Plan: | Achthuizen-Langstraat-Zuidzijde |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1924.OFLAchthLstrZz10-BP50 |
Structuurvisie Zuid-Holland
De Provinciale Structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen die op provinciaal niveau van belang zijn en de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. De provincie heeft de provinciale structuurvisie genaamd 'Visie op Zuid-Holland' op 2 juli 2010 vastgesteld. De Visie op Zuid-Holland heeft vijf integrale hoofdopgaven:
In figuur 2.1 is een fragment opgenomen van de functiekaart die bij de provinciale structuurvisie hoort. Het merendeel van de kernen Achthuizen, Zuidzijde en Langstraat is aangegeven als stads- en dorpsgebied (oranje). De uitbreiding achter Lesje en de locatie van het woonzorgcomplex zijn onderdeel van het aangegeven dorpsgebied. Het bosje aan de zuidoostzijde van Achthuizen is aangegeven als 'stedelijk groen buiten contour'.
Figuur 2.1 Fragment functiekaart provinciale structuurvisie
Provinciale Verordening Ruimte Zuid-Holland (2010)
In deze verordening zijn specifieke eisen gesteld waaraan bestemmingsplannen moeten voldoen.
Artikel 2 Contouren
Om het stedelijk netwerk te versterken, kiest de provincie het uitgangspunt om verstedelijking zoveel mogelijk in bestaand bebouwd gebied te concentreren. Hiermee wordt de kwaliteit van het bebouwde gebied behouden en versterkt. Om dit te bereiken zijn het stedelijk netwerk en alle daarbuiten gelegen kernen in Zuid-Holland voorzien van bebouwingscontouren. Deze geven de grens van de bebouwingsmogelijkheden voor wonen en werken weer. De bebouwingscontouren zijn strak getrokken om het bestaand stedelijk gebied en kernen, rekening houdend met de plannen waarmee de provincie al heeft ingestemd. Verstedelijking buiten deze bebouwingscontouren is in principe niet toegestaan. De (uitbreidings)locatie achter het Lesje en het beoogde woonzorgcomplex vallen binnen de bebouwingscontour.
Woonvisie Zuid-Holland 2005-2014 (2004)
De belangrijkste prioriteit ligt de komende jaren, naast de doelgroep starters, op het bouwen voor senioren. De toenemende vergrijzing, het langer zelfstandig wonen van ouderen en de levering van zorg aan huis, hebben grote gevolgen voor de woningbehoefte. In de zorgsector wordt er steeds meer naartoe gewerkt dat gehandicapten en andere hulpbehoevenden (waaronder hoogbejaarden) zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen. De belangrijkste ontwikkeling in het komende decennium is de groei van het aantal 65-plussers met 189.000 personen in Zuid-Holland. Terwijl de bevolking als geheel groeit met 7%, stijgt het aantal 65-plussers met bijna 30%. In de jaren na 2015 wordt de vergrijzing nog ingrijpender wanneer de naoorlogse geboortegolf hoogbejaard wordt. Jaarlijks zullen in de provincie circa 6.000 zogenaamde nultredewoningen gerealiseerd moeten worden. Bovendien moeten woonzorgconcepten bij de verschillende regio's toegepast worden. Door de bouw van woningen voor senioren kunnen bestaande woningen voor starters en doorstromers vrijkomen.
Beleidsplan Groen, Water en Milieu 2006-2010
In het beleidsplan Groen, Water en Milieu is het provinciale beleid voor milieu en water, en ook voor natuur en landschap geïntegreerd. Rekening is gehouden met het beleid vanuit de KRW en het NBW. De provincie wil met het beleidsplan een leef- en investeringsklimaat realiseren dat gezond, groen en veilig is. Een duurzame ontwikkeling van stedelijk en landelijk gebied wordt voorgestaan door het toepassen van de lagenbenadering. Het beleidsplan bevat de randvoorwaarden vanuit onder meer de ruimtelijke wateropgave en aspecten van veiligheid (risico's van wateroverlast en overstroming).