Plan: | Giel Peetershof Egchel |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1894.BPL0074-OH01 |
In december 2008 heeft de gemeenteraad, als onderdeel van de gebiedsontwikkeling Egchel (bestaande uit het Landbouwontwikkelingsgebied (LOG) Egchelse Heide en het Woongebied Egchel), besloten een optie te nemen op circa 7 ha grond, gelegen aan de zuidoostzijde van de kern Egchel tussen de Jacobusstraat, de Roggelseweg en de Gielenhofweg. De grond is bedoeld voor de realisatie van een woongebied met maximaal 120 woningen. Het plan is opgedeeld in 2 fasen: circa 50 woningen in het noordelijk deel in fase 1 (directe bestemming 'Woongebied') en circa 70 woningen in het zuidelijk deel in fase 2 (wijzigingsbevoegdheid).
Om tot realisatie van deze woningen te komen is er een visie op dit woongebied ontwikkeld onder de titel 'Gebiedsvisie Giel Peetershof', waarbij de wijk is vernoemd naar de gelijknamige pastoor en ereburger van Egchel. De gebiedsvisie Giel Peetershof is een nadere uitwerking van de 'Structuurvisie Gebiedsontwikkeling Egchel'. De gemeenteraad heeft deze visies vastgesteld op 13 maart 2012 respectievelijk 7 februari 2012.
In de gebiedsvisie geeft de gemeente aan welke ambitie zij heeft voor het toekomstige woongebied Giel Peetershof en welke ruimtelijke en functionele randvoorwaarden zij stelt. Het bijzondere van Giel Peetershof is dat je er welstandsvrij kunt bouwen in zowel collectief als particulier opdrachtgeverschap. Onderdeel daarvan is het samen, met (toekomstige) buren, dorpsgenoten, familie, kinderen en clubgenoten, bepalen van de inrichting van een eigen buurt. Daarnaast zal Giel Peetershof op de toekomst geënt worden door nadrukkelijk in te zetten op duurzaam bouwen. De gemeente Peel en Maas ondersteunt dit traject door bijvoorbeeld experts op het gebied van duurzaam bouwen in te schakelen, veldbezoeken te organiseren aan duurzame woningen en woongebieden, workshops te initiëren, et cetera.
De gebiedsvisie is tot stand gekomen door middel van een intensieve participatie met de inwoners van Egchel. Daarvoor zijn 6 bijeenkomsten georganiseerd in de periode juni tot december 2011: 3 dorpsgesprekken voor alle inwoners van Egchel en omstreken en 3 werkbijeenkomsten met de klankbordgroep. In de klankbordgroep waren omwonenden, potentiële bewoners, een cultuurhistoricus, een flora en fauna specialist en een specialist in duurzaam bouwen vertegenwoordigd.
Het doel van dit bestemmingsplan is om een duurzaam woongebied planologisch mogelijk te maken, dat de leefbaarheid van het dorp Egchel ondersteunt. Daarnaast biedt het de inwoners van de gemeente Peel en Maas en anderen die geïnteresseerd zijn in duurzaam bouwen de mogelijkheid in eigen beheer een duurzame woning te bouwen in een woongebied dat daar specifiek op is ingericht. Uitgangspunten voor de realisatie van dit woongebied zijn verankerd in de 'Perspectievennota voor Peel en Maas (2008)' en de 'Woonvisie Plus 2011 - 2015'.
Onderhavig bestemmingsplan vormt de planologische/ juridische verankering van de gebiedsvisie en maakt de realisatie van het woongebied Giel Peetershof mogelijk.