direct naar inhoud van 8.2 De bestemmingen
Plan: Esse-Kleinpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01

8.2 De bestemmingen

Bedrijf

Gebruik

De bestemming 'Bedrijf' is enkel bedoeld voor bedrijfsmatige bebouwing welke passend is binnen de op de bedrijfslocaties gelegen aanduidingen en vallen binnen categorie 1 of 2 van de bij het plan gevoegde Staat van Bedrijfsactiviteiten. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - autohandel' is een autohandel toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van bedrijf - transport' is een transportbedrijf tot en met categorie 3 van de Staat van Bedrijfsactiviteiten toegestaan. Tevens zijn bij deze bestemming behorende voorzieningen, zoals tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken toegestaan.

Binnen de bestemming 'Bedrijf' is het strijdig gebruik als specifieke gebruiksregel vastgelegd. Middels een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders afwijken van de specifieke gebruiksregel. Tevens is een wijzigingsbevoegdheid opgenomen welke het mogelijk maakt om bedrijven met een bedrijfscategorie groter dan 1 of 2 toe te staan op een bedrijfslocatie.

Bouwen

Binnen de bestemming Bedrijf mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven nok- en goothoogtes. Hoofdgebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak op worden gericht. Bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden opgericht.

Bedrijf - Nutsvoorziening

Gebruik

De bestemming Bedrijf – Nutsvoorziening is specifiek gericht op Nutsvoorzieningen zoals transformatorhuisjes, gemalen. Behalve nutsvoorzieningen mogen op de bestemde gronden ook bijbehorende bouwwerken en kunstwerken worden gerealiseerd.

Bouwen

Binnen de bestemming Bedrijf – Nutsvoorziening mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven nok- en goothoogtes. De gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd ten dienste van de bestemming.

Groen

Gebruik

De bestemming Groen richt zich op groenvoorzieningen, (ondergrondse)afvalinzamelpunten, wegen en paden, voorzieningen van openbaar nut, waterlopen en waterpartijen, objecten van beeldende kunst, speelvoorzieningen, tuinen en kunstwerken. Ter plaatse van de aanduiding 'jongerenontmoetingsplaats' is een zogenaamde JOP toegestaan; dit betreft de reeds bestaande JOP. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Groen is uitsluitend bebouwing toegestaan ten dienste van de bestemming.. Het gaat om gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde ten behoeve van voorzieningen van openbaar nut.

Horeca

Gebruik

De bestemming Horeca is bedoeld voor horecagelegenheden tot en met horecacategorie 3 met daarbij behorende tuinen, niet overdekte terrassen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Horeca mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken, bijgebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven nok- en goothoogtes. Gebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gerealiseerd, buiten het bouwvlak mogen enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde worden geplaatst.

Kantoor

Gebruik

De bestemming Kantoor is bedoeld voor kantoorgebouwen zonder baliefunctie met alle bijbehorende voorzieningen zoals tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Kantoor mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven nok- en goothoogtes. Gebouwen mogen uitsluitend binnen het bouwvlak worden gerealiseerd, buiten het bouwvlak mogen enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde worden geplaatst.

Maatschappelijk

Gebruik

De bestemming maatschappelijk richt zich op alle voorzieningen met een maatschappelijke functie. Het gaat om bijvoorbeeld: maatschappelijke dienstverlening, ondersteunende horeca, begraafplaatsen en de daarbij behorende voorzieningen zoals tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - kinderdagverblijf' is een kinderdagverblijf toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van maatschappelijk - peuterspeelzaal is een peuterspeelzaal toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'religie' is een religieuze instelling, zoals een kerk, toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'begraafplaats' is een begraafplaats met bijbehorende voorzieningen toegestaan. Ter plaatse van de aanduiding 'gemaal' is een gemaal met bijbehorende voorzieningen toegestaan.

Bouwen

Binnen de bestemming maatschappelijk mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd met inachtneming van de op de verbeelding aangegeven nok- en goothoogtes. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Recreatie

Gebruik

De bestemming Recreatie richt zich uitsluitend op het mogelijk maken van een speeltuin met de bijbehorende gebouwen ten dienste van de bestemming en daarbij ondersteunende horeca, terrassen, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken. Tevens mogen binnen deze bestemming voorzieningen zoals parkeergelegenheden, verhardingen of bijbehorende bouwwerken worden opgericht. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Recreatie mogen hoofdgebouwen, bijbehorende bouwwerken en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden gebouwd. De bestemming richt zich uitsluitend op het mogelijk maken van een speeltuin met de bijbehorende voorzieningen. Gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen in het gehele bestemmingsvlak gebouwd worden.

Tuin

Gebruik

De bestemming Tuin richt zich specifiek op tuinen met de daarin gelegen erkers en serres, - toegangspaden en in- en uitritten. Ter plaatse van de specifieke vorm van tuin - bijgebouw [st-b) zijn bijbehorende bouwwerken toegestaan welke niet passen binnen de standaardregeling voor erkers en serres.

De woningen die in de voor dit plan geldende uitwerkingsplannen een verplichte parkeerplaats toegewezen hebben gekregen hebben middels de aanduiding 'specifieke vorm van wonen-parkeren' wederom een voorwaardelijke verplichting gekregen tot het inrichten en instandhouden van een onbebouwde parkeerplaats bij de woning.

Bouwen

Binnen de bestemming Tuin mogen enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde die ten dienste van de bestemming zijn worden gerealiseerd en, daar waar specifiek aangeduid : een bijgebouw.

Verkeer

Gebruik

De bestemming Verkeer richt zich specifiek op wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een verkeersfunctie. Tevens mogen binnen deze bestemming de bijbehorende parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, groenvoorzieningen, tuinen, voorzieningen van openbaar nut, straatmeubilair, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken worden gerealiseerd. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Verkeer mogen gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden opgericht mits deze ten dienste van de bestemming zijn. De bouwmogelijkheden beperken zich tot gebouwen van openbaar nut en voornamelijk bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals, lichtmasten, antennemasten en straatmeubilair.

Verkeer - Verblijfsgebied

Gebruik

De bestemming Verkeer – Verblijfsgebied richt zich specifiek op wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een verblijfsfunctie. Tevens mogen binnen deze bestemming de bijbehorende voet- en fietspaden, parkeervoorzieningen, groenvoorzieningen, tuinen, speelvoorzieningen, voorzieningen van openbaar nut, straatmeubilair, ondergrondse afvalinzamelpunten, terrassen, standplaatsen, waterlopen en waterpartijen, objecten van beeldende kunst en kunstwerken worden gerealiseerd. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

In een aantal specifiek gevallen in de Kleinpolderlaan zijn bijgebouwen aanwezig binnen deze bestemming die bij de woningen horen. Deze bijgebouwen zijn op de verbeelding specifiek aangeduid als bijgebouw.

Bouwen

Binnen de bestemming Verkeer mogen gebouwen en bouwwerken geen gebouwen zijnde worden opgericht mits deze ten dienste van de bestemming zijn. De bouwmogelijkheden beperken zich tot gebouwen van openbaar nut en voornamelijk bouwwerken geen gebouwen zijnde zoals, lichtmasten, antennemasten en straatmeubilair. Betreffende de oppervlakte van speelvoorzieningen is een afwijkingsbevoegdheid opgenomen welke het mogelijk maakt de een speelvoorziening met een groter oppervlak toe te staan.

Water

Gebruik

De bestemming Water richt zich specifiek op watergangen met natuurlijke oevers of oeverbeschoeiingen en waterpartijen met de daarbij behorende voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waterafvoeren waterberging. Alsmede bermen, groenvoorzieningen, extensief recreatief medegebruik, dammen en duikers, steigers en vlonders, kunstwerken en woonschepen. De woonschepen mogen enkel liggen binnen de specifieke functieaanduiding 'woonschepenligplaats'. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

Bouwen

Binnen de bestemming Water zijn geen gebouwen toegestaan, enkel bouwwerken geen gebouwen zijnde die ten dienste van de bestemming zijn mogen worden gerealiseerd. Vlonders en steigers mogen uitsluitend worden opgericht mits er een positief advies is ontvangen van de waterbeheerder (Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard).

Wonen

Gebruik

De bestemming Wonen richt zich op wonen met daar ondergeschikt aan-huis-verbonden beroepen. Tevens mogen binnen deze bestemming tuinen, toegangspaden, in- en uitritten, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speelvoorzieningen, waterlopen en waterpartijen en kunstwerken worden opgericht. Het strijdig gebruik binnen de bestemming is vastgelegd in een specifieke gebruiksregel.

De woningen die in de voor dit plan geldende uitwerkingsplannen een verplichte parkeerplaats toegewezen hebben gekregen hebben middels de aanduiding 'specifieke vorm van wonen-parkeren' wederom een voorwaardelijke verplichting gekregen tot het inrichten en instandhouden van een onbebouwde parkeerplaats bij de woning.

Betreffende het gebruik kan door burgemeester en wethouders afgeweken worden van de regels voor het mogelijk maken van aan huis verbonden bedrijven en/of mantelzorg.

Bouwen

Binnen de bestemming Wonen mogen hoofdgebouwen en bijbehorende bouwwerken uitsluitend ter plaatse van een bouwvlak worden opgericht, met inachtneming van de op de verbeelding opgenomen goot- en nokhoogtes. Overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde mogen zowel binnen als buiten het bouwvlak worden gebouwd.

Om te voorkomen dat op grotere percelen die een groter bouwvlak hebben gekregen extra woningen worden gebouwd ten opzichte van de huidige situatie is een verbod tot splitsing van bestaande bouwpercelen opgenomen. Dit omdat in dit bestemmingsplan de gevolgen van de toevoeging van extra woningen niet is onderzocht en dus niet kan worden onderbouwd.

Het is mogelijk om af te wijken van de bouwregels voor het realiseren van dakopbouwen of het deels gebruiken van een hoofdgebouw voor mantelzorg.

Betreffende de ontwikkeling aan de Beatrixstraat tussen 68 en 70 is een wijzigingsbevoegdheid op genomen. Deze wijzigingsbevoegdheid geeft de mogelijkheid om in de toekomst een bouwvlak aan te wijzen op het perceel wat als wijzigingsgebied is aangewezen. De wijzigingsbevoegdheid laat maximaal 1 vrijstaande woning toe.

Wonen-1

Gebruik

De woningen die in de voor dit plan geldende uitwerkingsplannen een verplichte parkeerplaats toegewezen hebben gekregen hebben middels de aanduiding 'specifieke vorm van wonen-parkeren' wederom een voorwaardelijke verplichting gekregen tot het inrichten en instandhouden van een onbebouwde parkeerplaats bij de woning.

Bouwen

Voor de woningen die in de voor dit plan vigerende uitwerkingsplannen een hele specifieke regeling opgelegd hebben gekregen voor wat betreft het profiel van de woning (tweelaags of drielaags) zijn middels een Wonen-1 bestemming specifieker bestemd dan de standaard woonbestemming. Middels specifieke maatvoeringsaanduidingen zijn de typerende profielen van deze woningen vastgelegd. Dit om het stedenbouwkundig karakter van de betreffende straten te behouden.

Dubbelbestemming leiding - Riool

Gebruik

De dubbelbestemming Leiding – Riool richt zich specifiek op het aanleggen, herstellen en op de instandhouding van ondergrondse riooltransportleidingen. De regels omschreven in de dubbelbestemming zijn leidend ten opzichte van de regels in de basisbestemming.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het bestemmingsvlak van de dubbelbestemming te verwijderen, wijzigen of toe te voegen mits wordt voldaan aan de daarbij gestelde voorwaarden.

Bouwen

Binnen de dubbelbestemming Leiding – Riool mag niet worden gebouwd met uitzondering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de leidingen. Middels een omgevingsvergunning kan afgeweken worden van de bouwregels voor het bouwen in de basisbestemming. Het is in de regels verboden om zonder omgevingsvergunning werken, geen gebouwen zijnde of werkzaamheden uit te voeren.

Dubbelbestemming waarde - Archeologie

Gebruik

De dubbelbestemming Waarde – Archeologie richt zich specifiek op bescherming en behoud van aanwezige archeologische waarden in de bodem. De regels omschreven in de dubbelbestemming zijn leidend ten opzichte van de regels in de basisbestemming.

Burgemeester en wethouders zijn bevoegd het bestemmingsvlak van de dubbelbestemming te verwijderen, wijzigen of toe te voegen mits wordt voldaan aan de daarbij gestelde voorwaarden.

Bouwen

De dubbelbestemming Waarde – Archeologie heeft betrekking op de bouwregels van de op deze gronden geldende bestemmingen. In het geval waarbij het gaat om vervanging, vernieuwing of verandering van bestaande bebouwing waarbij de oppervlakte, voor zover gelegen op of onder peil, wordt uitgebreid zijn de regelingen uit de dubbelbestemming van toepassing. Mits via een archeologisch rapport is aangetoond dat archeologisch materiaal niet verstoort zal worden kunnen burgemeester en wethouders middels een omgevingsvergunning afwijken van de bouwregels. Tevens kan middels een omgevingsvergunning afgeweken worden voor een werk, geen gebouw zijnde of werkzaamheden, mits er wordt voldaan aan de in de regels gestelde voorwaarden.

Dubbelbestemming waterstaat - Waterkering

Gebruik

De dubbelbestemming Waterstaat – Waterkering richt zich specifiek op waterkeringen, waterstaatkundige voorzieningen, het onderhoud en instandhouding van waterkeringen en watersystemen als fysiek systeem van waterlopen. De regels omschreven in de dubbelbestemming zijn leidend ten opzichte van de regels in de basisbestemming.

Bouwen

Binnen de dubbelbestemming Waterstaat - Waterkeringen mag niet worden gebouwd met uitzondering van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, welke noodzakelijk zijn voor het beheer en onderhoud van de waterkeringen. Middels een omgevingsvergunning kunnen burgemeester en wethouders werken, geen gebouwen zijnde en werkzaamheden toestaan, met als voorwaarde dat schriftelijk advies wordt ingewonnen bij de waterbeheerder. ;

Werking wettelijke regelingen

In de regels bij bestemmingsplannen wordt in een (toenemend) aantal gevallen met verwijzing naar een (andere) wettelijke regeling een procedure, begrip en/of functie uit die andere regeling van toepassing verklaard. Zo ook in dit bestemmingsplan.

Sinds jaar en dag mag van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABvRS) een bestemmingsplan slechts volgens de vereiste procedure van de Wro worden gewijzigd en heeft de Afdeling er bezwaren tegen dat een plan impliciet kan worden gewijzigd, zoals het geval kan zijn als zonder verdere aanduiding een van-toepassingverklaring van een wettelijke regeling in de regels is opgenomen.

Het is dan ook nodig dat verwijzingen naar toepasbare wettelijke regelingen worden gefixeerd, namelijk naar de tekst ervan zoals die op het moment van vaststelling van het plan gold. Wordt dit nagelaten, dan bestaat het risico dat de ABvRS een eventueel vaststellingsbesluit van de raad alsnog vernietigt.