Bedrijf
De bestemming 'Bedrijf' is opgenomen voor de solitaire bedrijven binnen het plangebied. Conform het kernenplan ‘Leimuiden - Rijnsaterwoude’ zijn categorie 1 en 2 bedrijven bij recht toegestaan. De regelgeving omtrent de bedrijfswoningen komt overeen met het vigerende plan. Hier wordt een maximale inhoud van 500 m³ gesteld, inclusief de bijbehorende bouwwerken. Het bouwvlak mag geheel worden volgebouwd met bedrijfsgebouwen, overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde.
Gelet op de gewenste flexibiliteit is in het plan een afwijking opgenomen om bedrijven toe te staan in categorie 3 op de Staat van bedrijfsactiviteiten indien blijkt dat het betrokken bedrijf naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de categorie 1 en 2. Door middel van het treffen van technische maatregelen kan dit mogelijk zijn. Binnen de bestemming is verder geen regeling voor vervolgfuncties opgenomen anders dan de bedrijfsfuncties. Indien deze vraag bestaat zal de gemeente dit traject kunnen faciliteren middels een bestemmingsplan op aanvraag of uitgebreide Wabo procedure. Daarmee is per definitie ruimte voor een goede belangenafweging en de gewenste overlegmomenten zoals de inspraak- en zienswijzemogelijkheid bij het (voor)ontwerp bestemmingsplan.
Detailhandel
De bestemming 'Detailhandel' is opgenomen voor de bestaande winkelvestigingen in het plangebied en het tuincentrum aan de Veerstraat 45. De bouwmarkt in het uiterste noorden van het plangebied is bestemd tot Bedrijf en voorzien van de aanduiding "detailhandel volumineus" teneinde deze vorm van detailhandel als zodanig ter plaatse toe te laten.
Gemengd
De bestemming 'Gemengd' is opgenomen voor een aantal locaties, waar sprake is van meervoudig ruimtegebruik. Als voorbeeld kan de winkelvoorzieningen aan de Meerkreuk genoemd worden, die zich bevinden in de "plint" van een gebouw, waar de overige bouwlagen benut worden voor woondoeleinden.
Groen
De bestemming ‘Groen’ is opgenomen voor het openbaar groen in het plangebied. Het betreft hier in hoofdzaak een aantal speelterreinen en enkele grotere oevers/bermen langs watergangen. Ondergeschikt groen is in veel gevallen ondergebracht binnen de bestemming ‘Verkeer’. De bestemming Groen maakt het niet mogelijk dat de gronden in gebruik worden genomen als tuin ten behoeve van de naastgelegen percelen.
Horeca
De bestemming ‘Horeca’ is opgenomen voor de bestaande horecavoorzieningen in het plangebied.
Maatschappelijk
De bestemming 'Maatschappelijk' is opgenomen voor de maatschappelijke voorzieningen in het plangebied. Daaronder vallen onder meer de kerken en de schoolvoorzieningen.
Tuin
De tuinen in het plangebied zijn ondergebracht in de bestemming Tuin. Binnen deze gronden laat het bestemmingsplan geen bebouwing toe. een deel van de gronden, gelegen tussen de Googermolenweg en de watergang is bestemd tot "Tuin" met de nadere aanduiding "bebouwing voor woonboten". Op deze manier hebben de aanliggende woonboten de mogelijkheid om "op de wal" nog bouwwerken te realiseren, behorende bij de woonboot. Daarnaast blijft het wel mogelijk om op de gronden met de bestemming "Tuin", op grond van het Besluit omgevingsrecht, vergunningsvrij het een en ander te realiseren.
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de wegen en paden in het plangebied. Ondergeschikt groen is ook ondergebracht onder de bestemming Verkeer.
Water
De bestemming Water is opgenomen voor het open water in het plangebied. Daarbij zijn alle watergangen, die op de Legger van het Hoogheemraadschap Rijnland zijn aangegeven als "primaire watergang" of "overige watergangen" bestemd tot Water.
De bestaande jachthaven is door middel van een nadere aanduiding op de plankaart als zodanig bestemd.
Daarnaast is door middel van een nadere aanduiding op de plankaart aangegeven waar zich ligplaatsen van woonschepen bevinden (recreatief, dan wel permanent). Een deel van de Oude Wetering is voorzien van de gebiedsaanduiding "vrijwaringszone-vaarweg", teneinde de balangen van de scheepvaart veilig te stellen.
Wonen
De bestemming Wonen is de meest voorkomende bestemming voor de bestaande bebouwing in het plangebied. Typologisch is er voor gekozen bestaande gestapelde woningen, vrijstaande woningen, twee-aaneen woningen en rijwoningen vast te leggen. Waar geen aanduiding is opgenomen zijn uitsluitend rijwoningen toegestaan. Bij deze woningen wordt het maximum aantal wooneenheden op de verbeelding aangegeven. Voor de overige twee typologieën wordt het maximum geregeld in de regelgeving middels de aanduiding op de verbeelding.
De bebouwingsregeling voor bijbehorende bouwwerken is afgestemd op het vigerende recht.
Naast de woonfunctie is het toegestaan een gedeelte van de woning te gebruiken voor een aan huis verbonden beroep. Na afwijking is een bedrijf aan huis mogelijk.
De bestaande botenloods op het perceel Plantage 15 is dooor middel van een specifieke bouwaanduiding "botenloods" als zodanig bestemd.
Leiding - Hoogspanning
De gronden waarin de 50kV-kabelverbinding is gelegen heeft een dubbelbestemming gekregen, voorzien van passende bouwregels en een
omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk of werkzaamheden, ter bescherming van de verbindingen.
Waarde - Archeologie-1 en Waarde - Archeologie 3
De dubbelbestemmingen Waarde - Archeologie-1 en Waarde Archeologie-3 zijn opgenomen om de aanwezige en mogelijk te verwachten archeologische waarden in het plangebied te beschermen. Bij ingrepen in de bodem is in verschillende gevallen een aanvullende omgevingsvergunning nodig.
Waarde - Beschermd dorpsgezicht
Een behoorlijk deel van het historische lint is gelegen in een door de gemeente beschermd dorpsgezicht. Deze gronden zijn in het voorliggende plan voorzien van de dubbelbestemming Waarde - Beschermd dorpsgezicht. Voor het bouwen en slopen van gebouwen binnen deze zone is een aanvullende omgevingsvergunning noodzakelijk. Bij de afgifte van deze vergunning wordt nader advies ingewonnen bij een door het college aan te wijzen deskundige.
Aanwezige gemeentelijke en/of rijksmonumenten (gelegen binnen en buiten de begrenzing van het beschermde dorpsgezicht) zijn voorzien van een nadere aanduiding "gemeentelijk monument" of "rijksmonument".
Waterstaat - Waterkering
Deze dubbelbestemming voorziet in een beschermingsregeling voor de waterkering en de bijbehorende beschermingszone. Voor werkzaamheden binnen deze zone is een aanvullende omgevingsvergunning noodzakelijk. Bij de afgifte van deze vergunning wordt nader advies ingewonnen bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.