direct naar inhoud van 5.1 Beschrijving gewenste ontwikkelingen
Plan: Dorpskernen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BPdorpskernen-VG01

5.1 Beschrijving gewenste ontwikkelingen

Goudriaan Zuidzijde (ter hoogte van Zuidzijde 143a)

Tussen de eerste Wetering en de Zuidzijde (ter hoogte van Zuidzijde 143a) ligt een gebied dat in het vigerende bestemmingsplan Goudriaan reeds is aangemerkt als 'Uit te werken Woongebied'. In het overgrote deel van dit gebied is reeds woningbouw gerealiseerd. De strook aan de uiterste westzijde echter niet. Voor deze strook is in het voorliggende bestemmingsplan ook een uit te werken bestemming opgenomen. Voor de ontwikkeling van deze locatie geldt een aantal uitgangspunten, te weten:

  • het aantal woningen bedraagt maximaal 4;
  • de goothoogte van de woningen bedraagt maximaal 6 m;
  • er dient voldoende parkeergelegenheid te worden gerealiseerd op eigen terrein;
  • uit bodemonderzoek moet blijken dat de bodem geschikt is voor de ter plaatse beoogde functies/bebouwing;
  • de regels van de bestemming 'Woongebied' worden van overeenkomstige toepassing verklaard.

Wijngaarden-West 2e fase

Aan de westzijde van Wijngaarden is ruimte gevonden voor de uitbreiding van het dorpsgebied. Voor de ontwikkeling van Wijngaarden-West 1e fase is een apart bestemmingsplan opgesteld en in procedure gebracht. De woningen (2e fase) worden voorzien op een agrarisch kavel gelegen aan de noordzijde van de Dorpsstraat. De locatie ligt aan de westzijde van het dorp Wijngaarden in de overgangszone van de kern naar het landschap van de Alblasserwaard.

Voor de stedenbouwkundige hoofdopzet zijn de volgende uitgangspunten van belang:

  • het behoud van het landelijke karakter van de locatie;
  • het behouden van het slotenpatroon met doorzicht naar de polder;
  • het creëren van een beeldovergang van het bebouwingslint naar de polder;
  • het aansluiten op het bestaande wegenpatroon in de omgeving (Dorpsstraat en de Van Tongerenstraat);
  • de bouw van rijenwoningen in de huur- of goedkope sector);
  • de bouw van enkele duurdere koopwoningen (op kavels van 450 m² of meer);
  • de afstemming van de hoofdmassa op de omgeving;
  • het in principe bouwen binnen de (vergrote) bebouwingscontour van Wijngaarden;
  • versterken van het bebouwingspatroon van afwisselend haaks en parallel aan de Dorpsstraat gesitueerde woningen.

Wijngaarden-West 2e fase voorziet in de ontwikkeling van woningen middels een wijzigingsbevoegdheid waarbij de volgende wijzigingsvoorwaarden van toepassing zijn:

  • het aantal woningen bedraagt maximaal 11;
  • de goothoogte van de woningen bedraagt maximaal 6 m;
  • er dient voldoende parkeergelegenheid te wordem gerealiseerd op eigen terrein;
  • uit bodemonderzoek moet blijken dat de bodem geschikt is voor de ter plaatse beoogde functies/bebouwing;
  • de regels van de bestemming 'Woongebied' worden van overeenkomstige toepassing verklaard.

Meulenbroek 22 Bleskensgraaf

Het perceel bevindt zich in de kern van Bleskensgraaf en maakt onderdeel uit van het bebouwingslint langs de Meulenbroek, parallel gelegen aan de Graafstroom. Wat betreft de bebouwingshoogte, -massa en vormgeving is er sprake van diversiteit. Het bouwplan is gepland op het kavel naast de woning op nummer 22 waar momenteel een groentetuin wordt gehouden. De locatie betreft een logische opvulling van het blok met een woning. Ruimtelijk gezien zijn de gevolgen van dit bouwplan beperkt. De afstand van de nieuwe woning ten opzichte van de woning op nummer 22 betreft circa 6,5 m en met nummer 21 meer dan 10 m. De rooilijn van de woning komt overeen met de woningen op nummer 21 en 22. Hierdoor zal het straatbeeld minimaal wijzigen. Parkeergelegenheid zal worden gerealiseerd op eigen terrein. Aangezien de woning binnen de kern en tussen bestaande bebouwing wordt gerealiseerd, is er sprake van inbreiding. Gelet op het streven om niet in het 'Groene Hart', maar zoveel mogelijk binnen de bestaande kern te bouwen, betreft het een gewenste ontwikkeling. Het bouwplan past in de bebouwingsstructuur van het lint langs de Graafstroom en heeft geen invloed op de ruimtelijke structuur. Van een belangrijk doorzicht naar het landschap is vanwege de achterliggende woonwijken geen sprake. De woning zal worden ontsloten via de Meulenbroek op dezelfde wijze als de woning op nummer 21.

Voor deze ontwikkeling is een rechtstreekse bouwmogelijkheid opgenomen in het bestemmingsplan.

Zuidzijde 131 Goudriaan

Het plan betreft de realisatie van een nieuwe bedrijfshal ten behoeve van Drukkerij De Groot aan De Heuvel in Goudriaan. Voor deze ontwikkeling is een ruimtelijke onderbouwing opgesteld waarbij onderzoek is gedaan naar de verschillende ruimtelijke en milieuaspecten. Deze ruimtelijke onderbouwing is opgenomen in Bijlage 9. De bijbehorende onderzoeken zijn opgenomen in Bijlage 10.

De gewenste bedrijfshal krijgt een omvang van circa 3.600 m2 en zal circa 17 m hoog worden. De bedrijfshal zal aansluiten op de brug met overkapping die in het verleden is gerealiseerd. Het laden en lossen van goederen zal plaats gaan vinden aan de oostzijde van het gebouw (aan de kant van De Heuvel). Na het welstandsadvies is gekozen voor een dakvorm met meerdere kappen. Op die manier wordt een vriendelijk beeld gevormd op de overgang naar het buitengebied. Ondanks dat er sprake is van een aanzienlijke bouwmassa, past het ontwerp hierdoor beter in de omgeving.

De ruimtelijke gevolgen van dit project vormen een aantasting van het open polderlandschap door de bouw van de bedrijfsloods. Anderzijds zal deze ontwikkeling een positieve uitwerking hebben op het lint. Er vindt een verschuiving plaats van de transportactiviteiten naar de achterzijde van het perceel. Hierdoor zal er geen zwaar werkverkeer over de Zuidzijde naar Drukkerij De Groot rijden.

Voor deze ontwikkeling is een rechtstreekse bouwmogelijkheid opgenomen in het bestemmingsplan.