direct naar inhoud van 3.7 Horeca
Plan: Kern De Lier
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.abp0002-onhe

3.7 Horeca

Toetsingskader

Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH).

De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt naar mate hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op de regeling van horecavoorzieningen met de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 4 van deze toelichting.

Toelaatbaarheid per gebiedstype

In het centrum van De Lier bevinden zich al enkele horecavoorzieningen en wordt de concentratie van horeca ook wenselijk geacht. Ter plaatse van de bestemming 'Centrum' en 'Gemengd-2' wordt horeca tot en met categorie 2 algemeen dan ook toelaatbaar geacht. Het gaat om horecavoorzieningen die ook 's nachts kunnen worden uitgeoefend en daardoor enige vorm van hinder kunnen veroorzaken. In de omliggende woongebieden, waaruit een groot deel van het plangebied bestaat, wordt horeca tot en met categorie 1b van de SvH algemeen toelaatbaar geacht. Dit betreft horeca welke slechts beperkt hinder kan veroorzaken. Horeca uit een hogere categorie dan de algemene toelaatbaarheid wordt mogelijk gemaakt via een maatbestemming.

Afwijkingsbevoegdheid

Burgemeester en wethouders kunnen bij een omgevingsvergunning afwijken van de gebruiksregels om horeca-activiteiten uit één categorie die hoger ligt dan de algemene toelaatbaarheid toe te staan. In dat geval dient echter wel te worden aangetoond dat een vrijgestelde horecavoorziening niet zorgt voor onacceptabele hinder ten opzichte van omliggende woningen. De verkeersaantrekkende werking van de beoogde functie en de beschikbare ontsluitingsstructuur dient ook deel uit te maken van deze afweging.

Inventarisatie horecavoorzieningen

Bestaande horecavoorzieningen in het plangebied zijn geïnventariseerd en ingeschaald volgens de categorieën SvH (zie Bijlage 2). De meeste horeca-activiteiten binnen het plangebied vallen alle binnen de algemene toelaatbaarheid. Het gaat vooral om lichte horeca als restaurants, cafetaria's en een aantal cafés.

Conclusie

De meeste horeca-activiteiten passen binnen de algemene toelaatbaarheid. Voor alle horecavoorzieningen gaat het om een bestaande situatie. Er wordt derhalve geconcludeerd dat deze activiteiten geen onaanvaardbare milieuhinder zullen veroorzaken. Nieuwe horecavoorzieningen worden met het voorliggend bestemmingsplan niet mogelijk gemaakt.