De raad van de gemeente Veenendaal heeft op 17 december 2020 de Omgevingsvisie Veenendaal 2030 'Veenendaal maakt plaats voor jou' vastgesteld. De Omgevingsvisie 2030 is een plan op hoofdlijnen dat alle strategische beleidsplannen vervangt die gaan over de fysieke leefomgeving, zoals het milieubeleidsplan, het gemeentelijk verkeers- en vervoersplan en de structuurvisie. De inhoud van de Strategische Visie 2040, die de gemeenteraad in 2017 vaststelde, is de basis geweest voor de omgevingsvisie.
De Omgevingsvisie zet in op een koerswijziging van kwantiteit naar kwaliteit: beter en slimmer inrichten van de leefomgeving met gebruik van innovatie, kennis en creativiteit. Bij ieder initiatief moeten afwegingen worden gemaakt. Voor Veenendaal staan hierbij de principes gezondheid, duurzaamheid en veiligheid voorop. Voor nieuwe ontwikkelingen in de fysieke leefomgeving wordt in de Omgevingsvisie 2030 het volgende afwegingskader gegeven:
- Ruimtelijke ontwikkelingen moeten een bijdrage leveren aan een Gezonde, Duurzame en Veilige leefomgeving. Elke nieuwe ontwikkeling is een kans om hier aan bij te dragen. Zo zal ook de gewenste groei van Veenendaal moeten bijdragen aan deze doelen.
- We kiezen voor meervoudig boven enkelvoudig ruimtegebruik, zodat de beperkte ruimte optimaal wordt benut.
- We voorkomen dat negatieve gevolgen van ontwikkelingen afgewenteld worden op de omgeving. We beoordelen ruimtelijke ontwikkelingen integraal en in relatie tot de omgeving.
Daarnaast bevat de Omgevingsvisie 2030 specifieke opgaven en doelstellingen voor de thema's Gezond duurzaam en veilig, Bouwen en wonen, Groen natuur en water, Mobiliteit, Economie, Milieu, en er worden aanvullende opgaven en doelstellingen voor het centrum gegeven.
Conclusie
Het beoogde plan gaat mee in de omgevingsvisie van Veenendaal waarbij er voornamelijk raakvlak is met hoofdstuk 5 'Bouwen en wonen' en de zeven opgaven voor nieuwbouw projecten. Deze opgaven zijn als volgt:
- Omschakeling naar duurzame energie en circulair bouwen;
- Realiseren van meer groen;
- Het woningaanbod in Veenendaal sluit aan bij de inwonersbehoefte;
- Langer zelfstandig wonen in de eigen woning of wijk;
- Ruimte bieden aan cultuur en voldoende voorzieningen;
- Verdichten en transformatie binnen de gemeentegrenzen;
- Behouden en versterken van ruimtelijke karakteristieken, cultuurhistorie en archeologie.
Het beoogde plan gaat mee in de opgave rondom het verduurzamen van Veenendaal, het realiseren van meer groen, het aansluiten bij de woningbehoefte van de inwoners, de verdichting en transformatie binnen de gemeente en het rekening houden met de ruimtelijke karakteristieken, cultuurhistorie en archeologie.
Het beoogde plan maakt nieuwe grondgebonden woningen mogelijk waarbij er de wens is dat deze minstens energieneutraal of energieleverend worden uitgevoerd. Hierop wordt verder op ingegaan in
toelichting paragraaf 3.4.6.
In de huidige situatie is er binnen het plangebied een enkele boom en een paar struiken aanwezig die er ongekapt bijstaan. Het voorliggende plan voorziet de toevoeging van groenstroken met beplanting, bomen, tuinen en hagen. Hierdoor wordt het verloren groen meer dan gecompenseerd binnen het plangebied waardoor er sprake is van een verbetering ten opzichte van de huidige situatie.
Hiernaast maakt het beoogde plan nieuwe woningen mogelijk op korte afstand van het centrum en van het openbaar vervoer. Hierbij is er ruimte om invulling te geven aan de exacte verdeling van sociale en overige woningen waardoor er aansluiting mogelijk is tussen het plan en de huidige woningbehoefte binnen Veenendaal. Een kwalitatief divers aanbod aan woningen trekt ook diverse kopers en huurders aan, waardoor de kans op homogenisering van het plangebied afneemt en de sociale cohesie toeneemt.
Het beoogde plan voorziet ook in het transformeren van een bestaand bedrijventerrein naar woningen waardoor er beter gebruik kan worden gemaakt van de beperkte ruimte die er beschikbaar is binnen Veenendaal. Hiernaast maakt het plan een mix van grondgebonden en gestapelde woningen mogelijk waardoor het voorgenoemde divers woningaanbod mogelijk wordt gemaakt. Hiernaast is er ook op te merken dat het plangebied is gelegen op een cultuurhistorisch relevant terrein, namelijk op het terrein van de vroegere melkfabriek 'Verniez'. Dit wordt verder besproken in de
toelichting paragraaf 5.5.3 waaruit blijkt dat er geen hinder ontstaat voor de cultuurhistorische elementen.
Hiernaast is er ook kleiner raakvlak met andere hoofdstukken, zoals het bundelen van woningen in de buurt van bestaand openbaar vervoer waardoor de mobiliteit van de toekomstige bewoners, voornamelijk deze in het sociale segment, ten goede komt. Hiernaast is worden er mogelijkheden geschept voor het verbeteren van de stedelijke biodiversiteit door middel van het nieuwe groen, waardoor het groen ook een meerwaarde krijgt.
Ten slotte is in de omgevingsvisie een puntensysteem voor nieuwe ontwikkelingen aangenomen, deze wordt verder besproken in
toelichting paragraaf 3.4.3.
Geacht wordt dat het beoogde plan in lijn is met de Omgevingsvisie Veenendaal 2030.