direct naar inhoud van 6.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Vlielandseweg 2013
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1926.bp000120076-4001

6.3 Gemeentelijk beleid

Pit! Structuurvisie anno 2009

Op 1 juli 2008 is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) in werking getreden. De Wro verplicht gemeenten om vanaf die datum over een vastgestelde structuurvisie te beschikken. De structuurvisie is het bestuurlijke document dat richting geeft aan de inzet van gemeentelijke juridische bevoegdheden. Op gemeentelijk niveau wordt de structuurvisie vertaald naar juridisch bindende bestemmingsplannen. De Structuurvisie vormt het kader voor verdere planologische ontwikkelingen en legt daarmee de basis voor het overleg met andere overheden.

Het plangebied is aangeduid als bestaande woonkern. Dit overwegend consoliderende bestemmingsplan dat kleinschalige woningbouw toestaat is in overeenstemming met de Structuurvisie.

Beleidsplan Duurzaam Pijnacker-Nootdorp 2008

In het Coalitieprogramma 2006 - 2010 en de startnotitie van 10 mei 2007 heeft de raad van Pijnacker-Nootdorp een beleidskader gevraagd voor een duurzame ontwikkeling van de gemeente. Bovendien geeft het Klimaatakkoord van 12 november 2007, afgesloten tussen rijk en VNG, de noodzaak aan om een lokaal beleidskader te formuleren.

Bij een duurzame ontwikkeling van Pijnacker-Nootdorp gaat het om de samenhang tussen economische, sociaal-culturele en ecologische aspecten ter voorkoming van afwenteling van ongewenste effecten naar andere beleidsvelden en/of naar de toekomst én om het integreren van het beleid voor die aspecten. Pijnacker-Nootdorp realiseert zich dat, indien de nadruk te veel ligt op één van die aspecten, zonder te letten op de gevolgen voor de andere aspecten, het op den duur nadelig is voor alle aspecten. Duurzaamheid zoekt een meerwaarde door deze aspecten telkens in samenhang te bezien. Pijnacker-Nootdorp wil een klimaatbestendige en duurzame gemeente zijn waar personen, huishoudens en bedrijven zich kunnen ontplooien, zonder afwenteling op andere mensen, regio's of volgende generaties en dat recht doet aan de lokale flora en fauna en de onderlinge samenhang daarvan.

De gemeente Pijnacker-Nootdorp wil dit bereiken door in te zetten op de volgende beleidsspeerpunten:

  • duurzaam bouwen: De huidige bouwopgave wordt waar mogelijk op een duurzame wijze verder afgemaakt;
  • energiebewust: bijdragen aan een verregaande energiebesparing van jaarlijks 2% per inwoner en meer toepassingen van duurzame energie;
  • CO2 neutraal: alle energie voor warmte en koeling van nieuwe woningen wordt in 2020 CO2 neutraal opgewekt;
  • een groene en natuurrijke gemeente: verstandig omgaan met de groene ruimte en streven naar een toename van het aantal planten- en diersoorten in 2020;
  • een gezond leefmilieu: De luchtkwaliteit in Pijnacker-Nootdorp moet in 2020 ten minste aan de geldende Europese normen voldoen;
  • duurzaam inkopen: De gemeente past bij al haar inkoop en aanbestedingen duurzaamheidscriteria toe. De gemeente werkt toe naar 100% duurzaam inkopen in 2015;
  • mobiliteit: maximaal benutten van de mogelijkheden van fietsgebruik, openbaar vervoer en alternatieve motorbrandstoffen.

De beleidsvisie is aan de hand van de speerpunten opgebouwd. Het zijn de keuzen waar Pijnacker-Nootdorp zich sterk voor maakt. Kenmerkend zijn het integraal benaderen van de verschillende aspecten en de aandacht voor de nabije en verdere toekomst.

Overig gemeentelijk beleid

Overig gemeentelijk beleid met betrekking tot dit bestemmingsplan in de gemeente Pijnacker-Nootdorp is onder meer:

  • Antennebeleid;
  • Beleidsnotitie archeologie;
  • Beleid hogere grenswaarde;
  • Uitvoeringsprogramma ecologische kaart;
  • Nota grondbeleid;
  • Nota ruimtelijke ordeningsbeleid;
  • Kadernota Wonen, zorg en welzijn 2007;
  • Waterhuishoudkundig Raamplan.

In de toelichting wordt bij de betreffende thema's, voor zover relevant, ingegaan op bovenstaand beleid.