direct naar inhoud van 4.6 Groen
Plan: Zeeheldenkwartier 2010
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0518.BP0227EZeeheldenkw-50VA

4.6 Groen

4.6.1 Groen kleurt de stad, beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015

In het Groenstructuurplan 1992 en het Groenbeleidsplan "Groen kleurt de stad", Beleidsplan voor het Haagse groen 2005-2015, is de ecologische hoofdstructuur van Den Haag aangegeven als onderdeel van de groene hoofdstructuur. Er zijn verbindingszones en kerngebieden (de grote groengebieden) aangewezen. In de verbindingszones en kerngebieden geldt een ecologisch beschermingsregime.

In de Ontwikkelingsvisie Stedelijke Ecologische Verbindingszones (1999) is de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur (SEHS) van Den Haag aangegeven. Deze structuur sluit aan op de provinciale en nationale ecologische hoofdstructuur. De SHES bestaat uit kerngebieden (de grote groengebieden) met daartussen de ecologische verbindingszones. De verbindingszones bestaan uit zoveel mogelijk aaneensluitend wijk- en buurtgroen.

Op 15 januari 2009 heeft de Gemeenteraad de nota Ecologische verbindingszones in Den Haag vastgesteld. Deze nota geeft een tussenbalans op het stedelijke ecologische beleid voor de periode 2008-2015. Onder andere vanwege de nota 'Groen kleurt de stad '2005, de Structuurvisie Den Haag 2020 en het door de raad beschikbaar stellen van extra middelen is er een aantal locaties aan de Stedelijke Ecologische Hoofdstructuur toegevoegd en is een uitvoeringsprogramma vastgesteld voor inrichting en beheer en het oplossen van knelpunten.

Het plangebied maakt geen deel uit van een van de Stedelijke Ecologische Verbindingszones. Wel behoren de Veenkade, Toussaintkade en Kortenaerkade tot de 'belangrijkste waterlopen'. Voor deze watergangen is het beleid gericht op:

  • het in stand houden van de bomen als lijnvormige begroeiing langs oevers;
  • het geschikt houden van de kademuren voor muurplanten.

Het bestemmingsplan heeft geen invloed op een verbindingszone of een kerngebied. Evenmin vormt het plangebied onderdeel van de Stedelijke Groen Hoofdstructuur.

De waarden en betekenis van het groen worden in dit bestemmingsplan Zeeheldenkwartier vastgelegd. In het plangebied komen de volgende groenelementen voor:

  • het Jennyplantsoen, het buurtpark tussen de Hemsterhuisstraat en de Zorgvlietstraat (zie ook onder paragraaf 3.8.5 Sport en recreatie);
  • de kinderboerderij tussen de Hemsterhuisstraat en Westerbaenstraat aan de Tivolistraat;
  • op het Prins Hendrikplein en het Anna Paulownaplein zijn als onderdeel van de openbare ruimte groenstroken aanwezig;
  • in het plangebied zijn weinig straatbomen aanwezig: alleen in de Vondelstraat en langs de grachten is een structurele boombeplanting;
  • op de binnenterreinen en privéterreinen zijn vaak tuinen met bomen aanwezig: de meest opvallende bomen zijn aanwezig rond het pand op de hoek van de Van der Spiegelstraat en de Van Speijkstraat.

In het plangebied zijn geen mogelijkheden voor nieuwe groenvoorzieningen (zie ook onder 'sport en recreatie').

4.6.2 Ecologische waarde van het plangebied

In het Zeeheldenkwartier zijn geen parken of andere groengebieden aanwezig. De straatbomen vormen de belangrijkste groenelementen. Langs de randen van de wijk (Veenkade, Toussaintkade, Kortenaerkade) liggen watergangen met kademuren.

4.6.3 Natuurbeschermingswet/Habitatrichtlijn/Vogelrichtlijn

Het bestemmingsplangebied ligt niet in de buurt van een Habitatrichtlijngebied, Vogelrichtlijngebied of Beschermd Natuurmonument.

4.6.4 Flora- en Faunawet

In de Flora- en faunawet gelden verboden voor het verwijderen van beschermde plantensoorten van hun groeiplaats, het beschadigen, vernielen, wegnemen of verstoren van voortplantings- of vaste rust- en verblijfplaatsen van beschermde diersoorten en het opzettelijk verontrusten van een beschermde diersoort. Naarmate de beschermde status van bepaalde soorten zwaarder is, zijn de eventuele beperkingen of randvoorwaarden bij te realiseren bestemmingen groter.

Gezien de beperkte ecologische waarden in het plangebied is de verwachting dat voor het bestemmingsplan geen ontheffing van de Flora- en Faunawet nodig zal zijn. Hierbij gelden wel de volgende aandachtspunten.

Bij sloop van gebouwen mogen geen verblijfplaatsen van vleermuizen en vogels verstoord worden. Bij voorkeur slopen in de periode half september - half november en van tevoren controleren op verblijfplaatsen van deze soorten.

Op de kademuren van de watergangen langs de grenzen van de wijk kunnen beschermde muurplanten groeien. Bij ingrepen op deze locaties dient rekening gehouden te worden met deze soorten.

4.6.5 Herziene Natuurbeschermingswet 1998

De gebiedsbescherming van bijzondere natuurgebieden, de zogenoemde Natura 2000-gebieden, is geregeld in de herziene Natuurbeschermingswet 1998. In oktober 2005 is deze wet in werking getreden. In januari 2006 is de formele aanwijzingsprocedure van Natura 2000-gebieden gestart. Met deze aanwijzing is de gebiedsbescherming uit de Habitatrichtlijn en Vogelrichtlijn geïmplementeerd in de Natuurbeschermingswet. Daarmee vervalt de rechtstreekse werking van de Habitatrichtlijn en de Vogelrichtlijn in Nederland.

In Den Haag hebben we te maken met de Natura 2000-gebieden Meijendel en Berkheide (incl. Harstenhoek, Oostduinen en Vlakte van Waalsdorp), Westduinpark (incl. Bosjes van Poot) en Wapendal alsmede Solleveld (incl. landgoed Ockenburgh, Hyacintenbos, van Leydenhof en Westduinen). Dit betreft Habitatrichtlijngebieden. Er zijn geen Vogelrichtlijngebieden in de gemeente Den Haag.

Indien ontwikkelingen en activiteiten in het plangebied een significant negatief effect kunnen hebben op een Natura 2000-gebied, dient een habitattoets uitgevoerd te worden. In het bestemmingsplan dient aangegeven te worden in hoeverre de uitvoering van het plan belemmerd wordt door de verplichtingen vanuit de Natuurbeschermingswet.

Het plangebied maakt geen deel uit, of grenst niet aan een Natura 2000-gebied. Er zijn geen gevolgen voor Natura 2000-gebieden in het kader van de Natuurbeschermingswet.

4.6.6 Bomenverordening Den Haag 2005

Volgens de gemeentelijke Bomenverordening 2005 is voor het kappen van bomen een omgevingsvergunning nodig. Door deze verordening kunnen belangen zorgvuldig worden afgewogen voordat een kapvergunning wordt verleend dan wel geweigerd. In de Bomenverordening is een mogelijkheid opgenomen monumentale bomen aan te wijzen. In het Zeeheldenkwartier zijn geen monumentale bomen aangewezen. Zie hierover ook Bijlage 5 en Bijlage 6.

4.6.7 Boswet

De boswet is niet van toepassing in het plangebied.