Het streven is gericht op duurzaam bouwen. Onder duurzaam bouwen wordt verstaan het beperken van de negatieve milieueffecten in alle fasen van het bouwproces en het vergroten van de ecologische kwaliteit van het stedelijk gebied. Aantasting van het (woon)milieu dient zoveel mogelijk te worden voorkomen door het toepassen van milieuvriendelijke en energie-extensieve materialen, het treffen van energiebesparende maatregelen en het creëren van mogelijkheden voor gescheiden inzameling van huishoudelijk afval in of bij de woning.
Bij nieuwbouw dienen de gemeentelijk vastgestelde uitgangspunten voor duurzaam bouwen gehanteerd te worden. De ambitie voor nieuwbouw in het plangebied is dat de woningen tenminste voldoen aan de zogenaamde "richtinggevende ambitie", ofwel aan de Groenfinancieringsgrens en enkele "Haaglandenmaatregelen" met betrekking tot het verplichte gebruik van FSC hout, het voorkomen van uitloging van zink en koper en het beperkten van het gebruik van pvc. Daarnaast geldt het Bouwbesluit als ondergrens.
Om tot een daadwerkelijk hogere milieukwaliteit te komen zal ten behoeve van de toetsing aan de provinciale Structuurvisie en het Regionaal Structuurplan Haaglanden in bestemmingsplannen moeten worden aangegeven op welke wijze invulling wordt gegeven aan de milieudoelstellingen.
Op het gebied van duurzaam energiegebruik is de Energie Prestatie op Locatie (EPL) het instrument om inzichtelijk te krijgen op welke wijze voor een concreet plan kan worden gekomen tot een optimale configuratie van de energievoorziening. Hierbij dient het gebruik van fossiele brandstoffen zo veel mogelijk te worden beperkt. De EPL is met name een instrument om de CO2 emissie op een bepaalde locatie te meten. Het instrument ondersteunt gemeenten in hun energiebeleid voor de gebouwde omgeving. De EPL is net als de EPC een maat voor de energetische kwaliteit, maar dan voor de hele bouwlocatie inclusief de energievoorziening die voor en/of in deze locatie is aangelegd. De EPL kent een schaal van 0 tot 10, waarbij 10 staat voor een ideaalsituatie waarbij geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. De EPL is tevens een communicatie-instrument. Het helpt lokale partijen in het besluitvormingsproces bij de keuze van de optimale energie-infrastructuur.
De gemeente Westland heeft in haar door de Raad vastgestelde “klimaatplan gemeente Westland 2004-2008” ertoe verplicht om bij woningbouwlocaties met meer dan 250 woningen een EPL scan uit te voeren. Deze scan is erop gericht een EPL van minimaal 7 toe te passen. Ook in het “toetsingskader” Regionaal Structuurplan Haaglanden (subparagraaf 2.8.5) wordt uitgegaan van een EPL van ten minste 7 toe te passen.
Tevens dient aandacht te worden geschonken aan flexibel en/of aanpasbaar bouwen. Dit geldt zowel voor nieuw te bouwen woningen als voor bestaande woningen. Met flexibel bouwen wordt ingespeeld op veranderingen in gebruik van gebouwen. Dat kan gericht zijn op:
· de veranderende functie van gebouwen (bijvoorbeeld kantoorruimten die naar appartementen worden omgezet);
· een andere wijze van het gebruik van het gebouw bij een gelijkblijvend functiegebruik (bijvoorbeeld de duplexwoning of levensloopbestendige woning).
Met aanpasbaar bouwen wordt bedoeld de mogelijkheden om verschillende specifieke woonwensen in een zelfde type woning te kunnen realiseren, denk bijvoorbeeld aan minimale cascomaten waarbij rekening wordt gehouden met rolstoelgebruikers.
Met betrekking tot het voorgaande kan worden verwezen naar het “Nationaal Pakket Duurzame Stedebouw”, het “Nationaal pakket duurzaam bouwen”, het “Handboek voor Toegankelijkheid”, de “Regionale afspraken Haaglanden duurzaam bouwen, woningbouw, nieuwbouw en beheer”, de “Maatlat duurzame woningbouw 2002 (Haaglanden)” en de nota "Beleid Duurzaam Bouwen 2006 - 2010" (vastgesteld op 31 januari 2006 door de raad van degemeente Westland).
Binnen het plangebied van Parckzight (Buytenplaets fase 2) te Honselersdijk wordt voldaan aan de wettelijke vereiste omtrent duurzaamheid.