direct naar inhoud van 5.10 Flora- en fauna
Plan: Zevenhuizen Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpZevenhuizenDorp-Va01

5.10 Flora- en fauna

Meer en meer wordt onderkend dat goed werkende ecosystemen voor mensen verschillende onmisbare functies hebben. Ter bescherming van deze eigenschappen van de natuurlijke omgeving en vanuit de gedachte dat alle levende wezens een intrinsieke waarde hebben, geldt een drietal landelijke wetten en beleidsplannen: de Flora- en Faunawet, de Natuurbeschermingswet en het Natuurbeleidsplan 1990 (Nota Ruimte met daarin de Ecologische Hoofdstructuur). Daarnaast geldt provinciaal beleid, te weten: Provinciale Structuurvisie Zuid-Holland en Provinciaal Compensatiebeginsel (Rode lijst).

Bij een ruimtelijke ontwikkeling dient middels een quickscan (combinatie van bureauonderzoek en één veldbezoek) te worden vastgesteld of:

  • Er overtreding van de verbodsbepalingen voor beschermde soorten plaatsvindt (toetsing Flora- en faunawet (FF-wet), maar ook Provinciaal compensatiebeleid met betrekking tot biotopen van Rode Lijst soorten);
  • Er mogelijke significante gevolgen zijn voor beschermde gebieden (toetsing NB-wet);
  • Er wezenlijke waarden en kenmerken voor Ecologische Hoofdstructuur-gebieden aangetast worden.

Indien deze typen effecten niet optreden wordt de ruimtelijke ontwikkeling conform de eerder genoemde regelgeving toelaatbaar geacht.

Indien deze effecten wel optreden gelden verschillende werkwijzen om deze effecten te voorkomen of beheersen.

Onderzoek bestemmingsplan 'Zevenhuizen Dorp'

In dit verkennend ecologisch onderzoek (quickscan) wordt onderzocht welke wetten en provinciaal beleid van toepassing zijn voor de ontwikkellocatie aan de Burgemeester Klinkhamerweg 22 in Zevenhuizen. Daarvoor is op 23 mei 2011 ook een veldbezoek aan het plangebied gebracht.

Gebiedsbescherming

In de directe nabijheid van de locatie is geen Natura 2000-gebied of Ecologische Hoofdstructuur aanwezig. Andere provinciale natuurwaarden in de vorm van biotopen van rodelijstsoorten; gebieden buiten de EHS met hoge natuur- of landschappelijke waarden; beplantingen vallend onder de Boswet; Randstad- of strategische groen(structuur)projecten en rijksbufferzones zijn tevens niet aanwezig in of nabij het plangebied.

Voor de conserverende delen geldt dat hier geen ruimtelijke ontwikkelingen plaatsvinden. Schade aan de door Flora- en faunawet beschermde soorten is daarom uitgesloten voor deze delen. Er zijn daarmee vanuit de discipline ecologie geen planologische bezwaren voor deze delen. Nieuwe ontwikkelingen of wijzigingsbevoegdheden moeten altijd opnieuw getoetst worden aan de natuurwetgeving.

Onderzoek Burgemeester Klinkhamerweg 22

De ontwikkellocatie Burgemeester Klinkhamerweg 22 ligt in de bebouwde kom van Zevenhuizen, in de provincie Zuid-Holland en bestaat uit een braakliggende bouwkavel met gras en enkele lage struikjes.

Enkele soorten, beschermd door de Flora- en faunawet, kunnen in de wijk voorkomen. De locatie is echter voor veel soortgroepen geheel ongeschikt door het ontbreken van geschikt habitat zoals waterpartijen van goede kwaliteit en standplaatsen voor bijzondere flora. Het voorkomen van beschermde soorten uit de soortgroepen vaatplanten, reptielen, vissen, vlinders, libellen en ongewervelden (platte schijfhoren & kevers) wordt daarom in deze toets niet verder beschreven. Relevante soortgroepen (vogels, zoogdieren en amfibieën) worden hieronder beschreven, waarbij voor de ontwikkellocatie wordt toegelicht of hiermee rekening dient te worden gehouden.

Vogels

Op de ontwikkellocatie kunnen algemene soorten broeden die in het broedseizoen beschermd zijn. Hiermee moet rekening worden gehouden bij de activiteiten. Jaarrond beschermde nestplaatsen van vogels worden niet verwacht. Dit door het ontbreken van bebouwing en grotere bomen op de locatie aan de Klinkhamerweg.

Zoogdieren

In het gebied komen geen beschermde grondgebonden zoogdiersoorten van tabel 2 en 3 voor. Vleermuizen komen zeker in Zevenhuizen voor en zijn opgenomen in tabel 3 (alle in Nederland voorkomende soorten). Soorten die veel in een stedelijke omgeving worden aangetroffen zijn de gewone- en ruige dwergvleermuis en laatvlieger. Van deze soorten kan zich een foerageergebied op de locatie bevinden. Een verlies van foerageergebied heeft geen gevolgen in het kader van de wet, omdat er voldoende alternatief en vergelijkbaar foerageergebied voorhanden is. Andere functies (verblijfplaatsen en/of vliegroutes) worden aan de Burgemeester Klinkhamerweg niet verwacht.

Amfibieën

Naast algemeen voorkomende amfibieën worden geen soorten verwacht die zwaarder beschermd zijn (tabel 2 en 3 soorten) door de Flora- en faunawet. Er is geen geschikt voortplantingswater of overwinterhabitat aanwezig ter plaatse van de ontwikkellocatie. De komt wel in de omgeving voor (buiten bebouwde kom) en kan gebruik maken van bouwrijp gemaakte kavels. Door de sterk stedelijke omgeving wordt deze soort echter niet verwacht in de dorpskern. Voor tabel 1 soorten die wel in kleine aantallen kunnen voorkomen geldt een vrijstelling bij ruimtelijke ontwikkelingen. Wel is de zorgplicht van kracht.

Onderzoek wijzigingsbevoegdheden

Voor alle wijzigingsgebieden geldt dat het onderdeel ecologie geen harde belemmering vormt voor de voorgenomen wijzigingsbevoegdheden: ontwikkeling van (extra) woningen. Ten behoeve van het Uitwerkingsbesluit zal onderzoek moeten aantonen dat ontwikkeling van de locaties geen schade oplevert voor flora en fauna.

Conclusie ten aanzien van bestemmingsplan 'Zevenhuizen Dorp'

Voor het bestemmingsplan zijn vanuit de discipline ecologie geen planologische bezwaren.

Conclusie ten aanzien van Burgemeester Klinkhamerweg 22

De planologische regeling voor wonen op de locatie Burgemeester Klinkhamerweg 22 is vanwege ecologie toelaatbaar. Vóór aanvang van de werkzaamheden dient nestinspectie van vogels plaats te vinden.

Conclusie ten aanzien van wijzigingsbevoegdheden

De wijzigingsbevoegdheid die het mogelijk maakt dat woningbouw wordt mogelijk gemaakt is vanwege ecologie toelaatbaar. In de fase van het uitwerkingsbesluit zal onderzoek moeten aantonen dat ontwikkeling van de locaties geen schade oplevert voor flora en fauna.