direct naar inhoud van 4.3 Bedrijven en milieuhinder
Plan: Dorpskernen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1927.BPdorpskernen-VG01

4.3 Bedrijven en milieuhinder

Normstelling

In het kader van een goede ruimtelijke ordening is het van belang dat bij de aanwezigheid van bedrijven in de omgeving van milieugevoelige functies zoals woningen:

  • ter plaatse van de woningen een goed woon- en leefmilieu kan worden gegarandeerd;
  • rekening wordt gehouden met de bedrijfsvoering en milieuruimte van de betreffende bedrijven.

Beleid

Om in de bestemmingsregeling de belangenafweging tussen bedrijvigheid en gevoelige functies met betrekking tot milieu in voldoende mate mee te nemen, wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van een milieuzonering. Deze milieuzonering vindt plaats aan de hand van een Staat van Bedrijfsactiviteiten. Dit is een lijst waarin de meest voorkomende bedrijven en bedrijfsactiviteiten zijn gerangschikt naar mate van milieubelasting. De Staat van Bedrijfsactiviteiten is overgenomen uit de VNG-publicatie Bedrijven en milieuzonering.

Omdat het plangebied bestaat uit zowel een tweetal kleinschalige bedrijventerreinen als gemengde gebieden wordt in dit bestemmingsplan gebruikgemaakt van twee Staten van Bedrijfsactiviteiten, te weten:

  • de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein': deze wordt toegepast voor bedrijventerreinen. Deze Staat gaat uit van het aanhouden van richtafstanden tussen bedrijfsactiviteiten en milieugevoelige functies. De richtafstanden gelden ten opzichte van het omgevingstype 'rustige woonwijk'; voor andere omgevingstypen dan een rustige woonwijk kunnen kleinere richtafstanden worden gehanteerd;
  • de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging': deze wordt gehanteerd in de gemengde gebieden waar functiemenging aanwezig is en wordt nagestreefd. Om de toelaatbaarheid van milieubelastende activiteiten te bepalen wordt hierbij niet uitgegaan van aan te houden afstanden, maar van activiteiten die toelaatbaar zijn naast of onmiddellijk boven woonbebouwing.

Voor een nadere toelichting op de aanpak van de milieuzonering met behulp van de beide Staten van Bedrijfsactiviteiten wordt verwezen naar Bijlage 2.

Omgevingstypen binnen het plangebied

In de kernen Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf zijn twee bedrijventerreinen gelegen, die overigens beperkt van omvang zijn. Voor deze gebieden wordt de Staat van Bedrijfsactiviteiten (hierna SvB) 'bedrijventerrein' toegepast, waarbij ten opzichte van gevoelige functies de richtafstanden worden aangehouden.

Verder zijn er verspreid over de verschillende dorpskernen meerdere bedrijven aanwezig. Voor deze bedrijven wordt de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'functiemenging' toegepast. Dit geldt eveneens voor de concentratie van enkele bedrijven in Oud-Ablas aan de Ambachtsstraat/Westeinde: gelet op de geringe omvang van het gebied en de ligging nabij woningen is het toepassen van de Staat van Bedrijfsactiviteiten 'bedrijventerrein' ter plaatse niet opportuun. Ter plaatse kunnen geen bedrijven worden toegestaan die meer milieubelasting kunnen veroorzaken dan wenselijk is in een gemengd gebied (zoals gemengde lintbebouwing).

Onderzoek milieuzonering bedrijventerreinen

Uitgangspunten milieuzonering bedrijventerrein Bleskensgraaf

Bij de milieuzonering van het bedrijventerrein wordt gebruikgemaakt van de SvB 'bedrijventerrein'. Vanwege de nabijheid van gevoelige functies (woningen) is de toelaatbaarheid van zware bedrijven op het bedrijventerrein niet toegestaan. Er wordt in de milieuzonering rekening gehouden met onderstaande gebiedstypen in het plangebied en de directe omgeving.

  • De zone langs de Melkweg waarin enkele agrarische bedrijfswoningen zijn gelegen wordt, vanwege de afwisseling van agrarische bedrijven en bedrijfswoningen aan de ene zijde van de Melkweg en bedrijvigheid aan de andere zijde van de Melkweg, getypeerd als gemengd gebied. Er is langs de Melkweg geen sprake van rustig buitengebied. Ten opzichte van de bedrijfswoningen worden richtafstanden conform het omgevingstype gemengd gebied gehanteerd.
  • Gemengd gebied: ten opzichte van het centrumgebied en de agrarische bedrijfswoning, die is gelegen tussen gemengde lintbebouwing langs de Abbekesdoel, worden de richtafstanden conform het omgevingstype 'gemengd gebied' gehanteerd. In dit gebied is sprake van een menging van verschillende functies (zoals wonen, detailhandel, horeca, cultuur, maatschappelijke functies en bedrijvigheid).

Uitgangspunten milieuzonering bedrijventerrein Molenaarsgraaf

Evenals op het bedrijventerrein in Bleskensgraaf, is op het bedrijventerrein Molenaarsgraaf geen zware bedrijvigheid toegestaan, vanwege de nabijheid van woningen. Er wordt in de milieuzonering rekening gehouden met verschillende (in meer of mindere mate) milieugevoelige gebiedstypen/functies in het plangebied en de directe omgeving.

  • Gemengd gebied: ten opzichte van het centrumgebied en de gebieden die als 'gemengd' zijn bestemd worden de richtafstanden conform het omgevingstype 'gemengd gebied' gehanteerd. Hier is, zoals de naam al zegt, sprake van een menging van verschillende functies (zoals wonen, detailhandel, horeca, cultuur, maatschappelijke functies en bedrijvigheid).
  • Bedrijfswoningen: er liggen op het bedrijventerrein enkele bedrijfswoningen. Het gaat hierbij om een specifiek type woningen waar andere eisen aan het woon- en leefklimaat mogen worden gesteld, dan bij reguliere woningen. Bedrijfswoningen zijn immers per definitie aan bedrijvigheid gelieerd en liggen daarmee in het algemeen op bedrijventerreinen. Bovendien betreft het een historisch gegroeide situatie die reeds in de huidige situatie enige beperkingen oplevert voor de omliggende bedrijven. In de directe omgeving van de bestaande bedrijfswoningen zijn daarom bedrijven uit categorie 3.1 van de SvB 'bedrijventerrein' toegestaan.
  • Rustige woonwijk: het plan maakt met een wijzigingsbevoegdheid ten westen van het bedrijventerrein in Molenaarsgraaf de ontwikkeling van woningbouw mogelijk. Daarom is op het bedrijventerrein inwaartse milieuzonering toegepast, rekening houdend met de beoogde woningen in het wijzigingsgebied dat te typeren is als een rustige woonwijk.

Uitwerking milieuzonering

Op grond van de eerdergenoemde uitgangspunten is de milieuzonering op de verbeelding opgenomen. Afhankelijk van de locatie op het bedrijventerrein Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf zijn bedrijven uit maximaal categorie 2 tot en met 3.2 toegestaan. Voor deze bedrijven geldt, afhankelijk van de categorie, een richtafstand van 30 tot 100 m ten opzichte van een rustige woonwijk. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding (zie Bijlage 3).

Onderzoek milieuzonering functiemenging

Bij het opstellen van de milieuzonering voor de rest van het plangebied wordt gebruikgemaakt van de SvB 'functiemenging'.

Uitgangspunten milieuzonering functiemenging

Bij de milieuzonering van aanwezige gebieden met functiemenging wordt geen rekening gehouden met richtafstanden, maar met de bouwkundige situatie ten opzichte van milieugevoelige functies in het plangebied en de directe omgeving. De huidige bedrijfsactiviteiten in het gemengde gebied blijven gehandhaafd.

Uitwerking milieuzonering

De bedrijven die verspreid in de verschillende kernen buiten de eerdergenoemde bedrijventerreinen liggen, zijn aanwezig in gebieden waar in enige mate sprake is van functiemenging. Het betreffen centrumgebieden waar verschillende functies aanwezig zijn (zoals bedrijvigheid, wonen, detailhandel, horeca, cultuur, maatschappelijke functies), of lintbebouwing met een menging van functies (zoals agrarisch, wonen, bedrijvigheid, in meerdere gevallen ook detailhandel en andere functies). Ter plaatse worden dan ook bedrijven uit maximaal categorie B1 van de SvB 'functiemenging' toelaatbaar geacht.

Inventarisatie toegelaten bedrijven

De in het plangebied aanwezige bedrijven zijn geïnventariseerd en ingeschaald in de categorieën van de Staten van Bedrijfsactiviteiten. Enkele bedrijven vallen in een hogere categorie dan algemeen toelaatbaar wordt geacht. Deze bedrijven krijgen een specifieke aanduiding (zie Bijlage 4). Hierdoor zijn de betreffende bedrijfsactiviteiten volgens het bestemmingsplan toegestaan. Gelet op het huidige functioneren van de betreffende bedrijven binnen de bestaande kernen acht de gemeente het niet wenselijk de betreffende bedrijven te verplaatsen.

Conclusie

In dit bestemmingsplan wordt door de gehanteerde milieuzonering, die in de bestemmingsplanregeling is opgenomen, zorg gedragen voor een aanvaardbaar woon- en leefklimaat ter plaatse van de (bedrijfs)woningen en worden de bedrijven niet in hun functioneren belemmerd.