Plan: | Katwijkerbuurt |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1926.bp000120074-4001 |
Katwijkerlaan
Zoals blijkt uit de Gebiedsvisie Katwijkerbuurt is de Katwijkerlaan een historisch ontginningslint. Deze laan is, komende vanuit het oosten, altijd de toegangsweg van Pijnacker geweest. Sinds 2007 heeft de toen aangelegde N470 deze functie gedeeltelijk overgenomen. Het plangebied kenmerkt zich door de grote verscheidenheid aan functies en bebouwing. Naast de oorspronkelijke agrarische functies zijn in de loop der tijd ook tal van niet-agrarische woon- en werkactiviteiten ontstaan, al dan niet in de vrijkomende agrarische bedrijfsbebouwing. Diverse bedrijven met bedrijfshallen zijn te vinden in het gebied. Deze zijn gegroeid naar een maat en schaal die weinig meer te maken hebben met de oorspronkelijke maat en schaal van het ontginningslint. In het gebied komen functies voor zoals transport- en overslagbedrijven, een carrosseriebedrijf, aannemers, timmerbedrijven, grondverzet- en (groot)handelsbedrijven, maar ook een saunacomplex. Bedrijven zitten over het algemeen ruimtelijk op slot en zijn onvoldoende in staat om te vernieuwen of te innoveren. Veroudering of verpaupering ligt dan op de loer. De komst van de diverse bedrijven heeft ook gezorgd voor een toename in verharding voor de ontsluiting naar de erachter gelegen loodsen, buitenopslag en de parkeerruimte aan het lint. Naast deze functies ligt aan het lint nog een aantal agrarische (veeteelt) en glastuinbouwbedrijven. Zoals in veel vergelijkbare stadsrandzones bevinden zich rondom de Katwijkerlaan ook kleine (paarden)weides.
Door de veelvoud aan functies heeft het gebied geen eigen identiteit en een weinig herkenbare structuur. Doordat de bebouwing in de afgelopen jaren sterk is toegenomen zijn doorzichten naar het achterliggende open landschap zeldzaam. Ondanks dat het gebied geen herkenbare structuur heeft brengt de diversiteit in grootte, verschijningsvorm en functies ook een bepaalde kwaliteit met zich mee.
De zuidzijde van de Katwijkerlaan kenmerkt zich door een afwisseling van open en dichte bebouwingsstructuren met een perceeldiepte van circa 50 tot 100 m diep. De bebouwing is deels hoog gelegen langs een boezemvaart. Het woonbebouwinglint bestaat over het algemeen uit middelgrote woonhuizen met een enkel kleiner arbeidershuis (soms geschakeld) en enkele grote vrijstaande woningen (boerderijen). De kleinschaligheid van de bebouwing langs het ontginningslint is in de loop der tijd verdwenen door de grote bebouwingseenheden van bedrijven aan het lint. De loodsen erachter hebben een zodanige maat en schaal gekregen, dat transparantie naar het achtergelegen gebied nagenoeg verdwenen is.
Glastuinbouw
Glastuinbouw speelt in het plangebied een belangrijke rol. De aanwezige glastuinbouw betreft over het algemeen verouderde glastuinbouwbedrijven, met een beperkte omvang naar de maat en schaal van deze tijd. Het gebied heeft met name vanwege de zogenoemde 2 hectare-regeling nooit de sprong kunnen maken naar grootschalige moderne glastuinbouwbedrijven. Enkele bedrijven hebben een bedrijfsomvang van 1,5 - 2 hectare. Deze firma's zijn nog volop in bedrijf. Maar een groot aantal bedrijven is kleiner dan 1 hectare, sterk verouderd, staat leeg en wordt verhuurd of wordt voor andere doeleinden gebruikt. Alle bedrijven komen in aanmerking voor de Ruimte voor ruimte-regeling.
Een aantal van deze kassen staat ingeklemd tussen de Keulseweg en de Katwijkerlaan. In 2007 is al een drietal kassen in de strook gesaneerd met de Ruimte voor ruimte-regeling. Deze eerste toepassing geeft een aardig beeld wat het effect is van het saneren van het glas.
Inventarisatie van het bestaande gebruik
Bij de inventarisatie van de bebouwing is voorafgaand aan het opstellen van het bestemmingsplan ook het gebruik van het gebied geïnventariseerd. Zoals ook beschreven in de gebiedsvisie laat de inventarisatie een gemêleerd beeld van gebruik zien binnen het gebied.
Zoals ook in paragraaf 2.3 reeds is genoemd, is op de inventarisatiekaart zichtbaar gemaakt welke gebruiksfuncties zijn aangetroffen.