Het glastuinbouwcluster is een sterke pijler van de Nederlandse economie door de combinatie van passie, talent en economie. Deze drie dimensies kernmerken succesvolle bedrijven en bedrijfstakken binnen het glastuinbouwcluster. Alleen door te kiezen voor excelleren lukt het om deze drie dimensies sterk te houden.
Het glastuinbouwgebied van de gemeente Westland is de grootste Greenport van Nederland. Het glastuinbouwgebied dat van oudsher in het Westland is ontstaan, voldoet echter niet meer aan de huidige eisen en is toe aan een ontwikkelingsslag om te kunnen excelleren en mee te gaan met de ontwikkelingen die plaatsvinden in nieuwe glastuinbouwgebieden in Nederland. Accenten in de ontwikkeling van het Westlandse glastuinbouwgebied liggen voornamelijk op:
- schaal- en efficiencyvergroting, verduurzaming o.a. door een betere verkaveling (herstructurering) van het glastuinbouwgebied, meervoudig ruimtegebruik, innovatie, clustering en centrale voorzieningen;
- imagoverbetering;
- het ontwikkelen van bedrijven, waarbij verschillende teelten, opslag en logistiek, kantoorfunctie, commerciële functies, glastuinbouw gelieerde en -ondersteunende functies als onderzoek, opleiding en presentatie, alsmede de opwekking energie en de winning van warmte en kunnen worden gecombineerd;
- verbetering van weg- , groen-, en waterinfrastructuur;
- verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en belevingswaarde van het glastuinbouwgebied;
- het voorkomen van wateroverlast.
Door de samenvoeging van de gemeenten Monster, 's-Gravenzande, Naaldwijk, Wateringen en de Lier zijn er verschillende bestemmingsplannen voor het glastuinbouwgebied in van kracht. Deze bestemmingsplannen hebben verschillend luidende planregels en verschillend uitziende verbeeldingen (plankaarten). De bestemmingsplannen, die allen nog op basis van de oude Wet op de Ruimtelijke Ordening zijn geschoeid, zijn verouderd, divers van opzet en verschillend qua regelgeving en verbeelding, hetgeen leidt tot ongelijke bouw- en gebruiksmogelijkheden en situaties. Om de andere bestemmingen (anders dan agrarische doeleinden, glastuinbouw, en woondoeleinden) in het glastuinbouwgebied en de verschillende planverbeeldingen te harmoniseren is het voorliggende bestemmingsplan gemaakt. Het doel is het vaststellen van een nieuw, conserverend, actueel en digitaal bestemmingsplan, op basis van de nieuwe Wet ruimtelijke ordening, waarin alle planregels en verbeeldingen zijn geharmoniseerd. Tevens heeft het bestemmingsplan als doel de herstructurering extra flexibiliteit te bieden door het opnemen van verschillende wijzigingsbevoegdheden. Veel bestemmingsregels hebben afwijkingsmogelijkheden, waardoor het mogelijk is om maatwerkoplossingen te bieden in geval van strijdigheid. Het bestemmingsplan maakt gebruik van het SVBP 2008 (Standaard Vergelijkbare BestemmingsPlannen). Dit is een van hoger hand opgelegd instrument om bestemmingsplannen op een vergelijkbare wijze op te bouwen en te verbeelden.
Vooruitlopend op dit bestemmingsplan heeft al een beperkte harmonisatie plaatsgevonden van de in de verschillende bestemmingsplannen voorkomende bestemmingen "Agrarische Doeleinden, Glastuinbouw (A-GT)" en "Wonen" (W). Op 26 mei 2009 is door de gemeenteraad een parapluherziening van de bestemmingsplannen van het buitengebied Westland vastgesteld, met uniforme planregels voor wat betreft "Agrarische Doeleinden, Glastuinbouw" (A-GT) en "Wonen" (W). Deze harmonisatie wordt in dit bestemmingsplan overgenomen en op sommige punten geactualiseerd.
Verder zijn verleende artikel 19 WRO vrijstellingen, vastgestelde (partiële) herzieningen, wijzigingsplannen, projectbesluiten en projectbestemmingsplannen voor zover van toepassing op het plangebied verwerkt in dit bestemmingsplan.
Om het karakter en de herkenbaarheid van het gebied als Greenport te benadrukken is nadrukkelijk gekozen voor de naam bestemmingsplan "Glastuinbouwgebied Westland" in plaats van tot op heden gangbare benamingen als 'Buitengebied" of "Landelijk Gebied".