Plan: | Gelselaar, Dorp 2010 |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1859.BPGSL20090014-1000 |
Op 29 juni 2005 is door Gedeputeerde Staten van Gelderland het Streekplan Gelderland 2005 vastgesteld. Het streekplan voorziet in een integrale herziening van het ruimtelijke beleid van de provincie (Streekplan Gelderland 1996 en de daaropvolgende partiele herzieningen). In het Streekplan Gelderland 2005 wordt aangegeven, dat de provincie wil voorzien in voldoende ruimtelijke reservering voor de behoefte aan stedelijke functies. In de WGR-regio's1 (de eindnoot is achteraan de toelichting met bijlagen te vinden) zal de benodigde uitbreidingsruimte worden uitgewerkt in "zoekzones voor stedelijke functies". Gemeentelijke visies voor wonen en werken dienen daarvoor mede als basis. Tot het moment van vaststelling van de zoekzones als streekplanuitwerking dienen gemeentelijke locatievisies als overgangsbeleid tussen het inbreidingsregiem van het Streekplan 1996 en het zoekbeleid in het nieuwe streekplan.
Het streekplan geeft de verschillende functies in regionaal verband een zodanige plek, dat de ruimtelijke kwaliteiten worden versterkt en er zuinig en zorgvuldig met de ruimte wordt omgegaan. De provincie vraagt de samenwerkende overheden de diverse ruimtelijke opgaven in de regionale plannen en programma's af te stemmen op de ruimtelijke structuur. In de interactieve voorbereiding van dit streekplan is daarom intensief overleg gepleegd met maatschappelijke organisaties, regio's gemeenten, waterschappen en het rijk.
Na dit overleg is geconcludeerd dat het ruimtelijk beleid voor de periode 2005-2015 gericht zou moeten zijn op:
In de uitgangspunten voor het ruimtelijk beleid zijn de ruimtelijke kenmerken en kwaliteiten alsmede een regionale inzet bepalend. Door de Regio Achterhoek is in april 2004 de "Regionale structuurvisie Achterhoek" opgesteld. Uitgangspunt van deze structuurvisie is om de Achterhoek verder te ontwikkelen als een economisch, sociaal en cultureel zelfstandige regio die zich naar buiten toe met name profileert met haar kleinschaligheid en landschappelijke kwaliteiten. Het bevorderen van een volwaardig voorzieningenpeil in de grotere kernen is hierbij één van de ambities.
De locatie Gelselaar komt in het streekplan niet specifiek voor. Het gebied wordt volgens het kaartmateriaal behorend bij het streekplan aangemerkt als waardevol landschap. Waardevolle landschappen zijn gebieden met (inter)nationale en provinciaal zeldzame of unieke landschapskwaliteiten van visuele, aardkundige en/of cultuurhistorische aard, en in relatie daarmee bijzondere natuurlijke en recreatieve kwaliteiten. De "ensemble"-waarde van deze gebieden is groot, dat wil zeggen dat de samenhang tussen de verschillende landschapsaspecten groot is. Grondgebonden landbouw speelt een belangrijke rol bij het instandhouden van de landschapskwaliteiten. Het ruimtelijk beleid voor waardevolle landschappen is: behouden en versterken van de landschappelijke kernkwaliteiten. Grootschalige verstedelijkingslocaties en andere grootschalige bouwvolumes op nieuwe bouwlocaties tasten de kernkwaliteiten onevenredig aan. Een beheerste ruimtedruk op het buitengebied als gevolg van stedelijke uitbreidingen draagt bij aan het behoud van de kernkwaliteiten. Daarom beoordeelt de provincie de ligging en omvang van zoekzones voor uitbreidingslocaties stedelijke functie in relatie tot de intensiveringsmogelijkheden binnen bestaand bebouwd gebied in de regio en de aanwezige kernkwaliteiten van het waardevol landschap. De kern Gelselaar is door de provincie aangewezen als Waardevol landschap en kernkwaliteit, deelgebied 3 en het omliggende buitengebied als 3a (oud boerenland met karakteristieke inliggende escomplexen of bouwlanden). Zie ook de afzonderlijke bijlage.
Daarnaast is er nog het Natuurbeheerplan, dat meer van toepassing is op het omliggende buitengebied.
Op de beleidskaart ruimtelijke structuur valt het dorp Gelselaar binnen het multifunctioneel gebied; bebouwd gebied 2000.
Wat betreft het provinciaal woonbeleid wordt uitgegaan van het Kwalitatief Woningbouwprogramma 2010-2019 (KWP3). (N.B. de provinciale Woonvisie is van 2004 en bestaat uit drie delen. Het KWP is deel c. Elke periode van 5 jaar wordt dit KWP geactualiseerd). KWP 3 beslaat de periode 2010-2019. Gedeputeerde Staten hebben het KWP3 vastgesteld op 12 januari 2010. De provincie heeft daarin, in samenwerking met regio's, gemeenten en woningbouwcorporaties, beleid vastgelegd over het aantal en typen woningen en de kwaliteit daarvan.
Het KWP3 houdt rekening met de ontwikkelingen in de bevolkingsopbouw en in de woningmarkt. In de praktijk betekent dit vooral ook de bouw van goedkopere woningen, bij voorkeur op binnenstedelijke gebieden. Bouwen op grote nieuwbouwlocaties buiten stad of dorp wordt steeds minder nodig.
Het KWP3 gaat niet alleen uit van aantallen woningen, maar ook van het uitvoeren van bouwplannen voor betaalbare woningen. Verder is een uitgangspunt de wens van de groter wordende groep ouderen die zo lang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen. Ook zijn afspraken opgenomen over de verhouding koop-huur en bijzondere onderwerpen als energiezuinige woningen, dak- en thuislozen en collectief particulier opdrachtgeverschap.
De Regio Achterhoek werkt aan beleid om in de lijn van de afspraken in KWP3 te komen tot verdeling van de 5.900 woningen die in dit gebied kunnen worden toegevoegd. Dat is minder dan de aantallen die tot nu toe werden aangehouden. Wat waren die aantallen? De regionale gemeenten hebben vastgesteld, dat daardoor niet meer alle bestaande plannen uitgevoerd (kunnen) worden en dat aan nieuwe plannen mogelijk geen behoefte meer bestaat. Daarover vindt nu overleg plaats in regioverband. De gemeente Berkelland neemt daaraan deel en verankert de conclusies ervan in haar eigen beleid op het gebied van de volkshuisvesting.