direct naar inhoud van 5.6 Openbare ruimte
Plan: Spechtenlaan fase II, Odiliapeel
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0856.T09210094A-0401

5.6 Openbare ruimte

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in een beschrijving van de hoofdstructuur van de openbare ruimte in het plangebied en geeft principes weer ten aanzien van de uitwerking van deze openbare ruimte. Er is echter nog geen definitief inrichtingsplan voor de openbare ruimte opgesteld. De beschrijving in deze paragraaf zal dan ook nog verder worden uitgewerkt en verfijnd alvorens tot de daadwerkelijke inrichting van de openbare ruimte wordt overgegaan.

Hoewel de openbare ruimte binnen het plangebied aansluiting zoekt op het beeld van de openbare ruimte in de rest van het dorp is ook de nabijheid van het bos van invloed op de inrichting.

De overgang tussen het bos en de lanen vindt plaats in het noordelijke deel van het plangebied. Rond de nieuwe aansluiting op de Spechtenlaan is de lanensfeer nog aanwezig, ten zuiden daarvan worden bomen losser geplaatst en is er meer diversiteit in groen. Door zijn duidelijke begrenzing en het formaat van de bomen blijft de bestaande bosrand echter duidelijk waarneembaar als zuidelijke begrenzing van het plangebied. Doordat de bosrand en de aangrenzende houtwal overal toegankelijk zijn vanuit de openbare ruimte is er overal een afstand tussen de bebouwing en de beeldbepalende groenstructuren. Er grenzen dan ook geen privé tuinen aan het bos.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0041.jpg"

sfeerbeeld bosrand (huidige Schaapsheide)

5.6.1 Profielen

De inrichting van de profielen is eenvoudig. Verkeersintensiteiten zijn dusdanig laag dat gemotoriseerd verkeer en langzaam verkeer (inclusief voetgangers) allen gebruik maken van dezelfde rijbaan. Om de ruimte voor wonen en groen te maximaliseren wordt de verharding beperkt. De rijbaan van de hoofdontsluiting is 4,5 to 5 m breed, bij de overige wegen kan worden volstaan met een rijbaan van 4 tot 4,5 m breed. Er worden geen goten gerealiseerd, water wordt direct in de bermen geïnfiltreerd of afgevoerd naar wadi's. De rijbanen worden uitgevoerd in gebakken straatstenen, parkeervakken worden gerealiseerd in grasbetonstenen. Hieronder worden een aantal profielen beschreven en voorzien van een illustratie.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0042.jpg"

schema verdeling profielen

  • Spechtenlaan

Het profiel van de Spechtenlaan is een voortzetting van het bestaande profiel waarbij de bestaande bomen behouden blijven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0043.jpg"

de huidige Spechtenlaan

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0044.jpg"

profiel Spechtenlaan

  • nieuwe aansluiting op Spechtenlaan

Deze ontsluiting heeft een profiel dat in sterke mate lijkt op dat van de Spechtenlaan en andere bestaande lanen in de omgeving. Aan weerszijde een laanbeplanting en royale grasbermen. De rijbaan is hier 4,5 m breed. Aan de zijde van het bestaande perceel Spechtenlaan 21 wordt een groene overgangszone gerealiseerd van 2 m breed. Deze overgangszone wordt ingericht met groen dat een visuele scheiding vormt.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0045.jpg"

profiel hoofdontsluiting

  • standaard(woon-)profiel

De basis voor alle overige profielen wordt gevormd door het standaardprofiel. Dit profiel is minimaal van opzet met een rijbaan van 4 m. Aan de zijde van de woningen is er een berm van 2 m breed, die plaatselijk wordt benut voor parkeren of ten behoeve van de doorsteek van inritten. Aan tegenoverliggende zijde grenst het profiel direct aan een groenzone.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0046.jpg"

standaardprofiel

  • nieuwe wig

De nieuwe groene wig wordt geflankeerd door twee woonstraten. Het groen bevindt zich in de brede middenstrook die in breedte varieert van circa 9 tot 15 m. De woonstraten aan weerszijden van deze middenstrook zijn opgebouwd volgens het standaardprofiel. De middenstrook wordt daarmee gevrijwaard van functies als parkeren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0047.jpg"

profiel nieuwe wig

  • bosrand

Zowel de rand van het bos aan de zuidkant van het plangebied als de houtwal aan de oostzijde worden volledig toegankelijk vanuit het openbaar gebied. De grens tussen bos en woongebied blijft hierdoor duidelijk afleesbaar. Er is hier enige afstand tussen het bos en de woonbuurt. De bosrand is enigszins hoger gelegen dan het plangebied. Dit verschil in terreinhoogte versterkt de beleving van de bosrand en wordt derhalve zichtbaar gemaakt in de inrichting.

Het profiel van de bosrand wijkt licht af van het standaardprofiel. De rijbaan is hier eveneens een rijbaan van 4 m breed maar deze rijbaan wordt van de kavels gescheiden door een bufferstrook van slechts 0,5 m breed. Deze strook wordt bij voorkeur groen ingericht en heeft een bescheiden waterbergende functie maar kan indien noodzakelijk ook worden ingericht met een goot. Tussen de rijbaan en de feitelijke bosrand bevindt zich een grasstrook van 2 m breed waarin incidenteel geparkeerd kan worden in het gras.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0048.jpg"

profiel bosrand

  • nieuwe weg langs wig Zonnedauw

De bestaande groene wig aan de Zonnedauw heeft een prettige ruimtelijke kwaliteit. Het bos komt hier merkbaar het plangebied binnen. Aan de noordzijde is de wig nog aan de smalle kant waardoor er weinig ruimte is om te komen tot een goede inrichting. Deze zijde van de wig wordt daarom verbreed waardoor er ook aan de noordzijde van de wig een groene inrichting mogelijk is. Deze nieuwe weg wordt vormgegeven als de bosrand met een rijbaan van 4 m breed en een bufferstrook van 0,5 m breed. Het parkeren vindt plaats in langsparkeervakken langs de rijbaan aan de zijde van de groene wig

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0049.jpg"

profiel nieuwe weg langs wig Zonnedauw

  • insteekweg

De insteekweg is een korte weg die de ontsluiting van de aanliggende woningen als enig doelt heeft. Dit profiel wordt volledig ingericht als het standaardprofiel.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0050.jpg"

sfeerbeeld insteekweg

  • voetpad

Het voetpad wordt uitgevoerd in klinkers. Het pad ligt centraal tussen de woningen met aan beide zijden groene bermen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0051.jpg"

profiel voetpad

5.6.2 Parkeren

Voor zover de parkeerbehoefte van de woningen in het openbaar gebied opgelost dient te worden, wordt voor de vormgeving van deze parkeerplaatsen aangesloten op de oplossing zoals die gekozen is voor Spechtenlaan Fase 1. Dit betekent dat het parkeren plaatsvindt op grasbetonstenen in langsparkeervakken naast de rijbaan. Aan de bosrand kan, op nader te bepalen plekken, in het gras worden geparkeerd, hier wordt geen (half-)verharding voor toegepast.

Zie paragraaf 4.3.1 voor de aantallen parkeerplaatsen die gerealiseerd dienen te worden in de openbare ruimte. Hier valt met name op dat de parkeerbehoefte in de openbare ruimte zich met name concentreert rond woningtypes A t/m C (norm 1,6 pp/won in de openbare ruimte), woningtypes D en E vragen slechts 0,4 parkeerplaats per woning in de openbare ruimte. Deze parkeerbehoefte wordt gespreid over het gebied aangelegd, zo dicht mogelijk bij de betreffende woningen.

5.6.3 Water
  • waterberging en infiltratie: in de groene wiggen en eventueel langs de bosrand is ruimte voor berging en infiltratie van overtollig hemelwater uit de aangrenzende straten, dit kan gebeuren met behulp van wadi's;
  • ontwerp: deze bergings- en infiltratiefunctie maakt onderdeel uit maken van het landschappelijk ontwerp van de groene wiggen zoals dat reeds het geval is in de wig Zonnedauw;
  • goten: in de Spechtenlaan wordt overtollig regenwater afgevoerd naar de bestaande goten van de Spechtenlaan;
  • combinatie: het water kan eventueel worden ingezet als speelelement in de groene wiggen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0052.jpg"

de bestaande groene wig aan de Zonnedauw

5.6.4 Speelvoorzieningen
  • bestaand: de bestaande speelvoorzieningen in de groene wig Zonnedauw en de groene wig Peelseheide blijven behouden. Doordat deze wiggen beide worden uitgebreid is er in de toekomst ruimte om de speelvoorzieningen desgewenst uit te breiden;
  • aanvullend: in de nieuwe groene wig wordt een nieuwe speelvoorziening voor 0 - 6 jarigen gerealiseerd.

afbeelding "i_NL.IMRO.0856.T09210094A-0401_0053.jpg"

het bestaande speelveld aan de Peelseheide

5.6.5 Inrichtingselementen
  • eenvoud: er wordt in de gehele openbare ruimte gewerkt met eenvoudige inrichtingselementen (verlichting, paaltjes, bankjes etc.), wat betreft vormgeving en plaatsing wordt zoveel als mogelijk aangesloten op het bestaande woongebied;
  • combinatie: om een rustig beeld te bewerkstelligen wordt het aantal inrichtingselementen tot een minimum beperkt. Dat kan bijvoorbeeld door slimme combinaties van verlichting en verkeersborden.