Plan: | Woonkern s-Gravenzande |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1783.abp00000005-vast |
Toetsingskader
Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van omliggende woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat en dat horecavoorzieningen op de betreffende locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH).
De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt naar mate van hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op de regeling van horecavoorzieningen met de SvH wordt verwezen naar Bijlage 3.
Onderzoek en conclusie
Binnen het plangebied worden horecavoorzieningen uit categorie 1b algemeen toelaatbaar geacht. Dit is lichte horeca die over het algemeen weinig milieuhinder veroorzaakt voor omwonenden. Burgemeester en wethouders kunnen gebruikmaken van een afwijkingsbevoegdheid bij het verlenen van een omgevingsvergunning om horeca-activiteiten uit de milieucategorie die 1 stap hoger ligt dan de algemene toelaatbaarheid toe te staan. In het geval van afwijken bij een omgevingsvergunning dient echter wel te worden aangetoond dat een horecabedrijf naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar is met bedrijven uit de algemene toelaatbare categorie en geen onacceptabele milieuhinder veroorzaakt ter plaatse van woningen.
De horecabedrijven binnen het plangebied zijn geïnventariseerd en opgenomen in tabel 3.2.
Tabel 3.2 Horeca-inventarisatie
straat | nr. | naam en aard van het bedrijf | cat. SvH |
algemene toelaat- baarheid |
bestem-mingsregeling |
Koningin Julianaweg | 50a | Snackbar de Boerenwoning | 1a | 1a | H |
104 | Kam Sing | 1a | 1a | GD-1 | |
118 | Cafetaria de Oranjehoek | 1a | 1a | GD-1 |
De bedrijven vallen allemaal in categorie 1a en daarmee binnen de algemene toelaatbaarheid. Rond de horecabedrijven zal sprake zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.