Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Parckzight (Buytenplaets fase 2) te Honselersdijk
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.pbp00000008-ONHE

2.2 Ruimtelijk-functionele structuur

Stedenbouwkundige plan
 
Randvoorwaarden
Het nieuwbouwplan Parckzight is het vervolg op de 1e fase van Buytenplaets Endeldijk, die momenteel grotendeels gerealiseerd is. Indertijd is door Quadrant Architecten en Jos v.d. Lindeloof een plan ontwikkeld, waarbij de structuur van de wijk is ontworpen, gebaseerd op een groter geheel. Dit deel wordt nu door de realisatie van de 2e fase Buytenplaets Endeldijk afgerond.
 
De 2e fase Buytenplaets Endeldijk (Parckzight) vormt in feite dus de afronding en de directe voortzetting van de stedenbouwkundige structuur van fase 1. Daarbij vormt de verkavelingsrichting in combinatie met de handhaving/voortzetting van de watergangen de basis van het stedenbouwkundige concept. De huidige hoofdontsluitingsweg (van Poeljesstraat) is de grens tussen fase 1 en fase 2.
 
In fase 2 worden de ruimtelijke dragers, te weten de groenstructuur, de langzaam verkeersroute en de beeldbepalende watergangen letterlijk voortgezet. Ook de bestaande wegenstructuur wordt in de 2e fase doorgetrokken. De groen-, water- en wegenlijnen resulteren in een orthogonale schakering van velden cq. bouwblokken, die op samenhangende wijze worden ingevuld.
 
Planbeschrijving
Binnen de hierboven beschreven structuur en stedenbouwkundige randvoorwaarden is een aantal éénheden te onderscheiden, die overeenkomen met de deelgebieden zoals in deze paragraaf omschreven. Deze deelgebieden hebben een onderlinge samenhangende en eenduidige invulling. 
 
Aan de zuidwestelijke zijde van de verlengde Emmenstraat is een strook met vrije kavels. Door de toepassing van deze typologie ontstaat een open structuur, grenzend aan de achterliggende watergang en groenzone met een mogelijke langzaamverkeersroute. Vanuit de (verlengde) Emmenstraat is de beoogde doorgaande groenstructuur hierdoor goed waarneembaar.
 
Aan de andere zijde van de Emmenstraat zijn twee clusters gesitueerd, waarbij het noordwestelijke deel, grenzend aan fase 1, verkaveld is met twee-onder-één kapwoningen en het meer zuidwestelijk gelegen deel, aan de dorpsrand, een typologie kent met rijwoningen. De twee-onder-één kapwoningen, die gesitueerd zijn in de doorgetrokken Hartwigsenstraat vormen tezamen met de twee-onder-één kapwoningen gelegen aan de verlengde Emmenstraat een architectonische eenheid. Het laatste deelgebied wordt gevormd door de rijwoningen en appartementen in het meest noordoostelijke deelgebied, grenzend aan de Van Reenenbuurt. Deze vormen het laatste cluster en hebben qua verschijningsvorm de meeste verwantschap met de tegenoverliggende bestaande bebouwing in de Van der Marelstraat.
 
De architectuur van fase 2 is in vergelijking met fase 1 minder modern. Met name door de toepassing van zadeldaken in enkele deelgebieden ontstaat een traditioneler beeld. Doordat baksteen als basismateriaal is gekozen in een rood of rood-bruine kleur, ontstaat een directe relatie met de reeds gerealiseerde bebouwing in fase 1. Langs de Van Poeljesstraat zijn op de hoeken accenten, welke de entree naar fase 2 markeren en tevens refereren aan de tegenoverliggende bebouwing van fase 1.
 
Beeldkenmerken
Voor de beeldkenmerken van de appartementen, grondgebonden rijwoningen, twee-onder-één kapwoningen, rijwoningen en de woningen in de vrije sector wordt verwezen naar het beeldkwaliteitsplan nieuwbouw Parckzight (Buytenplaets fase 2) te Honselersdijk, die als bijlage bij dit bestemmingsplan is gevoegd.
 
Inrichting openbaar gebied
Uitgangspunten
Het plan is een voortzetting van de eerder uitgevoerde fase 1 aan de Endeldijk. De materialisering qua verhardingen en beplantingen komt overeen met deze fase.
 
Verhardingen
Het plan kenmerkt zich door woonstraten met rode gebakken klinkers in de rijlopers en antracietkleurige gebakken klinkers voor de parkeerplaatsen. Trottoirs zijn uitgevoerd in betontegels 30x30cm. De opritten naar de twee-onder-één kapwoningen zijn uniform vormgegeven door het gebruik van grote betonplaten (1x3m.).
 
Beplantingen
De wijk is voorzien van bloeiende straatbomen van de tweede of derde grootte. Plantvakken bestaan voornamelijk uit bodembedekkende heesters en rozen. Daarnaast zijn op enkele locaties (blok-)hagen toegepast. Een bijzondere locatie vormt de natuurlijke oever in de zuid-oosthoek van het plangebied, waarin een inheemse kruidachtige vegetatie wordt gerealiseerd, in combinatie met knotwilgen. De hier aanwezige boombeplanting wordt grotendeels gehandhaafd.
 
Bijzondere afwerkingen
De bruggen in de hoofdwatergang worden uitgevoerd conform de duikerbruggen in fase 1. In de andere watergang worden twee duikers gerealiseerd, welke aan de waterkant met schanskorven worden afgewerkt.
 
Speelvoorzieningen
In de noordhoek wordt een kleinschalige speelplek gerealiseerd voor kinderen in de leeftijd van 3-12 jaar.