direct naar inhoud van 6.4 Bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat
Plan: Moerkapelle Dorp
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01

6.4 Bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat

6.4.1 Wegverkeerslawaai

De locatie Julianastraat-Zuidplasstraat ligt in de geluidszone van de Zuidplasstraat, de Bredeweg, de Julianastraat (deel 60 km/h), de Ambachtstraat en de Moerkapelse Zijde. Op de rand van de locatie is de geluidsbelasting berekend met Geomilieu versie 1.71. Er is gerekend op een hoogte van 1,5 en 4,5 m omdat het hier grondgebonden woningen betreft. Bij de resultaten is de aftrek conform artikel 110g Wgh reeds toegepast.

De hoogst berekende geluidbelastingen zijn als volgt:

  • Zuidplasstraat 48 dB
  • Bredeweg 53 dB
  • Julianastraat (deel 60 km/h) 45 dB
  • Ambachtstraat 28 dB
  • Moerkapelse Zijde 30 dB

Daaruit kan worden geconcludeerd dat alleen vanwege de Bredeweg voor een aantal woningen een hogere geluidsbelasting dan de voorkeursgrenswaarde is berekend. De berekende waarde is echter lager dan de maximale grenswaarde. Bij het wijzigingsplan voor deze locatie zal een hogere waardeprocedure moeten worden doorlopen. Verwacht wordt dat deze hogere waarde kan worden verleend.

Voor de Oranjestraat, Moerdijkstraat en de Nassaustraat geldt dat deze niet zijn gezoneerd volgens de Wet geluidhinder. De cumulatieve geluidsbelasting van deze wegen op de geluidsgevoelige bestemmingen is wel berekend, zodat een uitspraak kan worden gedaan over het leefklimaat en eventueel benodigde gevelwering. De rekenresultaten zijn exclusief correctie ex artikel 110g Wgh, zie tabel 6.7.

Tabel 6.7 Rekenresultaten relevante wegen inclusief 30 km/h-wegen en indicatieve benodigde geluidswering

onderzoekslocatie   Lden in dB   benodigde geluidswering   aanvullende gevelmaatregelen noodzakelijk in het kader van het Bouwbesluit  
Julianastraat-Zuidplasstraat   59 dB   26 dB   ja  

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de voorgenomen wijzigingsbevoegdheid vanwege wegverkeerslawaai. De geluidsbelasting ten gevolge van de Bredeweg komt uit boven de voorkeursgrenswaarde van de Wet geluidhinder. Hiervoor zal ten tijde van een wijzigingsplan een hogere waarden moeten worden aangevraagd.

Bij een omgevingsvergunningaanvraag dient een akoestisch onderzoek te worden overlegd waaruit blijkt dat kan worden voldaan aan de grenswaarde voor het binnengeluidsniveau.

6.4.2 Luchtkwaliteit

In het hele plangebied wordt ook na realisatie van alle voorgenomen ontwikkelingen voldaan aan de grenswaarden voor PM10 en NO2.

Conclusie ten aanzien van plan

De realisatie van de ontwikkeling wordt conform Titel 5.2 van de Wet milieubeheer toelaatbaar geacht.

6.4.3 Bedrijven en milieuzonering

Voor wat betreft de ontwikkellocatie is beoordeeld of bedrijven worden belemmerd in de bedrijfsvoering of dat deze bedrijven een mogelijke belemmering vormen voor de geplande ontwikkeling.

De bestaande situatie van deze locatie kenmerkt zich door (zo goed als) aaneengesloten woningbouw aan de noord- en oost zijde en bedrijvigheid aan de zuid-west zijde. De locatie ligt tevens tussen de woonkern van Moerkapelle en het bedrijventerrein waardoor het kan worden getypeerd als een overgangsgebied. In figuur 6.2 is het huidige gebruik van de percelen opgenomen.

Met het gebruik van de wijzigingsbevoegdheid kan voor deze locatie een goede ruimtelijke ordening worden gerealiseerd. De volgende randvoorwaarden worden in de wijzigingsregels geborgd:

  • enkel bedrijven met categorie 1 en 2 toestaan;
  • geen toegangswegen voor de bedrijven vanaf de Julianastraat (saneren);
  • percelen mogen geen groter oppervlakte hebben dan 200 m²(eventueel een ontheffing tot 500 m²).
  • Aan de overzijde van de Zuidplasstraat mogen in een strook van 50 m bedrijven tot ten hoogste categorie 3.1 worden toegestaan (de feitelijke situatie voldoet daar al aan).

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01_0014.jpg"

Figuur 6.2 Huidig gebruik percelen bij wijzigingsbevoegdheid bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat

Conclusie ten aanzien van plan

De wijzigingsbevoegdheid is vanuit het oogpunt van bedrijven en milieuzonering haalbaar. In de wijzigingsregels zijn de randvoorwaarden zoals hierboven benoemd verwerkt. Tevens is een wijzigingsregel opgenomen die verplicht tot het uitvoeren van een gedetailleerd onderzoek ten aanzien van bedrijven en milieuzonering.

6.4.4 Externe veiligheid

Geïnventariseerd is of de ontwikkellocatie binnen het invloedsgebied GR of binnen de PR-contour van een EV-relevante risicobron ligt.

Het plangebied ligt niet binnen het invloedsgebied of PR-contour van een EV-relevante risicobron.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen voor de beoogde ontwikkeling vanwege externe veiligheid.

6.4.5 Bodem

Geïnventariseerd is welke bodeminformatie bekend is bij de Milieudienst met betrekking tot de ontwikkellocatie.

Voormalige bedrijven

Uit het voormalige bedrijfsbestand (Bio-b) van de provincie Zuid-Holland blijkt dat er in het verleden binnen het plangebied meerdere inrichtingen waar potentieel bodembedreigende activiteiten zijn uitgevoerd zijn gevestigd. In sommige gevallen dient bij herontwikkeling bodemonderzoek te worden uitgevoerd. In tabel 6.8 is per locatie alleen de meest bodembedreigende activiteit weergegeven. Het kan zijn dat er op de locatie nog meer bodembedreigende activiteiten zijn uitgevoerd.

Tabel 6.8 Voormalige bedrijfs- (bio-b)- activiteit met bijbehorende DNSX-score

adres   bedrijfsactiviteit (DNSX-score)   vervolgactie  
Julianastraat 10   motoren- en turbinefabriek (266)   uitvoeren HO  
Julianastraat 13   brandstoffendetailhandel (vaste en vloeibare) (325)   uitvoeren HO  
Julianastraat 38   geprefabriceerde gebouwenfabriek (hout) (256)   uitvoeren HO  

Bodemonderzoeken

Uit het Bodem Informatie Systeem blijkt dat binnen het plangebied diverse bodemonderzoeken zijn uitgevoerd. In tabel 6.9 staat een overzicht van de onderzochte locaties en de vervolgactie.

Tabel 6.9 Bodemonderzoeken

locatie   onderzoeken   conclusie onderzoeken   vervolgactie  
Bredeweg 23   Nader onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 31-7-1994
Saneringsevaluatie, Lexmond Milieu-adviezen, 26-1-1995  
Op de locatie heeft een tanksanering plaatsgevonden. Er bleek een verontreiniging aanwezig. De locatie is voldoende onderzocht en gesaneerd.   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  
Bredeweg 25   Verkennend onderzoek, adviesbureau onbekend, 1-12-1997
Verkennend onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 19-7-2000  
Voldoende onderzocht   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  
Julianastraat 14   Verkennend onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 1-4-1995   Voldoende onderzocht   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  
Julianastraat 2   Historisch onderzoek, Baas engineering BV, 30-4-2004   Voldoende onderzocht   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  
Julianastraat 48   Oriënterend onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 19-3-1992   Voldoende onderzocht   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  
Zuidplasweg 1b-3   BSB onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 30-8-2001
Historisch onderzoek, Lexmond Milieu-adviezen, 7-5-2001  
Voldoende onderzocht   Uitvoeren actualiserend HO (rapporten ouder dan 5 jaar)  

In verband met de ouderdom van deze onderzoeken dienen deze en de nog niet onderzochte locaties bij nieuwbouw historisch te worden onderzocht.

Wbb-locaties

Binnen het plangebied zijn twee gevallen van ernstige bodemverontreiniging (Wbb-locatie) bekend (tabel 6.10).

Tabel 6.10 Wbb-locatie

Adres   Wbb-code   Besluit (Besluitdatum)  
Nijverheidstraat 27   ZH166609021   Ernstig, geen spoed (2006)  
Bredeweg 25   ZH166600031   Ernstig, niet urgent (1999) en vervolg op termijn (uitvoeren NO)(2005)  

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen vanwege bodem voor de planologische procedure ten bate van de wijzigingslocatie Julianastraat-Zuidplasstraat.

Voor het deel van het plangebied dat nog niet is onderzocht, of langer dan 5 jaar geleden is onderzocht, dient in het kader van het wijzigingsplan ten minste een (actualiserend) historisch onderzoek NEN5725 te worden uitgevoerd.

Voor de Wbb locaties binnen het plangebied geldt dat er een saneringsplan of BUS-melding moet worden opgesteld en moet worden gesaneerd. Het saneringsplan of de BUS-melding moet bij de aanvraag omgevingsvergunning worden meegeleverd.

6.4.6 Archeologie

De ontwikkellocatie ligt in een gebied met een overwegend lage verwachting op het aantreffen van archeologie, omdat het gebied reeds is verveend. Voor dit deel van het plangebied geldt een onderzoeksplicht als de werkzaamheden meer dan 5.000 m² beslaan en dieper gaan dan 0,3 m. De werkzaamheden in dit deel van het plangebied zullen naar verwachting ongeveer 7.000 m² beslaan, derhalve is archeologisch onderzoek verplicht.

In het noordwestelijk deel is een molenbiotoop, van waarschijnlijk de droogmakerijen, aanwezig. De molen zelf is niet meer boven het maaiveld aanwezig. De funderingen en resten van bijbehorende structuren kunnen echter in de ondergrond nog aanwezig zijn. De locatie van de molen alsook de directe omgeving heeft hierom een zeer hoge verwachtingswaarde gekregen. Omdat de grondverstorende werkzaamheden een totale oppervlakte van meer dan 50 m² hebben en dieper gaan dan 0,3 m is archeologisch (voor)onderzoek hier verplicht. Grondroerende werkzaamheden in het kader van de sloop van de huidige bebouwing op de locatie van en in de directe nabijheid van de molen dient hiertoe te worden begeleid door een erkend archeoloog ter voorkoming van het ongezien verdwijnen van archeologische resten.

Na (eventuele) sloop dient voor de ontwikkellocatie een bureauonderzoek aangevuld met een verkennend booronderzoek uitgevoerd te worden om de bodemopbouw en verstoringen in kaart te brengen.

Conclusie ten aanzien van plan

Er zijn geen beperkingen vanwege archeologie voor de planologische procedure ten bate van de wijzigingslocatie Julianastraat-Zuidplasstraat.

Archeologisch vooronderzoek is verplicht voordat werkzaamheden op de locatie zullen plaatsvinden. Tevens dient de sloop te worden begeleid door een erkend archeoloog.

6.4.7 Flora en fauna

Op vrijdag 8 oktober 2010 is een veldbezoek aan het plangebied gebracht.

Op deze locatie wordt de bestemming bedrijvigheid deels gewijzigd in een woonbestemming met de mogelijkheid voor lichte bedrijvigheid aan huis.

Momenteel bevinden zich binnen dit gebied een aantal bedrijfspanden, een aantal rijen met woningen en een kleine speeltuin. Ook in deze gebouwen bestaat de mogelijkheid dat er vleermuisverblijven of zwaluwnesten aanwezig zijn. Nader onderzoek naar de aanwezigheid hiervan is noodzakelijk, met het oog op een eventuele ontheffingsaanvraag.

Conclusie ten aanzien van plan

De planologische regeling voor woningen op het bedrijventerrein Julianastraat-Zuidplasstraat is vanwege flora en fauna toelaatbaar.

Vóór aanvang van de werkzaamheden dienen de volgende acties plaats te vinden:

  • aanvullend onderzoek vleermuizen;
  • aanvullend onderzoek gierzwaluwnesten.