direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Schafterdijk 9
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0858.BPschafterdijk9-VA01

3.3 Gemeentelijk beleid

De gemeente beschikt over een aantal integrale en sectorale beleidsdocumenten, waaruit uitgangspunten en criteria zijn af te leiden voor de herontwikkeling van onderhavig plangebied:

3.3.1 Structuurvisie Valkenswaard

In het kader van de Wet ruimtelijke ordening is de gemeente Valkenswaard gestart met het opstellen van een nieuwe Structuurvisie. Een update van de StructuurvisiePlus uit 2003 is benodigd omdat een aantal zaken al ontwikkeld of uitgevoerd zijn en er nieuwe aandachtspunten op de agenda zijn gekomen. Ook heeft de gemeente op diverse punten nieuw beleid geformuleerd en beleidslijnen herzien. Tenslotte ontbreekt een uitvoeringsprogramma.

Daarom is een nieuwe structuurvisie opgesteld. De structuurvisie is opgebouwd uit twee delen, deel A en deel B. Deel A bevat een ruimtelijke toetsingskader en visie op hoofdlijnen voor de lange termijn (tot 2030). Dit deel formuleert de ontwikkelingskoers voor de lange termijn en biedt het casco voor concrete projecten en plannen. Het is een toetsingskader, maar tegelijkertijd ook een inspiratiekader voor ruimtelijke ontwikkeling.

Deel B van de structuurvisie is een ruimtelijk- functioneel programma en uitvoeringsplan voor de (middellange en) korte termijn. In dit deel van de structuurvisie staat beschreven welke concrete projecten en plannen op korte termijn richting uitvoering worden gebracht en hoe deze gerealiseerd gaan worden. Het projectenplan zal periodiek worden geactualiseerd en geeft daarmee steeds voor een bepaalde periode weer op welke wijze de ontwikkelingskoers tot uitvoering wordt gebracht. Deze actualisatie is nodig om kostenverhaal van bovenplanse kosten zeker te stellen en locatie-eisen te kunnen stellen. Bovendien biedt dit deel mogelijkheden om accenten in de ruimtelijke ontwikkeling te verschuiven, zonder daarbij de totale visie (deel A) aan te passen.

In deel A van de structuurvisie is ook een visie beschreven voor de bebouwde kom van Valkenswaard. Valkenswaard is ten opzichte van Dommelen en Borkel en Schaft de meest stedelijke kern. Dit betekent dat er meer mogelijkheden zijn voor nieuwe ontwikkelingen, vooral in het centrum en aan de randen van het centrum. De verbetering van de leefkwaliteit aan de doorgaande wegen heeft prioriteit. Deze linten, waaronder de Leenderweg, heeft te lijden onder de grote verkeersdruk. Als deze druk verminderd wordt, kan de inrichting van deze linten worden aangepast en meer worden gericht op de verblijfskwaliteit. Daarnaast staat in de structuurvisie aangegeven wat de mogelijkheden zijn voor inbreidingsplannen.

De planlocatie is onderdeel van het agrarisch gebied. Gelet op de grote bescherming die de natuurgebieden genieten, is er geen grote groei van de aanwezige agrarische bedrijven te verwachten. Dit wil niet zeggen dat er geen potenties zijn voor de landbouwsector. Uitgangspunt blijft wel dat de ruimtelijke kwaliteit wordt versterkt. Hiermee blijft een gebied een vitale en aantrekkelijke uitstraling behouden.
De gemeente wil in dat kader maximale ruimte bieden voor nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven en hergebruik van vrijkomende agrarische bedrijfsgebouwen (verblijfsrecreatie, dagrecreatie, kleinschalige bedrijvigheid, zorg, kunst en cultuur).
De ontwikkeling van nieuwe verblijfs- en dagrecreatie in het buitengebied wordt gestimuleerd. Zo kan de recreatieve betekenis verder worden vergroot door langs toeristische en recreatieve netwerkroutes horeca- en andere rustpunten te creëren. Hierbij streeft de gemeente wel naar een zekere kwaliteitsverbetering. De gemeente Valkenswaard wil onder die voorwaarde graag meewerken aan nieuwe initiatieven om zo het toeristisch-recreatieve aanbod substantieel te verhogen.

De uitbreiding en de herinrichting van het recreatieterrein past binnen de uitgangspunten van de structuurvisie. De planlocatie los van de cultuurhistorisch kerntjes Borkel en Schaft ten noorden hiervan. De uitbreiding van het recreatieterrein vindt plaats in noordelijke richting. Op de kaart uit de structuurvisie is de planlocatie gesitueerd binnen het aandachtsgebied voor recreatie.

3.3.2 Welstandsnota Valkenswaard

Het plangebied valt, zoals een groot deel van het buitengebied van de gemeente Valkenswaard, binnen de gebiedstypering “Natuurgebied”. Hiervoor geldt het hoogste toetsingsniveau. Bij de beoordeling van bouwplannen dient extra aandacht te zijn voor de samenhang met de groene omgeving en landschappelijke waarden op het gebied van natuur, cultuurhistorie etc.

3.3.3 Verkeersbeleidsplan

De Maastrichterweg is in dit plan opgenomen als ontsluitingsweg en alle zijwegen, waaronder de Abdijweg, zijn erftoegangswegen. De verkeersfunctie van de wegen zal door het plan niet veranderen. De Maastrichterweg vormt een goede ontsluitingsbasis voor camping Dommelvallei.

3.3.4 Fietsbeleidsplan

De Maastrichterweg is een schakel in het fietsnetwerk buitengebied.

3.3.5 WOONvisie Valkenswaard

Het woonbeleid is voor onderhavig plan niet relevant.