Agrarisch met waarden
Voor de gronden ten oosten van het beschermde dorpsgezicht van Kaag is de bestemming ‘Agrarisch met waarden’ opgenomen. De regels van de bestemming zijn afgestemd op die van het bestemmingsplan ‘Buitengebied Kaag en Braassem West’. Omdat, los van de veldschuur, geen bebouwingsmogelijkheden worden geboden is de bestemmingsregeling uitgekleed.
Ten einde de aanwezige cultuurhistorische, landschappelijke en natuurwaarden is een omgevingsvergunningstelsel voor het uitvoeren van een werk, geen gebouw zijnde, of van werkzaamheden (aanlegvergunning) opgenomen. Ten einde eenduidigheid in de regelgeving te realiseren is deze regeling gelijk aan de regeling voor nabijgelegen gronden vallend binnen het regime van ‘Buitengebied West’.
Bedrijf
De bestemming bedrijf is opgenomen voor de solitaire bedrijven binnen het plangebied. Conform het kernenplan ‘Leimuiden - Rijnsaterwoude’ zijn categorie 1 en 2 bedrijven bij recht toegestaan. Bedrijven in een hogere categorie zijn specifiek aangeduid op de verbeelding.
De regelgeving omtrent de bedrijfswoningen komt overeen met het vigerende plan. Hier wordt een maximale inhoud van 500 m³ gesteld, inclusief de bijbehorende bouwwerken. Het bouwvlak mag geheel worden volgebouwd met bedrijfsgebouwen, overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde.
Gelet op de gewenste flexibiliteit is in het plan een afwijking opgenomen om bedrijven toe te staan in categorie 3 op de Staat van bedrijfsactiviteiten indien blijkt dat het betrokken bedrijf naar aard en invloed op de omgeving geacht kan worden te behoren tot de categorie 1 en 2. Door middel van het treffen van technische maatregelen kan dit mogelijk zijn. Binnen de bestemming is verder geen regeling voor vervolgfuncties opgenomen anders dan de bedrijfsfuncties. Indien deze vraag bestaat zal de gemeente dit traject kunnen faciliteren middels een bestemmingsplan op aanvraag of uitgebreide Wabo procedure. Daarmee is per definitie ruimte voor een goede belangenafweging en de gewenste overlegmomenten zoals de inspraak- en zienswijzemogelijkheid bij het (voor)ontwerp bestemmingsplan.
Gemend – 1
Deze bestemming is opgenomen voor het gebouw en de omliggende gronden aan de Beatrixlaan 42. Het maximaal toelaatbare aantal woningen is vastgelegd op de verbeelding. In de bijlage bij de regels is de Staat van Horeca activiteiten opgenomen. De aldaar gesitueerde horeca is gecategoriseerd. Voor het kantoor zijn geen nadere eisen opgenomen. Door de strakke bestemming op de verbeelding worden geen uitbreidingsmogelijkheden geboden.
Gemengd – 2
In verband met de functieverbreding van het agrarische bedrijf aan Julianalaan 29 is een gemengde bestemming opgenomen. Binnen deze bestemming is de huidige agrarische bedrijfsvoering toegestaan, alsook drie verblijfsrecreatieve onderkomens, botenstalling, een streekwinkel en bijvoorbeeld een kaasmuseum. Voorts zijn binnenplans mogelijkheden opgenomen voor extra verblijfsrecreatieve onderkomens, een kampeerterrein en dagrecreatieve voorzieningen. Gelet op de verkeerssituatie in Kaag en de directe aanwezigheid van burgerwoningen zijn hiertoe wel nadere voorwaarden opgenomen. Aanvullend kan, net als bij andere bestemmingen, gebruik worden gemaakt van de algemene afwijking voor bed & breakfast.
Verblijfsrecreatieve onderkomens
In de bijlage van dit plan is een ruimtelijke onderbouwing opgenomen. Uit deze ruimtelijke onderbouwing blijkt dat twee stacaravans direct ten zuiden van het bestaande agrarische bedrijf positief als verblijfsrecreatief onderkomen zijn te bestemmen. Voor deze twee onderkomens is het bouwvlak aangepast. Om zorg te dragen dat de agrarische activiteiten niet op dit deel van het bouwvlak gaan plaatsvinden is een aanvullende aanduiding opgenomen. Deze aanduiding draagt zorgt voor een goed woon- en leefklimaat bij de nabijgelegen burgerwoningen. Samen met de reeds bestaande verblijfsrecreatieve onderkomens zijn daarmee bij recht 3 onderkomens toegestaan.
Groen
De bestemming ‘Groen’ is opgenomen voor het openbaar groen in het plangebied. Het betreft hier in hoofdzaak een speelterrein en enkele grotere oevers/bermen langs watergangen. Ondergeschikt groen is in veel gevallen ondergebracht binnen de bestemming ‘Verkeer’. De bestemming Groen maakt het niet mogelijk dat de gronden in gebruik worden genomen als tuin ten behoeve van de naastgelegen percelen. Hiertoe is de bestemming ‘Tuin – 3’ opgenomen.
Horeca
De bestaande en solitaire horecabedrijven zijn ondergebracht onder de bestemming ‘Horeca’. Aanvullend is een horecacategorie aanduiding opgenomen welke overeenkomt met de Staat van Horeca activiteiten. Op deze wijze is, gelijk als bij de gemengde bestemmingen, horeca nader gereguleerd. Binnen de horecabestemming zijn terrassen toegestaan.
De regelgeving omtrent de bedrijfswoningen komt overeen met het vigerende plan. De woningen zijn op de verbeelding aangegeven. Hier wordt een maximale inhoud van 500 m³ gesteld, inclusief de bijbehorende bouwwerken. Het bouwvlak mag geheel worden volgebouwd met bedrijfsgebouwen, overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde.
Maatschappelijk
Met deze bestemming worden de maatschappelijke functies binnen het plangebied bestemd. Het betreft hier onder meer de brandweerpost, de kerk en het bezinningscentrum 'de stal op Kaag'. In de begripsbepaling (artikel 1) is opgenomen wat precies onder maatschappelijke voorzieningen wordt verstaan.
De regelgeving omtrent de bedrijfswoningen komt overeen met het vigerende plan. De woningen zijn op de verbeelding aangegeven. Hier wordt een maximale inhoud van 500 m³ gesteld, inclusief de bijbehorende bouwwerken. Het bouwvlak mag geheel worden volgebouwd met bedrijfsgebouwen, overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde. Buiten het bouwvlak zijn geen overkappingen en gebouwen toegestaan met uitzondering van de bestaande overkappingen, aangeduid middels de specifieke bouwaanduidingen 3 en 4.
Voor het stiltecentrum zijn middels een gebruiksregel groepsovernachtingen toegestaan.
Natuur
Binnen het plangebeid komt één gebied voor welke bestemd is tot natuur. Binnen deze bestemming wordt het behoud, herstel en/of ontwikkeling van natuurlijke waarden nagestreefd. Om de aanwezige waarden te beschermen voorziet de regeling in een vergunningsstelsel voor het uitvoeren van werken en werkzaamheden.
Recreatie - dagrecreatie
Voor dagrecreatieve terreinen is de bestemming Recreatie - dagrecreatie opgenomen. Specifiek gebruik ten behoeve van bijvoorbeeld botenverhuur, volkstuinen, een zeilschool of het ter water laten van boten is nader aangeduid.
De regelgeving omtrent de bedrijfswoningen komt overeen met het vigerende plan. De woningen zijn op de verbeelding aangegeven. Hier wordt een maximale inhoud van 500 m³ gesteld, inclusief de bijbehorende bouwwerken. Het bouwvlak mag geheel worden volgebouwd met bedrijfsgebouwen, overkappingen en bouwwerken geen gebouwen zijnde.
Voor de zeilschool aan de Wilhelminalaan 12-16 zijn middels een gebruiksregel groepsovernachtingen toegestaan.
Recreatie - verblijfsrecreatie
De verblijfsrecreatieve terreinen zijn binnen de bestemming Recreatie - verblijfsrecreatie opgenomen. De bebouwingsregeling van deze bestemming is afgestemd met het bestemmingsplan 'Buitengebied West'. Dit houdt zoal in dat het aantal en de aard van de verblijfsrecreatieve onderkomens middels aanduidingen op de verbeelding zijn geregeld.
Binnen de bestemming zijn geen bedrijfswoningen toegestaan.
In het vigerende plan zijn onder meer voor de recreatieve onderkomens gelegen aan het Hoekstuk beperkingen voor het veranderen van de uiterlijke verschijningsvorm opgenomen. Deze regeling is overgenomen in het voorliggende plan middels de 'specifieke bouwaanduiding - beeldbepalend'. Hierbij is het alleen toegestaan aan de achterzijde dakkapellen en dakramen te realiseren en kan enkel het achtererfgebied gebruikt worden voor het bouwen van bijbehorende bouwwerken.
Sport
Voor de sportvoorzieningen (tennisbanen) in het plangebied is de bestemming Sport opgenomen. Een bouwvlak is opgenomen voor de bestaande kantine. Voorts is voor lichtmasten en ballenvangers een aparte hoogte regeling opgenomen.
Tuin - 1
Het overgrote deel van de tuinen in het plangebied zijn ondergebracht in de bestemming Tuin - 1. Binnen deze gronden laat het bestemmingsplan geen bebouwing toe. Daarmee blijft het wel mogelijk om, op grond van het Besluit omgevingsrecht, vergunningsvrij een en ander te realiseren. Tevens is voorzien in een regeling waarmee de strijdigheid van de huidige botenloods tegenover Julianalaan 29 wordt opgeheven.
Tuin - 2
Voor de voormalige recreatiewoningen in het na-oorlogse deel van Kaag is een aparte tuinbestemming opgenomen. Binnen deze tuin bestemming is het mogelijk om voor de voorgevel een klompen- of fietsenhok te realiseren. Gelet op de huidige opbouw van dit deelgebied en bestemmingssystematiek bestaan anders geen mogelijkheden voor zulke kleinschalige voorzieningen. Vanuit de bewoners bestaat wel een vraag naar dit soort mogelijkheden.
Tuin - 3
Op grond van de bestaande rechten is het mogelijk om binnen de tuinbestemmingen bij Tuin - 1 en Tuin - 2 vergunningsvrij bijbehorende bouwwerken te realiseren. Voor de gronden bestemd met Tuin - 3 is dit nooit mogelijk geweest en bovendien niet gewenst. De bestemmingslegging is zodanig opgesteld dat de gronden geen onderdeel uitmaken van het erf bij de woning en dat derhalve geen aanspraak kan worden gemaakt op de vergunningsvrije mogelijkheden.
Tuin - 4
Voor de recreatiewoningen aan het Hoekstuk is een vierde tuinbestemming opgenomen. Anders dan bij andere tuinbestemmingen maakt deze tuinbestemming bijbehorende bouwwerken en overkappingen tot maximaal 18 m² mogelijk mits gesitueerd achter de achtergevelrooilijn van de naastgelegen recreatiewoningen.
Verkeer
De bestemming Verkeer is opgenomen voor de wegen en paden in het plangebied. Ondergeschikt groen is ook ondergebracht onder de bestemming Verkeer.
Water
De bestemming Water is opgenomen voor het open water in het plangebied. Dit betreft tevens de jachthavens en bedrijfsbestemmingen buiten de kades. Middels aanduidingen is veelal het bestaande gebruik geregeld. Gekozen is voor deze bestemmingssystematiek om uniformiteit in het plangebied te brengen. Daarbij ontstaat op deze manier een sprekend kaartbeeld (verbeelding).
Voor de jachthavenactiviteiten is de aanduiding jachthaven opgenomen. Binnen deze aanduiding is het mogelijk steigers en ligplaatsen te realiseren. Tevens is botenverhuur binnen deze aanduiding mogelijk gemaakt. Botenverhuur op de kade, binnen bijvoorbeeld de bestemming Recreatie - dagrecreatie, is wel specifiek bestemd. Hierdoor kan alleen sprake zijn van botenverhuur als de bijbehorende gronden (op land) dit gebruik specifiek toestaan. De steigers van de zeilschool zijn apart aangeduid.
Steigers voor privé gebruik (niet bedrijfsmatig) zijn voorzien van de aanduidingen specifieke vorm van water - maximale steiger lengte 1 m, specifieke vorm van water - maximale steiger lengte 6 m, specifieke vorm van water - maximale steiger lengte 15 m of specifieke vorm van water - maximale steiger lengte 25 m. Steigers buiten deze aanduidingen zijn niet toegestaan. De maximale diepte, definitie opgenomen in artikel 2, van de steigers is per aanduiding verschillend.
Voor de jachthaven tegenover Julianalaan 29 is vanwege een goed woon- en leefklimaat, zie ruimtelijke onderbouwing Julianalaan 29, een aanvullende gebruiksbepaling opgenomen die het klapperen van lijnen en vallen tegen de mast tegen gaat.
Wonen - 1
De bestemming Wonen - 1 is de meest voorkomende bestemming. Met deze bestemming wordt het grootste deel van de woningen in het plangebied vastgelegd. Typologisch is er voor gekozen bestaande vrijstaande woningen, twee-aaneen woningen en rijwoningen vast te leggen. Waar geen aanduiding is opgenomen zijn uitsluitend rijwoningen toegestaan. Bij deze woningen wordt het maximum aantal wooneenheden op de verbeelding aangegeven. Voor de overige twee typologieën wordt het maximum geregeld in de regelgeving middels de aanduiding op de verbeelding.
De bebouwingsregeling voor bijbehorende bouwwerken is afgestemd met het vigerende recht. Dit uit zich in een maximale hoeveelheid van het achtererfgebied wat bebouwd mag worden. Dit percentage is in het huidige bestemmingsplan op 50% gesteld. Aanvullend hierop is, conform de gemeentelijke standaard, afhankelijk van de totale perceelsgrootte een maximale gezamenlijke oppervlakte aan bijbehorende bouwwerken opgenomen.
Naast de woonfunctie is het toegestaan een gedeelte van de woning te gebruiken voor een aan huis verbonden beroep. Na afwijking is een bedrijf aan huis mogelijk. De bestaande en vergunde bed & breakfast is middels een functieaanduiding opgenomen. Overigens is het middels een algemene gebruiksregel in artikel 29, onder voorwaarden, mogelijk een nieuwe bed & breakfast te realiseren.
Wonen - 2
Voor de voormalige recreatiewoningen in het na-oorlogse deel van Kaag is een aparte woonbestemming opgenomen. Deze woonbestemming komt overwegend overeen met Wonen - 1. Aan de hand van het vigerende plan en ten einde het bestaande bebouwingsbeeld zo veel mogelijk te behouden is de regeling op punten gewijzigd ten opzichte van de regeling in Wonen - 1. Om duidelijkheid te verkrijgen over de voorgevel is een gevellijn opgenomen. De voorgevel van het hoofdgebouw dient in deze gevel te worden opgericht. Hiermee is het voor iedereen helder waar het achtererfgebied is gelegen. Daarnaast wordt, gelijk als in het vigerende plan, het totaal aan bijbehorende bouwwerken gemaximaliseerd op 35 m².
Leiding - Riool
De planologisch relevante rioolleiding is in deze dubbelbestemmingen als zodanig bestemd. Bouwen ten behoeve van samenvallende bestemmingen is alleen onder voorwaarden toegestaan. Ter bescherming van aanwezige leidingen is een omgevingsvergunning voor het uitvoeren van werken, geen bouwwerk zijnde, of van werkzaamheden opgenomen.
Waarde - Archeologie
De dubbelbestemming Waarde - Archeologie beschermd de mogelijke archeologische waarden in het plangebeid. Bij ingrepen in de bodem is in verschillende gevallen een aanvullende omgevingsvergunning nodig.
Waarde - Beschermd dorpsgezicht
Twee delen van het plangebied zijn gelegen in een door gemeente beschermd dorpsgezicht. Deze gronden zijn in het voorliggende plan voorzien van de dubbelbestemming Waarde - Beschermd dorpsgezicht of van de aanduiding beeldbepalend pand. Voor het bouwen en slopen van gebouwen binnen deze zone is een aanvullende omgevingsvergunning noodzakelijk. Bij de afgifte van deze vergunning wordt nader advies ingewonnen bij een door het college aan te wijzen
Waterstaat - Waterkering
Deze dubbelbestemming voorziet in een beschermingsregeling voor de waterkering en de bijbehorende beschermingszone. Voor werkzaamheden binnen deze zone is een aanvullende omgevingsvergunning noodzakelijk. Bij de afgifte van deze vergunning wordt nader advies ingewonnen bij het Hoogheemraadschap van Rijnland.