Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein Wateringen
Status: vastgesteld
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000015-va02

4.2 Bestemmingsregeling

De bestaande functies in het plangebied die overeenkomstig het voorheen geldende bestemmingsplan in dit plan zijn bestemd, zijn de volgende (in alfabetische volgorde van bestemming).
4.2.1 Bestemming "Bedrijventerrein"
Algemeen
In dit bestemmingsplan is voor het hele bedrijventerrein de bestemming "Bedrijventerrein" gekozen waarbij voor de bebouwingsmogelijkheden en erfbebouwingsbepalingen is aangesloten bij de geldende bestemmingsplannen.
 
Bedrijven algemeen
De gronden van de bedrijven die zijn vermeld in het overzicht in Bijlage 1 van deze toelichting zijn alle in de bestemming "Bedrijventerrein" opgenomen als bedrijf met een functieaanduiding die de maximale milieucategorie aanwijst waarbinnen het bedrijf operationeel mag zijn, met uitzondering van de hierna vermelde soorten van bedrijven waarvoor een specifieke functieaanduiding is opgenomen.
De keuze van maximale milieucategorie per soort van bedrijven is verantwoord in paragraaf 3.4 van deze toelichting.
 
Bedrijfswoningen
De bedrijfswoningen op het bedrijventerrein zijn op de betreffende locaties vastgelegd en voorzien van de functieaanduiding ‘bedrijfswoning’. Binnen het plangebied zijn alleen grondgebonden bedrijfswoningen aanwezig. Voor grondgebonden bedrijfswoningen zijn naast de genoemde functieaanduiding eveneens de aanduidingen 'tuin' en 'erf' opgenomen. Middels deze aanduidingen en de planregels wordt de plansystematiek voor woningen, zoals in de bestemming "Wonen" (zie paragraaf 4.2.6 van de bestemmingsregels), voortgezet. Door deze wijze van bestemmen is het mogelijk om de (stedenbouwkundige) structuur van het bedrijventerrein ten aanzien van bedrijfsbebouwing te waarborgen door middel van het opnemen van het bouwvlak waarbinnen bedrijfsbebouwing, anders dan de bedrijfswoning, mogelijk is. Deze plansystematiek verschaft zodoende de nodige rechtszekerheid over mogelijke bedrijfsbebouwing bij het verdwijnen van een dienstwoning en flexibiliteit, omdat geen ruimtelijke procedure benodigd is om bedrijfsgebouwen en -bouwwerken te kunnen bouwen.
 
Beeldbepalende elementen
De bestemmingsplannen "Zwethove" en "Bedrijventerrein Wateringse Veld" kenden beide een beeldkwaliteitsplan. Deze beeldkwaliteitsplannen komen met het onderhavig bestemmingsplan te vervallen. Aspecten uit de beeldkwaliteitsplannen die in de huidige, veelal bestaande, situatie nog van belang zijn voor de structuur en (beeld-)kwaliteit van het bedrijventerrein hebben via één of meerdere aanduidingen, met bijbehorende regels, een plek gekregen in het bestemmingsplan.
4.2.2 Bestemming "Groen"
Alle structurerende groenvoorzieningen hebben in het bestemmingsplan de bestemming "Groen".
4.2.3 Bestemming "Verkeer"
Daar waar een weg een stroomfunctie heeft, is de weg in het bestemmingsplan bestemd als bestemming "Verkeer". De locatie van de tramlijn, met keerlus zijn bestemd als "Verkeer" met de functieaanduiding "railverkeer".
4.2.4 Bestemming "Verkeer - Verblijfsgebied"
Interne ontsluitingswegen, voet- en fietspaden hebben de bestemming "Verkeer- Verblijfsgebied".
4.2.5 Bestemming "Water"
De waterlopen zijn in het bestemmingsplan bestemd als bestemming  "Water".
4.2.6 Bestemming "Wonen" en "Tuin"
De woningen aan de Middenweg 11, 13 en 18, Molenweer 2c en aan de Zwarteveen 10 hebben de bestemming Wonen gekregen waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de geldende bestemmingsplanbepalingen. Het voorerfgebied van deze woningen, dat grenst aan de openbare weg, zijn bestemd als bestemming  "Tuin".
4.2.7 Dubbelbestemming "Leiding - Gas"
De zones van 5 meter aan weerszijde van de hartlijn van de aanwezige gasleidingen hebben in het bestemmingsplan de dubbelbestemming "Leiding - Gas" gekregen. Het betreft de zakelijke rechtstrook van de leiding. Ter plaatse van een afsluiterschema is de zone van 4 meter aan weerszijde van het schema opgenomen. Aan deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunning verbonden.
4.2.8 Dubbelbestemming "Leiding - Hoogspanningsverbinding"
De zones van 37 meter aan weerszijde van de hartlijn van de aanwezige hoogspanningsverbinding hebben in het bestemmingsplan de dubbelbestemming "Leiding - Hoogspanningsverbinding" gekregen. Het betreft de zakelijke rechtstrook van de verbinding. Aan deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunning verbonden.
4.2.9 Dubbelbestemming "Waterstaat - Waterkering"
In het plangebied zijn een aantal waterkeringen aanwezig. De kern- en beschermzones van deze keringen zijn, conform de keur en legger van het hoogheemraadschap van Delfland beschermd middels de dubbelbestemming "Waterstaat- Waterkering". Aan deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunning verbonden.
4.2.10 Dubbelbestemming "Veiligheidszone - LPG"
In het plangebied zijn een tweetal LPG-tankstations aanwezig. De beschermzone van de installaties zijn conform de risicocontour opgenomen in de dubbelbestemming "Veiligheidszone - LPG". Aan deze dubbelbestemming is een omgevingsvergunning verbonden.
4.2.11 Gebiedsaanduiding "Vrijwaringszone - Molenbiotoop"
De molenbiotoop van de Schaapweimolen in Rijswijk heeft in het bestemmingsplan de gebiedsaanduiding "Vrijwaringszone - Molenbiotoop" gekregen. Met de vrijwaringszone wordt de windvang van de molen beschermd. De planregels zien op het beschermen van de windvang van de molen in het geval dat binnen die zones wordt gebouwd of hoogopgaande beplanting wordt aangelegd.