Plan: | Bestemmingsplan Cortinghborg |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0014.BP477Cortinghborg-oh01 |
De Korrewegwijk en De Hoogte zijn stedelijk van karakter, omdat de buurten intensief verkaveld zijn met veelal kleine woningen. Fraaie, historische architectuur en intieme hofjes versterken dit stedelijke karakter.
De bevolking van De Hoogte is behoorlijk gemêleerd qua huishoudenstypen. Jonge huishoudens (tot 45 jaar) vormen echter wel meer dan de helft van de bevolking. De Hoogte is voor 90% in het bezit van een corporatie en heeft veel kleine woningen, waardoor er in de Hoogte met name lagere inkomens zullen wonen.
In het sociaal wijkvernieuwingsplan van de Korrewegwijk en De Hoogte 'Mooi blijven wonen”(2005) is ook een kaart van fysieke maatregelen opgenomen. Hierin wordt deze ontwikkellocatie aangegeven als 'mogelijke nieuwbouw'.
'Kwaliteit van Wonen, Structuurvisie Wonen 2010-2020', legt voor de stad als geheel de nadruk op drie doelgroepen: jongeren/studenten, gezinnen en ouderen.
Uit onderzoek dat aan deze structuurvisie vooraf ging blijkt dat centrumstedelijke wijken met veel gestapelde woningen het vooral goed doen bij jonge en middelbare een- en tweepersoonshuishoudens. Projecten van eengezinswoningen in die wijken doen het opvallend goed bij gezinnen.
In het plangebied is zowel aansluiting gezocht bij het grondgebonden woonmilieu van Tuindorp De Hoogte als bij de schaal van de ringweg die ten noorden van het gebied ligt. Er is gekozen voor een combinatie van grondgebonden woningen in een vrij rustig woonmilieu voor bijvoorbeeld (startende) gezinnen en van appartementen voor een wat anoniemere stedelijke bewoning met uitzicht op de stad en op buiten. Dergelijke nieuwbouwappartementen zijn nauwelijks voorradig aan deze kant van de stad.
Beide typen kunnen iets betekenen voor potentiële doorstromers uit de wijk, maar kunnen ook bewoners trekken van buiten de wijk. Hoewel geen directe doelgroep voor dit project zullen ouderen die aan deze kant van de stad een kwalitatief goed (nieuwbouw)appartement zoeken wel zorg (een verzorgingstehuis) aantreffen en beperkte winkelvoorzieningen aan de overzijde van de Bedumerweg.
Het ontwikkelen van De Cortinghborg kan er tenslotte voor zorgen dat het draagvlak voor voorzieningen in De Hoogte zoals bijvoorbeeld De Borg en de vestiging van het Karrepad, verbeterd wordt.
Het woningbouwprogramma zal bij benadering 240 woningen opleveren. Er worden 97 grondgebonden eengezinswoningen gebouwd, waarbij de verdeling voor koopwoningen en sociale huurwoningen ongeveer gelijk zal zijn. Verder ligt het in de bedoeling rond de 140 appartementen te bouwen, waarbij de koopwoningen in de 3 tot 5 bouwlagen zijn gepland en de sociale huurwoningen in de woontoren.