direct naar inhoud van 6.2 Inspraak en overleg
Plan: Kern Maasdijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.abp00000020-onhe

6.2 Inspraak en overleg

6.2 Inspraak en overleg

6.2.1 Inspraak

Gezien het feit dat dit bestemmingsplan geen nieuwe ontwikkelingen bevat, wordt het houden van een inspraakprocedure niet noodzakelijk geacht.

6.2.2 Overleg

In het kader van het overleg als bedoeld in artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening is het voorontwerpbestemmingsplan aan de wettelijke overlegpartners voorgelegd. Deze zijn in deze paragraaf samengevat en van beantwoording voorzien.

Overlegreacties

  • 1. Pipeline Control

Samenvatting:

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van op- of aanmerkingen.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 2. Tennet

Samenvatting:

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van op- of aanmerkingen.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 3. Provincie Zuid-Holland

Samenvatting:

Dit plan is conform het beleid, zoals dit is vastgelegd in de provinciale Structuurvisie en de verordening Ruimte.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 4. Stadsgewest Haaglanden

Samenvatting:

Dit plan is conform het Regionaal Structuurplan Haaglanden en het sectorale regionale beleid. Dit betekent dat er geen bestuurlijke reactie nodig is. Bij geen reactie betekent dit vanuit de regeling Stadsgewest Haaglanden 1995 dat wordt ingestemd met het plan.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 5. VROM-inspectie

Samenvatting:

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van op- of aanmerkingen.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 6. Nederlandse Aardolie Maatschappij B.V.

Samenvatting:

Het voorontwerpbestemmingsplan geeft geen aanleiding tot het maken van op- of aanmerkingen.

Beantwoording:

De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.

  • 7. Hoogheemraadschap van Delfland

Samenvatting:

Er kan niet worden ingestemd met het voorontwerpbestemmingsplan, omdat onvoldoende invulling wordt gegeven aan het beleid van Delfland zoals vermeld in de handreiking Watertoets 2007 voor wat betreft de ' thema's 'waterkwantiteit', 'riolering' en 'waterkering'.

  • a. Binnen de kern Maasdijk is er op een aantal locaties sprake van wateroverlast als gevolg van beperkte afvoercapaciteit en structuur van zowel het oppervlaktewater als het gemeentelijk rioleringsstelsel. Door middel van het traject 'Proeftuin Oranjepolder' wordt door de gemeente Westland en Delfland gezamenlijk naar oplossingen gezocht. Verzocht wordt om hiernaar te verwijzen bij relevant beleid.
  • b. Er wordt opgemerkt dat toekomstige ontwikkelingen dienen te worden aangegrepen om de mogelijkheden voor het watersysteem en het rioleringsstelsel te verbeteren.
  • c. Geadviseerd wordt om een minimale bouwhoogte in de planregels op te nemen voor gebruiksruimten die gelegen zijn onder peil. Deze dienen waterdicht te worden uitgevoerd.
  • d. Op de planverbeelding is de dubbelbestemming 'Waterstaat – waterkering' op een juiste wijze weergegeven. Verzocht wordt om dit in de toelichting te verwerken. Tevens wordt daarbij verzocht om de adviesverplichting bij de waterbeheerder op te nemen in de planregels.

Beantwoording:

  • a. In de waterparagraaf, opgenomen in de toelichting, zal verwezen worden naar het gebiedsproces 'Proeftuin Oranjepolder' voor het oplossen van de wateroverlast als gevolg van beperkte afvoercapaciteit en structuur van zowel het oppervlaktewater als het gemeentelijk rioleringsstelsel.
  • b. Het bestemmingsplan Kern Maasdijk betreft een conserverend bestemmingsplan en maakt geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk. Mochten er zich in de toekomst nieuwe ontwikkelingen voordoen, dan zullen hiervoor afzonderlijke planologische procedures worden gevolgd. In het kader van die procedures zal bekeken worden of en zo ja, in hoeverre de nieuwe ontwikkelingen kunnen worden aangegrepen om de mogelijkheden voor het watersysteem en het rioolstelsel te verbeteren;
  • c. De in het kader van het voorontwerp bestemmingsplan Kern Maasdijk ingediende vooroverlegreactie dateert van voor de terinzagelegging van ontwerp bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Westland. Bij het bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Westland heeft uitvoerig overleg met het Hoogheemraadschap plaatsgevonden over o.a. het waterdicht bouwen. Dit overleg heeft er, alles afwegende, toe geleid dat de regel m.b.t. waterdicht bouwen uit het ontwerp bestemmingsplan Glastuinbouwgebied Westland is gehaald. Wel worden er een aantal nadere afspraken neergelegd in een intentieverklaring. Bij het ontwerp bestemmingsplan Kern Maasdijk wenst de gemeente dezelfde lijn te volgen als bij het ontwerp bestemmingsplan Glastuinbouwgebied d.w.z. dat er geen regel m.b.t. waterdicht bouwen aan het bestemmingsplan wordt toegevoegd. Wel zal in overleg met het Hoogheemraadschap bekeken worden of het plangebied van Kern Maasdijk wordt toegevoegd aan het gebied waarop de nog bovengenoemde intentieverklaring betrekking zal hebben;
  • d. In de toelichting zal de dubbelbestemming 'Waterstaat – waterkering' op een juiste wijze worden weergegeven. De adviesverplichting voor ontwikkelingen binnen de keurzone zal in de planregels worden opgenomen.

  • 8. Hulpverleningsregio Haaglanden

Samenvatting:

  • a. Om de gevolgen bij het vrijkomen van toxische stoffen te beperken, wordt geadviseerd om bij verbouw en nieuwbouw van de woon- en maatschappelijke bestemmingen binnen het invloedsgebied van 'Gebr. van Staalduinen b.v.' een technische voorziening te plaatsen, zodat de ventilatie met een eenvoudige handeling kan worden uitgeschakeld. Dit mag ook een handmatige handeling zijn.
  • b. Geadviseerd wordt om bij eventuele verbouw en nieuwbouw van de woon- en maatschappelijke bestemmingen binnen het invloedsgebied van 'Gebr. van Staalduinen b.v.' een vluchtweg te realiseren via de gevel in een afgekeerde zijde van deze risicobron.
  • c. Geadviseerd wordt om de bewoners en gebruikers van objecten binnen het invloedsgebied 'Gebr. van Staalduinen b.v.' te informeren over de verschillende risico's en gevaren in de omgeving van deze risicobron en de wijze van alarmeren en de wenselijke manier van reageren tijdens incidenten (risicocommunicatie). Dergelijke informatie dient op gezette tijden herhaald te worden, zodat het onderwerp onder de aandacht blijft.
  • d. Op dit moment zijn de bereikbaarheid voor de hulpdiensten en de bluswatervoorzieningen binnen het plangebied 'Kern Maasdijk' voldoende. Het is van belang dat de bereikbaarheid voor de hulpdiensten van het plangebied en de bluswatervoorzieningen behouden blijven. Bij wijzigingen aan de wegenstructuur en bluswatervoorzieningen binnen of nabij het plangebied wordt geadviseerd om de afdeling Risicobeheersing Westland (VRH) bij deze ontwikkelingen te betrekken.

Beantwoording:

  • a. In het kader van dit bestemmingsplan kunnen geen voorschriften opgenomen worden om dit te realiseren. Dit zal in overweging genomen moeten worden bij individuele omgevingsvergunningen. Dit advies geeft geen aanleiding voor verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
  • b. Aangezien hier sprake is van een bestaande situatie is het moeilijk om invulling te geven aan dit advies. Dit zal in overweging genomen moeten worden bij individuele omgevingsvergunningen. Dit advies geeft daarom geen aanleiding voor het verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
  • c. Er wordt in de regio Haaglanden gewerkt aan een risicocommunicatiecampagne. De gemeente Westland is bij deze campagne betrokken en zal daarmee, in samenwerking met de overige Haaglanden gemeenten, een adequate invulling geven aan risicocommunicatie. Dit advies geeft geen aanleiding voor het verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
  • d. Bij grootschalige veranderingen aan het wegennet, zal in het proces om tot wijziging van het bestemmingsplan de VRH betrokken worden. Dit advies geeft daarom geen aanleiding voor het verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.