direct naar inhoud van 5.1 Stedenbouwkundig plan / Stedenbouwkundige inpassing
Plan: Schafterdijk 9
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01

5.1 Stedenbouwkundig plan / Stedenbouwkundige inpassing

5.1.1 Toekomstvisie

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01_0014.jpg"

Om te kunnen blijven voldoen aan de wensen en eisen van de huidige en toekomstige consument is op de bestaande camping een kwaliteitsslag nodig. Niet alleen het voorzieningenniveau, maar ook de kwaliteit van de standplaatsen zal verhoogd moeten worden. Een aantal plaatsen voldoet bovendien niet meer aan de (brandveiligheids-)eisen van de overheid. De beperkte bedrijfsgrootte, zelfs wanneer de extra omzet vanuit het horecabedrijf daarin betrokken wordt, is onvoldoende basis om de daarvoor noodzakelijke investeringen te kunnen dragen. Door uitbreiding van het aantal plaatsen zal, naar de mening van de ondernemers, voldoende financieel draagvlak ontstaan voor de verwezenlijking van de noodzakelijke kwaliteitsslag. Vooruitlopend op de realisatie van de plannen zijn een aangrenzend agrarisch perceel van 5,3 ha. en het ten noorden daarvan liggende bosgebied aangekocht.

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01_0015.png"

De toekomstvisie van de eigenaren bestaat bij het in procedure gaan van het bestemmingsplan uit de navolgende onderdelen:

  • Herstructurering van de bestaande camping waardoor de standplaatsen ongeveer 150 m2 groot worden.
  • In de directe nabijheid van de horeca worden 6 zogenaamde groepchalets geplaatst. Deze chalets worden voor korte tijd verhuurd aan (vrienden-)groepen en families.
  • Aanpassing/vernieuwing van de het huidige sanitair voor de toeristische en seizoenplaatsen.
  • Het aantal kampeerplaatsen op het huidige terrein loopt daardoor terug van 165 naar 125.
  • Groot onderhoud aan horecapand.
  • Gefaseerde uitbreiding van het bedrijf met het reeds aangekochte aangrenzende perceel van 5,3 ha, waarbij het deel van het perceel dat in de stankcirkel van het naburige agrarische bedrijf ligt uitsluitend voor groenvoorziening bestemd is.
  • Inrichting van de uitbreiding met toeristische en seizoenplaatsen voor toercaravans en tenten (100 m2) en standplaatsen voor verhuurchalets (200 m2) en stacaravans (150 m2).
  • Uiteraard voldoen deze plaatsen aan alle eisen die de huidige en toekomstige gast daaraan stelt, zoals voldoende privacy en aansluitingen op elektra (16 ampère), water, riool en cai.
  • Het toekomstige park bevat naast de 6 groepchalets, 126 toeristische -en seizoenplaatsen, 135 stacaravanplaatsen, waarvan 55 bezet met verhuurcaravans, en 22 standplaatsen voor verhuurchalets. In totaal dus 289 eenheden.
  • Op het nieuwe perceel worden aparte parkeerstroken aangelegd.
  • Vernieuwing van het zwembad en de zwembadinstallatie.
  • Inpassing van het totale park in en aan de natuurlijke omgeving door de aanleg van een brede groenwal/randbeplanting. Langs de Maastrichterweg is een geluidswal gesitueerd, die uiteraard weer voorzien is van een aan de omgeving aangepaste beplanting.
  • Realisatie van een modern toiletgebouw ten behoeve van de toeristische en seizoensgast;
  • In de directe nabijheid van dit nieuwe sanitairgebouw wordt een materialenopslag gerealiseerd.
  • Hier is tevens de nieuwe hoofdingang en een centraal parkeerterrein gepland.
  • Het bosgebied ten noorden van het nieuwe perceel dat eveneens eigendom van Dommelvallei is blijft als zodanig bestaan en vormt daardoor een natuurlijke buffer.

Ondanks dat initiatiefnemers op dit moment een duidelijke visie hebben op de bedrijfsontwikkeling, is het wenselijk een flexibele bestemmingsregeling op te nemen binnen het campingterrein, zodat het aanbod aan verblijfsrecreatieve standplaatsen en voorzieningen kan meebewegen met de marktvraag. Daarbij worden ruimtelijke en planologische belangen zoals goede ruimtelijke inpassing, voldoende parkeerruimte etc wel afdoende vastgelegd.

5.1.2 Landschappelijke inpassing

Aan de landschappelijke inpassing van de camping is extra aandacht besteed. Zo vormt een robuuste groensingel rondom de gehele camping (uitgezonderd de entree) de overgang naar het omringende landschap. De camping zal zich hierdoor als een -van de vele- boscomplex tonen in het landschap, in aansluiting op het bestaande bos aan de noordzijde van de camping. De groensingel varieert in breedte tussen de circa 5,0 m tot 8,0 m, en aan de oostzijde plaatselijk tussen de circa 10 tot 25 m. De toe te passen bosbeplanting bestaat uit gebiedseigen soorten zoals o.a. zomereik, ruwe berk, esdoorn, es en spar.

De bestaande watergang die de afscheiding vormt tussen de toekomstige camping en het bosgebied gaat in de planvorming bijdragen aan natuurontwikkeling. De oevers van de beek worden daarbij op een natuurvriendelijke wijze ingericht. (zie doorsnede A-A'). Het gaat om kwaliteitsverbetering buiten het campingterrein. Er is hiervoor 1630 m2 grond aangekocht. Het aantal m2 bos dat eerder is aangekocht is 22500 m2, tevens voor kwaliteitsverbetering en landschappelijke inpassing. Er is een exploitatieovereenkomst mbt de landschappelijke inpassing en kwaliteitsverbetering opgesteld en ondertekend, waardoor de borging is verzekerd.

 

De entree van de camping blijft zijn open en uitnodigende uitstraling behouden, waarbij de bebouwing en erfinrichting qua ruimtelijk beeld aansluit bij de boerderijen en hun erfbeplantingen in de directe omgeving.

Daarnaast biedt de herstructurering en vergroting van de standplaatsen op het bestaande deel van de camping de mogelijkheid tot het realiseren van meer groen tussen de standplaatsen, in de vorm van bosstroken (circa 5,0 m breed) met een struikenvegetatie en/of zoomvegetatie bestaande uit gebiedseigen soorten zoals eik, lijsterbes, vlier, braam,e.d. (zie doorsnede B-B'). Ook op de uitbreiding van de camping worden de verschillende weiden met standplaatsen middels eenzelfde bosstroken van elkaar gescheiden. Tussen de standplaatsen op de weide worden stroken met een struikvegetatie van voornamelijk lijsterbes aangebracht, welke overgaan in een bloemrijke schrale vegetatie met o.a. mannetjesereprijs. (zie doorsnede C-C').

Het parkeren wordt opgenomen in het groen en vindt plaats onder een laanbeplanting van moeraseik.

In onderstaand plaatje is de toename van beplanting t.o.v. de huidige situatie weergegeven. Hierbij is een onderscheid gemaakt in het bestaande deel van de camping en de uitbreiding:

  • uitbreiding camping: oppervlakte nieuwe beplanting is circa 14.000 m2.
  • bestaande deel camping: oppervlakte bestaande en nieuwe beplanting is circa 4.800 m2 

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01_0016.jpg"

Toename beplanting

afbeelding "i_NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01_0017.png"