direct naar inhoud van 2.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Esse-Kleinpolder
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01

2.1 Ontstaansgeschiedenis

Het plangebied is gelegen in het dorp Nieuwerkerk aan den IJssel ten oosten van Rotterdam. Nieuwerkerk aan den IJssel is vooral bekend omdat het laagste punt van Nederland aan de rand van dit dorp is gelegen (6,76 meter onder N.A.P.).

Het ontstaan van Nieuwerkerk aan den IJssel is terug te voeren tot rond het jaar 1250. Destijds werd de plaats nog Nuwekerke genoemd en de eerste bebouwing ontstond rond de 'S-Gravenweg welke ook naamgevend was voor het buurtschap 'S-Gravenweg. De belangrijke verkeersfunctie van de 'S-Gravenweg is door de aanleg van de N219 voor het overgrote deel komen te vervallen. Overigens is deze N219 aangelegd op het oude spoorwegtracé tussen Rotterdam en Gouda. Nieuwerkerk aan den IJssel ontleent zijn naam aan het feit dat de kerk van de nabijgelegen plaats Ouderkerk aan den IJssel ouder is.

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BpEsseKleinpolder-Va01_0002.png"

Afbeelding 2; Historische plattegrond Nieuwerkerk aan den IJssel omstreeks 1868

Lange tijd was Nieuwerkerk aan den IJssel een relatief kleine plaats. De drooglegging van de Zuidplaspolder in 1839 en de latere drooglegging van de naastgelegen Alexanderpolder in 1866 zorgde voor een enorme toename van landbouwgronden. In deze tijd werd tevens de spoorlijn tussen Rotterdam en Gouda voltooid welke zorgde voor een verbeterde bereikbaarheid en een stimulans voor het dorp. Na de Tweede Wereldoorlog volgt een verdere groei door het aanleggen van de Oranjebuurt en de grote groepen forenzen die zich hier vestigen. In de daarop volgende decennia worden diverse wijken gebouwd waaronder de wijk Zuidplas uit de jaren '80. In deze zelfde jaren wordt een nieuw station gebouwd om de bereikbaarheid groot te houden. De meest recente wijken liggen in het plangebied: Esse en Kleinpolder.