Type plan: bestemmingsplan
Naam van het plan: Bedrijventerrein Monster
Status: onherroepelijk
Plan identificatie: NL.IMRO.1783.abp00000007-onhe

4.2 Bestemmingsregeling

De bestaande functies in het plangebied die overeenkomstig het voorheen geldende bestemmingsplan in dit plan zijn bestemd, zijn de volgende (in alfabetische volgorde van bestemming).
4.2.1 Bestemming "Bedrijventerrein"
Algemeen
In dit bestemmingsplan is voor het hele bedrijventerrein de bestemming "Bedrijventerrein" gekozen waarbij voor de bebouwingsmogelijkheden en erfbebouwingsbepalingen is aangesloten bij de geldende bestemmingsplannen.
 
Bedrijven algemeen
De gronden van de bedrijven die zijn vermeld in het overzicht in Bijlage 1 van deze toelichting zijn alle in de bestemming "Bedrijventerrein" opgenomen als bedrijf met een functieaanduiding die de maximale milieucategorie aanwijst waarbinnen het bedrijf operationeel mag zijn, met uitzondering van de hierna vermelde soorten van bedrijven waarvoor een specifieke functieaanduiding is opgenomen.
De keuze van maximale milieucategorie per soort van bedrijven is verantwoord in paragraaf 3.4 van deze toelichting.
 
Bedrijfswoningen
De bedrijfswoningen op het bedrijventerrein zijn op de betreffende locaties vastgelegd en voorzien van de functieaanduiding ‘bedrijfswoning’. Binnen het plangebied zijn alleen grondgebonden bedrijfswoningen aanwezig. Voor grondgebonden bedrijfswoningen zijn naast de genoemde functieaanduiding eveneens de aanduidingen 'tuin' en 'erf' opgenomen. Middels deze aanduidingen en de planregels wordt de plansystematiek voor woningen, zoals in de bestemming "Wonen" (zie paragraaf 4.2.6 van de bestemmingsregels), voortgezet. Door deze wijze van bestemmen is het mogelijk om de (stedenbouwkundige) structuur van het bedrijventerrein ten aanzien van bedrijfsbebouwing te waarborgen door middel van het opnemen van het bouwvlak waarbinnen bedrijfsbebouwing, anders dan de bedrijfswoning, mogelijk is. Deze plansystematiek verschaft zodoende de nodige rechtszekerheid over mogelijke bedrijfsbebouwing bij het verdwijnen van een dienstwoning en flexibiliteit, omdat geen ruimtelijke procedure benodigd is om bedrijfsgebouwen en -bouwwerken te kunnen bouwen.
 
Functieaanduidingen
De volgende bedrijfspercelen zijn bestemd middels een specifieke functieaanduiding:
  • het perceel aan Havenstraat 41 (bouwmarkt “Praxis”),
middels de functieaanduiding “specifieke vorm van bedrijventerrein - bouwmarkt” omdat deze functie in beginsel niet wenselijk is op lokale bedrijventerreinen. Deze bestaande functie wordt echter niet gesaneerd en wordt om deze reden ingepast middels een functieaanduiding.
  • het perceel aan Emmastraat 103 (“Argos Tankstation”),
middels de functieaanduiding “verkooppunt motorbrandstoffen zonder lpg”;
  • de aanwezige zelfstandige kantoren op het bedrijventerrein:
de aanwezige zelfstandige kantoren zijn mogelijk gemaakt in de bestemmingsomschrijving van de bedrijfsbestemming. In de bestemmingsomschrijving wordt verwezen naar een lijst met kantoren welke in Bijlage 2 van de planregels is opgenomen”;
  • het garagebedrijf aan de Vlotlaan,
middels de functieaanduiding “specifieke vorm van bedrijventerrein - garagebedrijf” waarvoor omdat
deze functie in beginsel niet wenselijk is op lokale bedrijventerreinen. Deze bestaande functie wordt echter niet gesaneerd en wordt om deze reden ingepast middels een functieaanduiding.
 
Afwijkingsbevoegdheden
In de planregels zijn voor de bestemming “Bedrijventerrein” afwijkingsbevoegdheden opgenomen:
  • voor het toestaan van één hogere milieucategorie voor een bedrijf indien kan worden aangetoond dat het bedrijf zijn activiteiten op milieuvriendelijkere uitoefent, met als maximum categorie 4.2;
Wijzigingsbevoegdheden
In de planregels zijn voor de bestemming “Bedrijventerrein” en de bestemmingen “Wonen” en “Tuin” de volgende wijzigingsbevoegdheden opgenomen:
  • de omzetting van de bestemmingen “Wonen” en “Tuin” naar bestemming “Bedrijventerrein” zodat de gronden (en opstallen) van de verspreid liggende burgerwoningen op het bedrijventerrein toegevoegd kunnen worden aan de bedrijfsbestemming;
 
4.2.2 Bestemming "Maatschappelijk"
Het volgende perceel heeft in het bestemmingsplan de bestemming “Cultuur en ontspanning” gekregen: 
  • het perceel aan Vlotlaan 535 (“De Druiventuin”).
4.2.3 Bestemming "Groen"
Alle groenvoorzieningen langs de Vlotwatering en de groenvoorzieningen aan het uiteinde van de haven aan de Havenstraat, op het perceel naast Stationsweg 13 en langs de waterloop langs Vlotlaan 535 hebben in het bestemmingsplan de bestemming “Groen”.
4.2.4 Bestemming "Verkeer"
De volgende verkeerswegen zijn in het bestemmingsplan bestemd als bestemming “Verkeer”:
  • de ontsluitingswegen van het bedrijventerrein: ‘s-Gravenzandseweg, Emmastraat,
Alle overige wegen binnen het plangebied zijn bestemd als ‘Verkeer-Verblijfsgebied’.
4.2.5 Bestemming "Water"
De volgende waterlopen zijn in het bestemmingsplan bestemd als bestemming “Water”:
  • de primaire boezemwatergangen in het zuiden (Vlotwatering) en in het oosten van het plangebied (de haven aan de Havenstraat).
4.2.6 Bestemming "Wonen" en "Tuin"
De woningen aan de Emmastraat en het woonlint in het verlengde van de Emmastraat dat het bedrijventerrein inloopt en de verspreid liggende burgerwoningen op het bedrijventerrein hebben de bestemming Wonen gekregen waarbij zoveel mogelijk wordt aangesloten bij de geldende bestemmingsplanbepalingen.
Het voorerfgebied van deze woningen, dat grenst aan de openbare weg, zijn bestemd als bestemming “Tuin”.
4.2.7 Dubbelbestemming "Waarde - Archeologie"
Omdat in het noordelijk deel van het plangebied, een redelijke tot grote kans aanwezig is van archeologische sporen in de grond, heeft dit deel van het plangebied de dubbelbestemming “Waarde - Archeologie” gekregen.