Plan: | Het Kerspel 14-16 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1896.BP0042-VS01 |
In juli 2008 is de Wet op de ruimtelijke ordening in werking getreden. Dit leidt tot een ander regime in de ruimtelijke ordening dan tot op heden het geval was. Door de Wet op de ruimtelijke ordening voldoet de structuurvisie 'Zicht op Zwartewaterland' in formele zin niet meer. Om die reden is de structuurvisie 'Zicht op Zwartewaterland' door vertaald in de structuurvisie tevens woonvisie 'Zwartewaterland'.
De belangrijkste kwaliteit van Zwartewaterland wat betreft wonen is de ligging van de aan het water, de diverse landschappen en het verschillende karakter van de kernen. De woonwijken ontlenen op dit moment weinig kwaliteit aan de omgeving. Op de laatste uitbreidingswijk van Hasselt na, zijn de woonwijken naar binnen gekeerd en worden de randen gedomineerd door achterkanten.
Hasselt heeft de afgelopen jaren inwoners 'verloren' aan Zwolle door de realisatie van Stadshagen, dit komt mede doordat er weinig woningen gerealiseerd konden worden in Hasselt. De afgelopen jaren hebben enkel herstructueringsprojecten plaatsgevonden voor de vergroting van de kwaliteit van wonen en zorg. In de toekomst zullen er nieuwe ontwikkellocaties worden gerealiseerd.
Op de visiekaart van de structuurvisie wordt het plangebied aangegeven als 'wonen bestaand'. De nieuwe activiteit wonen is daarom niet in strijd met het beleid van de gemeente.
De Structuurvisie 'Zicht op Zwartewaterland' (2005) inventariseert de zwakke en sterke punten van de gemeente en geeft voor de verschillende kernen doelstellingen aan voor de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van het gehele gemeentelijke grondgebied. Volgens de structuurvisie sluit het eenzijdige woningaanbod niet in voldoende mate aan op de vraag. Er is in de gemeente Zwartewaterland een tekort aan starters- en seniorenwoningen. Deze kwestie speelt met name in Genemuiden en in mindere mate in Hasselt en Zwartsluis. De woonwijken ontlenen op dit moment weinig kwaliteit aan de omgeving. De opgave die de structuurvisie stelt voor wonen bestaat uit het bouwen voor de lokale vraag met een klein positief migratiesaldo. Nieuwe woningbouw dient hierbij niet alleen de groei op te vangen maar ook aan te sluiten bij de kwalitatieve vraag naar verschillende typen woningen. Naast uitbreiding zijn er kansen in de kernen voor woningbouw.
De functieverandering past binnen de uitgangspunten van de structuurvisie. Net als bij de 'Structuurvisie teven Woonvisie Zwartewaterland' maakt het plangebied deel uit van 'wonen bestaand'.
Het woonplan 2008 schetst de visie van de gemeente op de ontwikkeling van wonen in de periode 2007-2011, met een doorkijk naar de langere termijn (2020). Deze visie is op kernniveau uitgewerkt en vertaald in een woningbouw- en herstructureringsprogramma.
Op basis van onderzoeken is een woningbehoefte berekend, waarop de beleidsdoelstellingen zijn gebaseerd. Het Woonplan gaat uit van verschillende doelgroepen: starters, senioren, mensen met beperking, statushouders. De gemeente geeft in haar woonbeleid prioriteit aan de ontwikkeling van inbreidingslocaties. Inbreiding gaat voor uitbreiding. Vooral in de kernen Zwartsluis en Hasselt zullen de komende jaren een groot aantal woningen binnen de bestaande kern gerealiseerd worden.
Aangezien de functieverandering zal plaatsvinden binnen de bestaande woonwijk en er geen nieuwbouw plaatsvindt, sluit de voorgenomen ontwikkeling aan bij het Woonplan 2008 van de gemeente Zwartewaterland.