direct naar inhoud van 8.2 De bestemmingen
Plan: Parkzoom
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1892.BPParkzoom-VA01

8.2 De bestemmingen

Bedrijf

Gebruik

Binnen het plangebied zijn er twee percelen, welke de bestemming 'bedrijf' hebben gekregen: het autobedrijf Abbring en Zn (Peugeot specialist) aan de Hoofdweg Zuid 12 en een nutsvoorziening aan de Luxemburgsezoom. De gronden mogen gebruikt worden ten behoeve van het uitoefenen van bedrijfsmatige activiteiten die staan vermeld in de categorie 1 en 2 van de Staat van bedrijfsactiviteiten. Niet-zelfstandige kantoren als onderdeel van de bedrijven, met een oppervlak van maximaal 50% van het totale bedrijfsvloeroppervlak met een maximum van 3.000 m² zijn tevens toegestaan. Het autobedrijf aan de Hoofdweg Zuid mag, overeenkomstig de bestaande gebruiksrechten, twee bedrijfswoningen hebben.

Bouwen

Op of in de gronden mogen uitsluitend gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Gebouwen mogen uitsluitend binnen de bouwvlakken gerealiseerd worden.

Cultuur en ontspanning

Gebruik

Aan de rand van het plangebied is een kinderboerderij aanwezig. Vrijwel de gehele kinderboerij ligt in het aangrenzende bestemmingsplan voor de Groene Zoom. Een klein deel van de kinderboerderij ligt binnen de grenzen van dit bestemmingsplan. De gronden hebben, in aansluiting op de bestemming in bestemmingsplan Groene Zoom, de bestemming 'cultuur en ontspanning' gekregen.

Bouwen

Op de gronden mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, gebouwd worden.

Groen

Gebruik

De gronden met de bestemming groen zijn bestemd voor groenvoorzieningen. Daarnaast mogen de gronden gebruikt worden ten behoeve van (ondergrondse) afvalinzamelpunten, fiets- en voetpaden, voorzieningen van openbaar nut, waterlopen en waterpartijen, objecten van beeldende kunst, speelvoorzieningen, tuinen en kunstwerken.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen ten behoeve van voorzieningen van openbaar nut en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. In de regels zijn hiervoor diverse maatvoeringen opgenomen.

Maatschappelijk

Gebruik

De gronden met de bestemming 'maatschappelijk' mogen gebruikt worden ten behoeve van maatschappelijke dienstverlening, bijzondere woonvoorzieningen, woon-zorgappartementen en ondersteunende horeca met categorie 3.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Hoofdgebouwen dienen binnen de aangegeven bouwvlakken gerealiseerd te worden. Bijbehorende bouwwerken mogen ook buiten de bouwvlakken opgericht worden, mits ze voldoen aan de opgenomen regeling.

Sport

Gebruik

De gronden met de bestemmings 'sport' mogen gebruikt worden ten behoeve van sportvoorzieningen, sportvelden, een zwembad en sportscholen (fitness). Sportgerelateerde buitenschoolse opvang wordt mogelijk gemaakt. Indien deze buiten de veiligheidszone van de spoorlijn vallen zijn deze direct (bij recht) toegestaan. Is er een initiatief voor een locatie, vallend binnen de veiligheidszone, dan dient er een groepsrisico berekening en - verantwoording opgesteld te worden (zie ook de beschrijving onder 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen - spoorweg'.

Ter plaatse van de aanduiding 'specifieke vorm van sport - sociaal/cultureel' zijn sociaal-culturele activiteiten en een congrescentrum, met de daarbij behorende logies toegestaan. Tevens is ondersteunende horeca toegestaan.

Bouwen

Voor de sportvelden zijn bebouwingspercentages opgenomen. In aanvulling op het bebouwingspercentagesis er per bestemmingsvlak een seizoensgebonden bouwwerk toegestaan met een maximum oppervlakte van 2.400 m2. Daarmee zijn de bouwrechten ten opzichte van het tot op heden geldende bestemmingsplan behouden.

Tuin

Gebruik

De gronden voor de voorgevels van de woningen hebben de bestemming tuin gekregen. Deze gronden mogen gebruikt worden als tuin, water, toegangspaden en in- en uitritten en parkeervoorzieningen.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Voor wat betreft bebouwing zijn erkers toegestaan over een breedte van maximaal 50% van de voorgevel en/of de zijgevel. De bouwhoogte van deze erker bedraagt de eerste volledige bouwlaag vermeerderd met 0,25 m¹, met een maximum van 4 m1. De diepte van een aan- en/of uitbouw bedraagt maximaal 25% van de diepte van de gronden met de bestemming 'tuin', met een maximum van 1 m¹.

Verkeer

Gebruik

De wegen, straten en paden met hoofdzakelijk een verkeersfunctie hebben de bestemming 'verkeer' gekregen. Uitsluitend de Hoofdweg heeft deze bestemming gekregen. Deze gronden mogen tevens gebruikt worden ten behoeve van parkeren, voet- en fietspaden, groenvoorzieningen (bermen en beplanting), voorzieningen van openbaar nut, straatmeubiliair, water en kunstwerken.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming.

Verkeer - railverkeer

Gebruik

De spoorlijn Gouda - Rotterdam ligt voor een klein deel binnen het plangebied. De spoorbaan, inclusief het talud en de aangrenzende groenzones hebben de bestemming 'verkeer-railverkeer' gekregen. Naast een spoorbaan, kunnen deze gronden ook gebruikt worden ten behoeve van geluidwerende voorzieningen, voet- en fietspaden, groenvoorzieningen, voorzieningen van openbaar nut, water, objecten van beeldende kunst en kunstwerken.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. De bouwregels zijn per type bouwwerk nader gespecificeerd in de regels.

Verkeer - verblijf

Gebruik

De overige wegen, straten en paden welke hoofdzakelijk een verblijfsfunctie hebben, hebben de bestemming 'verkeer – verblijf' gekregen. Ook het gebruik ten behoeve van fiets- en voetpaden, ongebouwde parkeervoorzieningen, in- en uitritten, voorzieningen van openbaar nut, water, waterstaatsdoeleinden, oevervoorzieningen en kunstwerken ten behoeve van weg- en waterbouw is toegestaan.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. De bouwregels zijn per type bouwwerk nader gespecificeerd in de regels.

afbeelding "i_NL.IMRO.1892.BPParkzoom-VA01_0008.png"

Water

Gebruik

Alle waterpartijen hebben de de bestemming 'water' gekregen. De 'gronden' binnen deze bestemming mogen gebruikt worden ten behoeve van waterpartijen, watergangen met natuurlijke oevers of oeverbeschoeiingen, voorzieningen ten behoeve van de waterhuishouding, waterafvoer en waterberging, bermen en groenvoorzieningen, extensief recreatief medegebruik en kunstwerken ten behoeve van weg- en waterbouw.

Bouwen

Binnen deze bestemming mogen uitsluitend bouwwerken, geen gebouwen zijnde, toegestaan. De maximale bouwhoogte van bouwwerken, geen gebouwen zijnde, is per type bouwwerk gespecificeerd in de regels.

Wonen

Gebruik

De woningen hebben in het bestemmingsplan de bestemming 'wonen' gekregen. Naast wonen mogen deze gronden ook gebruikt worden voor aan-huis-verbonden beroepen, woongroepen, tuinen, bijbehorende bouwwerken, parkeervoorzieningen, fiets- en voetpaden, speeltoestellen, water en kunstwerken.

Het plan voorziet in een afwijkingsbevoegdheid om onder voorwaarden ook aan-huis-verbonden bedrijven en mantelzorg toe te staan.

Bouwen

Op of in de gronden mogen gebouwen en bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd ten dienste van de bestemming. Hoofdgebouwen dienen binnen de aangegeven bouwvlakken gerealiseerd te worden. Bijbehorende bouwwerken mogen ook buiten de bouwvlakken opgericht worden, mits ze voldoen aan de opgenomen regeling.

Het plan voorziet in een afwijkingsbevoegdheid om onder voorwaarden een dakopbouw mogelijk te maken. Daarnaast is er een mogelijkheid om ten behoeve van mantelzorg extra bijbehorende bouwwerken, onder voorwaarden, mogelijk te maken.

Waarde - archeologie (1 en 2)

Gebruik

Uit de gemeentelijke archeologische beleidsadvieskaart blijkt dat delen van het plangebied een hoge of een zeer hoge archeologische verwachtingswaarde hebben. Bouwactiviteiten kunnen die waarden verstoren, zodat deze activiteiten niet zonder meer zijn toegestaan in deze gebieden. Deze bescherming vindt plaats door middel van de dubbelbestemmingen 'Waarde – Archeologie 1' en 'Waarde – Archeologie 2'. Deze bestemming geldt primair aan de onderliggende bestemmingen.

Bouwen

In de gebieden waar de archeologische waarde wordt verwacht, is een beschermingsregime van toepassing. Indien bebouwing wordt gerealiseerd waarbij de diepte van het regime en de oppervlakte van het regime niet worden overschreden, kan de bebouwing zonder voorwaarden plaatsvinden. Indien er sprake is van overschrijding van de, in het regime, vastgelegde maximale diepte en maximale oppervlakte kunnen voorwaarden gesteld worden aan de omgevingsvergunning, zoals het treffen van technische maatregelen, het verplichten tot het doen van opgravingen of het instellen van begeleiding door een deskundige. Voordat de werkzaamheden van start gaan, zal er een omgevingsvergunning (aanlegvergunning) verkregen moeten zijn.

'Veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen - spoorweg' en 'veiligheidszone - zwembad' (gebiedsaanduidingen)

De gronden binnen de gebiedsaanduidingen 'veiligheidszone - vervoer gevaarlijke stoffen - spoorweg' en 'veiligheidszone - zwembad' zijn, naast de voor die gronden van toepassing zijnde basisbestemming en andere dubbelbestemmingen – tevens aangewezen om de vestiging van nieuwe kwetsbare objecten (o.a. BSO's) tegen te gaan. Nieuwe kwetsbare objecten zijn uitsluitend onder voorwaarden toegestaan: het groepsrisico moet worden berekend, er dient een verantwoording van het groepsrisico te worden opgesteld en het college wint voordat de omgevingsvergunning wordt verleend, schriftelijk advies in bij de brandweer en de beheerder ten aanzien van de externe veiligheidsrisico's.