Plan: | Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.OFLAchthLstrZz10-BP50 |
Wonen
De totale gemeente Oostflakkee bestaat uit vier kernen (Achthuizen, Den Bommel, Ooltgensplaat en Oude-Tonge) en een aantal buurtschappen. De meeste voorzieningen zijn aanwezig in Oude-Tonge. Het plangebied omvat de kern Achthuizen en de buurtschappen Langstraat en Zuidzijde. Dit zijn voornamelijk woongebieden en woonlinten.
Vanuit het verzorgingstehuis Ebbe en Vloed is er sprake van extramuralisatie naar de kleinere woonkernen in Oostflakkee. Voor de ontwikkeling ter plaatse en achter de Firma van Reijen is onderzoek uitgevoerd naar woonwensen. Hoe dit zich vertaalt naar een bepaalde woningtype voor de ontwikkeling is nog niet inzichtelijk gemaakt. Hiernaar dient nader onderzoek te worden uitgevoerd. De ontwikkelingen zijn opgenomen in een wijzigingsbevoegdheid. Bij toepassing van de wijzigingsbevoegdheid zal dit nader worden uitgewerkt.
Bevolking
De gemeente telt per 1 januari 2011 10.406 inwoners. In de afgelopen 10 jaar is de bevolking in totaal met circa 2,5% toegenomen. In het plangebied woont ongeveer 12% van de inwoners van Oostflakkee. De gemiddelde huishoudengrootte in Oostflakkee is door de landelijke ligging net hoger dan het provinciaal en Nederlands gemiddelde. De bevolkingsopbouw is vrijwel gelijk aan het provinciale en landelijke gemiddelde. Het gemiddelde inkomen is iets lager.
Op basis van een prognose van het CBS, wordt voor de periode tot 2020 een licht afnemend inwoneraantal verwacht voor de gemeente als geheel. Het aantal huishoudens stijgt naar verwachting, onder invloed van een proces van gezinsverdunning. Ook het aantal (benodigde) woningen neemt hierdoor toe. Daarbij wijzigt de leeftijdsverdeling: het aandeel 65-plussers neemt verder toe, het aandeel kinderen zal licht afnemen. De feitelijke bevolkingsontwikkeling is echter in sterke mate afhankelijk van de woningproductie.
Woningvoorraad
Het totale aantal woningen in Oostflakkee is over de laatste 10 jaar met ongeveer 8% toegenomen tot circa 4.300 in 2011. Oostflakkee kent relatief veel eengezinswoningen. Gestapelde bouw komt nauwelijks voor. Iets meer dan de helft van de woningen is koopwoning. In het plangebied staan ruim 500 woningen. Dit is ongeveer 13% van de woningen in de gemeente.
De provinciale woningbehoefteraming (2007) gaat uit van een woningbehoefte van iets meer dan 120 woningen tussen 2007 en 2015 voor de gehele gemeente. Op een aantal plaatsen binnen het plangebied zijn kansen voor woningbouw. De belangrijkste locatie voor woningbouwontwikkeling is de gronden tussen de Achthuizensedijk en de Zandweg.
Conclusie
De ontwikkeling van de bevolkingsomvang van de gemeente hangt in sterke mate samen met de woningproductie. Voor het plangebied geldt dat het aantal ouderen zal stijgen, het aantal kinderen licht zal afnemen en de gemiddelde woningbezetting verder zal dalen. Er is dan ook een belangrijke opgave voor seniorenwoningen en vormen van wonen en zorg. Via een strategisch voorraadbeleid en nieuwbouw op inbreidingslocaties, kan op een tekort aan woningen voor senioren ingespeeld worden. Hierbij is aandacht nodig voor de aanpasbaarheid van woning en de woonomgeving.
Er zijn beperkte mogelijkheden voor nieuwbouw in het plangebied. De belangrijkste inbreidingslocatie is de locatie Firma Van Reijen, het Wozoco en de uitbreidingslocatie achter het Lesje. Waar stedenbouwkundig verantwoord, kan incidenteel verdicht worden door woningen of andere gebouwen te splitsen of toe te voegen. Dit zou ook kunnen betekenen dat er gebouwen worden gesloopt en dat er nieuwbouw plaatsvindt.
In verband met de trend van en het beleid gericht op ouderen die zolang mogelijk zelfstandig willen blijven wonen, is het aanbod aan voorzieningen voor ouderen in de wijken een belangrijk aandachtspunt. Het creëren van 'woonzorgzones' en het aanbieden van maatschappelijke voorzieningen zijn hier voorbeelden van. Concreet wordt hieraan invulling gegeven door een Wozoco mogelijk te maken in het bestemmingsplan.