Plan: | Moerkapelle Dorp |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1892.BpMoerkapelleDorp-Va01 |
Ruimtelijke opzet
Moerkapelle is ruimtelijk te verdelen in het oude dorpscentrum, een westelijk en oostelijk woongebied en het bedrijventerrein. Het dorpscentrum is grotendeels om de kruisingen van de Dorpsstraat met de Kerkstraat/Moerdijkstraat en de Moerkapelse Zijde/Bredeweg gesitueerd. De meeste voorzieningen zijn aan de Dorpsstraat gevestigd. Aan de Moerdijkstraat zijn nog enkele voorzieningen gevestigd. De Dorpsstraat heeft een kleinschalig bebouwingspatroon. Het straatprofiel is redelijk smal en de bebouwing staat zonder voortuinen dicht op de weg. De bebouwing bestaat voornamelijk uit een laag met kap en enkele woningen van twee lagen met kap die over het algemeen met de korte zijde naar de weg georiënteerd zijn. Aan de oostzijde staan enkele recent gebouwde woningen die zowel ruimtelijk als qua architectuur goed passen in het kleinschalige karakter van het dorp. Meer naar het noorden in de Dorpsstraat, richting de Herenweg is het straatprofiel breder en staat de bebouwing verder van de weg af. Het bebouwingspatroon is grootschaliger met 'nieuwere' bebouwing zoals het appartementencomplex met daaronder de Rabobank, de winkel BAC maar ook de kerk.
De monumentale hoger gelegen kerk met de daar tegenover gelegen boerderijen zijn karakteristiek voor het dorp. De boerderijen staan met de korte zijde direct aan de weg. Het centrumgebied komt ter plaatse van het oude Raadhuis op de kruising met de Raadhuisstraat tot een einde. Voor het voormalige Raadhuis is het klein en functioneel ingerichte Raadhuisplein gelegen. Een ruimtelijke relatie met de openbare ruimte voor de winkel BAC ontbreekt. In oost-westrichting doorsnijdt de Ringvaart het dorpscentrum. Dit is in de Dorpsstraat echter nauwelijks waarneembaar. De Ringvaart is in de Moerdijkstraat wel duidelijk aanwezig en bepaald voor een groot deel de karakteristiek van deze straat.
De uitbreidingen
Moerkapelle is in latere periodes gegroeid door planmatige woonwijken te realiseren tussen de oude bebouwingslinten. De Oranjewijk in het oosten is de eerste uitbreiding van het oude dorp. De ruimtelijke structuur wordt bepaald door het rechthoekige stratenpatroon, waarlangs overwegend gesloten bouwblokken staan. Het merendeel van de woningen bestaat uit korte rijwoningen met aan de Raadhuisstraat en Jonkheer van der Welstraat afgewisseld met twee-onder-een-kapwoningen. Aan de Raadhuisstraat is een basisschool gevestigd met daarachter tegen de oostelijke dorpsrand een sportcomplex.
Aan de Herenweg is in eenzelfde rechthoekig blok, maar dan volledig in het groen, de begraafplaats gelegen.
Ten noorden van de Oranjewijk is Swaanswijck gelegen dat in 2001 gereed is gekomen. De wijk heeft een heldere strokenverkaveling met enkele vrijstaande kavels. De woningen zijn op de straat georiënteerd, wat betekent dat de buitenste rij woningen met de achtertuinen naar het landschap zijn gekeerd. Het landschap is voelbaar (en zichtbaar) door het slingerende stratenpatroon waarbij ter plaatse van de vrijstaande kavels de straat het landschap raakt.
Het westelijk deel van Moerkapelle bestaat uit de Weidebuurt en de Hollevoet. De ruimtelijke structuur van de Weidebuurt wordt bepaald door het blokvormige stratenpatroon. De woningen zijn georiënteerd op de straat en staan in met de weg meedraaiende rooilijnen. Een belangrijke ruimtelijke drager van de wijk is de centrale groene as (Grutto en Papaverlaan) die vanuit het landelijk gebied uitmondt in de (schapen)weide naast de kerk. In de wijk worden korte rijwoningen afgewisseld met twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande woningen. In het noordwesten is, in afwijking van de ruimtelijke structuur van de wijk in een meer open setting een hofje en een begraafplaats gelegen. De bebouwing aan het hofje bestaat uit vrijstaande en geschakelde woningen. De uitstraling is divers.
Een andere wijk in het westelijk deel van Moerkapelle is de Hollevoet. Deze wijk is op te delen in twee gebieden. Een gebied ten noorden van de Hollevoeterlaan en een ten zuiden daarvan. Voor het noordelijk deel is een herontwikkelingstraject ingezet. De bebouwing in het zuidelijk deel wordt gekenmerkt door rooilijnen die per bouwblok een hoekverdraaiing hebben. De hoogteverschillen richting de Moerkapelse Zijde dragen bij aan een verbijzondering van de wijk. De bebouwing in het oosten van de wijk (aan het Westland) heeft meer een losse opzet, waarbij zowel de vrijstaande als de geschakelde woningen rond een groene plek zijn gegroepeerd. De zuidrand van Moerkapelle wordt gevormd door de Moerkapelse Zijde. Aan deze weg staat bedrijfsbebouwing afgewisseld met (bedrijfs)woningen.
Voor een drietal ontwikkelingen binnen voorliggend plangebied gelegen is reeds een vergunning verleend. Deze ontwikkelingen zijn bij het opstellen van voorliggend bestemmingsplan nog in uitvoering of moeten nog opgestart worden. Deze ontwikkelingen zijn daarom niet in paragraaf 2.3 (nieuwe ontwikkelingen) opgenomen, maar apart hieronder beschreven.
Het gaat om de volgende drie ontwikkelingen:
Herontwikkeling voormalig NAM-terrein
De eerste plannen voor de herontwikkeling van het voormalig NAM-terrein en het terrein van De Eersteling te Moerkapelle werden in 2004 gepresenteerd.
In 2005 is een prijsvraag uitgeschreven voor de ontwikkeling hiervan.
Vervolgens is in 2007 de ontwikkelingsovereenkomst ondertekend door de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle, projectontwikkelaar Esprit Planontwikkeling en Bouwcombinatie Bakker, de Graaf en Van der Knaap B.V.
Het plan
Het plan De Eersteling is inmiddels gerealiseerd en bestaat uit 24 zorgappartementen, 9 starters huurappartementen en 4 vrije sectorhuurwoningen. Dit plan wordt ontwikkeld door Woningcorporatie Vestia in samenwerking met Aannemingsbedrijf Schipper B.V.
Het plan op het voormalige NAM-terrein bestaat uit de realisatie van 12 luxe koopappartementen, 8 rijwoningen en 8 twee-onder-een-kapwoningen. Door de kredietcrisis is dit programma onder druk komen te staan. Er is daarom gekozen voor een flexibelere opzet van dit deel van het plan.
Stedenbouwkundig plan
Een invulling van een vrijkomende locatie als het plangebied NAM - De Eersteling vergt in een dorpse omgeving een eigen opvatting over het bouwen. Er is gekozen voor een compacte schaal en eigentijdse bouwvormen voor de bebouwing van het plangebied. De openbare ruimte heeft een informeel karakter, waarbij auto's zo min mogelijk aanwezig zijn. Water speelt, zeker in het geval van een polderdorp, een belangrijke rol bij de bebouwing en de erven.
Het concept is als volgt opgebouwd:
De maximale bebouwingshoogte is drie lagen, met uitzondering van de kop aan de polderrand, één van de markante plekken van het plangebied.
Het geheel is gesitueerd in een reeks verschillende gebouwen die gezamenlijk een ensemble vormen. De architectuur is verwant, met karakteristieke kappen en heldere kleuren als bindend principe. Daarnaast maken hagen langs de openbare ruimte en om de parkeerplaatsen het ensemble tot een ruimtelijk geheel. De aanwezigheid van water tot aan de Akkerweg draagt aan het planbeeld bij. Het inpassen van bestaande bomen zorgt voor een volwassen groen uiterlijk.
Alle bebouwing wordt voorzien van kappen. De inzet is om met de kapvorm, de dakopbouwen en de dakgoten en -overstekken een bindend thema te creëren voor alle afzonderlijke woongebouwen. Het zorgt voor een dorpse kwaliteit, maar tevens voor een herkenbaarheid van de buurt als geheel en als de woning afzonderlijk.
De architectuur van de gevels is in opbouw en materiaal geïnspireerd door de Moerkapelse omgeving. Heldere kleuren, oranje baksteen en wit hout als basismaterialen, met zorgvuldige detaillering. De woningen staan in het algemeen met een kleine voortuin aan de straat; de voortuin fungeert als terras, als plek waar het buurtgevoel kan ontstaan. De straten zijn ontdaan van parkeerplaatsen, zodat er volop ruimte is voor ontmoeting. De woningen oriënteren zich dan ook in hun plattegrond op de straat.
Ontwikkeling Nieuwbouw Beth San
Beth-San is een woonzorgcentrum dat zorg en huisvesting biedt aan 85 bewoners. Daarnaast zijn er een aantal kamers voor een kortdurende opname en is er plaats voor palliatieve terminale zorg.
Fase 1
In februari 2006 is door het college van burgemeester en wethouders van de voormalige gemeente Zevenhuizen-Moerkapelle het besluit genomen tot ontwikkeling van de nieuwbouw Beth-San. Er wordt gebouwd aan een nieuw, modern woon-zorgcentrum met alle vormen van zorg. Dit nieuwe woon-zorgcentrum bestaat uit:
Ontwikkeling fase 1
Op 28 september 2009 is de 1e paal in de grond geslagen.
Op 17 mei 2010 is onder veel belangstelling van genodigden, bewoners, omwonenden en personeelsleden, de 1e steen gelegd van het woonzorgcentrum Beth-San.
Ontwikkeling fase 2 en 3
Naast het nieuwe zorgcentrum, zullen er nieuwe levensloopbestendige woningen gebouwd worden.
Het woningbouwprogramma zal bestaan uit:
Fase 2 wordt rechts van Beth-San gerealiseerd. Deze serie bestaat uit twee blokken van 3 woonlagen waarvan diverse woningen uitzicht hebben op het Schapenweitje. Er zullen zowel koop- als huurwoningen worden gerealiseerd. De oplevering wordt eind 2012 verwacht, echter deze planning is mede afhankelijk van de ontwikkelingen op de woningmarkt.
Fase 3 wordt links van Beth-San gerealiseerd. De bouw hiervan is nog ongewis in verband met de kredietcrisis. In het bestemmingsplan is daarom een globale bestemming opgenomen, waarbij zowel de bestaande bebouwing als een nieuwbouwplan inpasbaar zijn.
Supermarkt ter hoogte van Dorpsstraat 12
De huidige supermarkt wordt verplaatst naar de ontwikkelingslocatie aan de Dorpstraat. Tevens worden hier twee bovenwoningen mogelijk gemaakt. In het vigerend bestemmingsplan Dorpsgebied Moerkapelle (1995) heeft deze locatie reeds een centrumbestemming waarbinnen woningen mogelijk zijn. Deze centrumbestemming blijft behouden en wordt licht uitgebreid aan de Dorpsstraat en ter plaatse van de Schapenweide. De ontsluiting van de supermarkt vindt plaats aan de Kerkstraatzijde. Hiertoe wordt in het bestemmingsplan een verkeersbestemming opgenomen ter plaatse van een voormalige agrarische bestemming.