direct naar inhoud van 3.6 Bodem en grondkwaliteit
Plan: Bestemmingsplan Woonwijken Zwartewaterland
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1896.BP0002-VS01

3.6 Bodem en grondkwaliteit

Geologische opbouw bodem

Vanaf maaiveld bevindt zich een deklaag bestaande uit klei op veen. De dikte van deze

Holocene klei- en veenpakketten kan lokaal sterk verschillen. Onder de deklaag worden matig tot uiterst grove zanden aangetroffen van de Formatie van Kreftenheye. Regionaal gezien wordt de eerste scheidende laag gevormd door kleilagen van de Eemformatie (op circa NAP -15 m). Het watervoerende pakket, bestaande uit grove zanden, reikt tot NAP -90 m. Op die diepte is waarschijnlijk een 20 m dik kleipakket van Tegelen aanwezig. Gezien de zeer slechte doorlatendheid van dit pakket is, voor dit onderzoek, deze laag aangehouden als hydrologische basis.

Op de locaties (zoals in de polder Mastenbroek) waar de eerste scheidende laag ontbreekt, is sprake van een aaneengesloten watervoerend pakket.

Diepte [m-NAP]   Samenstelling   Formatie   Geohydrologische eenheid  
0 – 3   Klei/veen   Holoceen   Deklaag  
3 - 15   Matig grof tot uiterst grof zand   Kreftenheye   Watervoerend pakket  
15 – 25   Klei   Eemformatie   Scheidende laag  
25 - 90   Matig grof tot uiterst grof zand   Kreftenheye   Watervoerend pakket  
90 – 110   Klei   Tegelen   Geohydrologische basis  

Afbeelding 3.6 Schematische geohydrologische bodemopbouw

Bodemopbouw in de kernen

De gemeente Zwartewaterland wordt gekenmerkt door veengronden. Langs de IJssel zijn jonge rivierkleigronden aanwezig. En rond Genemuiden zeekleigronden. Oostelijk van de IJssel ter hoogte van Hasselt zijn zandgronden aanwezig. Aanwezige grondwatertrappen zijn II, III en IV. Dit betekent dat de gemiddeld hoogste grondwaterstand hoog is (een nat gebied). Hoog betekent in dit geval dat de grondwaterspiegel kan stijgen tot ca. 40 cm minus maaiveld.

Stedelijke gebieden zijn niet gekarteerd. Informatie omtrent bodemopbouw rond de kernen komt van www.bodemdata.nl en dinoloket.nl (REGISII).

De bodemopbouw en de grondwaterstanden in het gebied rond de kernen (de kernen zelf zijn niet gekarteerd) is niet zonder meer geschikt voor de infiltratie van hemelwater. Locatiespecifiek onderzoek moet uitwijzen of op een gewenste locatie mogelijkheden bestaan. Gezien de voorkomende hoge grondwaterstanden zal bij locatieontwikkeling het maaiveld moeten worden opgehoogd waardoor wellicht wel ruimte ontstaat om hemelwater te infiltreren.