatsvindt hetzelfde aantal woningen binnen de IMR-contour onttrokken moet worden. Het gevolg is dat het aantal woningen binnen het gebied van de IMR-contour niet kan toenemen. In verband met de ontwikkelingen op de woningmarkt van dit moment zijn er meer plannen voor sloop dan voor nieuwbouw, waardoor er sprake is van een kleine rek in het aantal nieuw te bouwen woningen, zodat kleinschalige woningbouw op de plek van de voormalige school aan de Schouwstraat mogelijk kan worden gemaakt.