6.2 Overlegreacties
In het kader van het wettelijk vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro is het voorontwerpbestemmingsplan in ieder geval toegezonden aan de volgende overlegpartners:
-
1. provincie Zuid-Holland;
-
2. Hoogheemraadschap van Delfland;
-
3. Veiligheidsregio Haaglanden.
De binnengekomen reacties zijn in deze paragraaf samengevat en van beantwoording voorzien.
-
1. Stadsgewest Haaglanden
Samenvatting
Het plan is consoliderend en conform het regionale beleid dat mede door de gemeente is vastgesteld. Er is geen reactie benodigd van het Dagelijks Bestuur.
Beantwoording
De reactie wordt voor kennisgeving aangenomen.
2. Hulpverleningsregio Haaglanden
Samenvatting
-
a. Om de gevolgen bij het vrijkomen van toxische stoffen te beperken, wordt geadviseerd om binnen 325 meter vanaf de provinciale wegen bij ver- en nieuwbouw van de objecten bestemd voor het verblijf van personen een technische voorziening te plaatsen, zodat de ventilatie met een eenvoudige handeling kan worden uitgeschakeld. Dit mag ook een handmatige handeling zijn.
-
b. Geadviseerd wordt dat in de objecten waarin groepen beperkt of niet zelfredzame personen kunnen bevinden, het aanwezige personeel en/of de begeleiders zijn voorbereid op eventuele calamiteiten (met gevaarlijke stoffen) die buiten de objecten kunnen plaatsvinden, maar effecten binnen de objecten kunnen hebben. Hierbij is het van belang dat zij ook weten hoe daarbij te handelen. Bijvoorbeeld om de bewoners/ gebruikers van de objecten te assisteren om zichzelf in veiligheid te brengen. Hierbij is het ook belangrijk dat dit wordt geborgd en structureel wordt geoefend. Bijvoorbeeld door middel van een plan ten behoeve van noodsituaties.
-
c. Bij eventuele verbouw of (vervangende) nieuwbouw van objecten binnen het invloedsgebied van 325 meter is het belangrijk dat mensen veilig kunnen vluchten. Dit betekent dat onafhankelijk van de locatie van het incident een vluchtweg wordt geadviseerd, via de tuin/gevel aan de afgekeerde zijde van de transportroutes gevaarlijke stoffen.
-
d. Geadviseerd wordt om de bewoners en gebruikers van objecten binnen het gehele plangebied te informeren over de verschillende risico's en gevaren van de transportroutes gevaarlijke stoffen en de wijze van alarmeren en de wenselijke manier van reageren tijdens incidenten (risicocommunicatie). Dergelijke informatie dient op gezette tijden herhaald te worden, zodat het onderwerp onder de aandacht blijft.
Beantwoording
-
a. In het kader van dit bestemmingsplan kunnen geen voorschriften opgenomen worden om dit te realiseren. Dit zal in overweging genomen moeten worden bij individuele omgevingsvergunningen. Dit advies geeft geen aanleiding voor verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
-
b. Elk bedrijf is op grond van de arbeidsomstandigheden wet verplicht goed voorbereid te zijn op ongevallen, brand en ontruiming. Daarnaast wordt in de regio Haaglanden gewerkt aan een risicocommunicatiecampagne. De gemeente Westland is bij deze campagne betrokken en zal daarmee, in samenwerking met de overige Haaglanden gemeenten, een adequate invulling geven aan risicocommunicatie. Dit advies geeft geen aanleiding voor het verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
-
c. Dit bestemmingsplan is consoliderend van aard, er worden geen nieuwe ontwikkelingen mogelijk gemaakt. In het kader van dit bestemmingsplan kunnen dan ook geen voorschriften opgenomen worden om dit te realiseren. Dit advies zal in overweging genomen moeten worden bij individuele omgevingsvergunningen bij realisatie van nieuw- of verbouw. Dit advies geeft geen aanleiding voor verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
-
d. Momenteel wordt in de regio Haaglanden gewerkt aan een risicocommunicatiecampagne. De gemeente Westland is bij deze campagne betrokken en zal daarmee, in samenwerking met de overige Haaglanden gemeenten, een adequate invulling geven aan risicocommunicatie. Dit advies geeft geen aanleiding voor het verbinden van regels aan dit bestemmingsplan.
3. Hoogheemraadschap van Delfland
Samenvatting
-
a. Waterschapsbeleid: geadviseerd wordt om te verwijzen naar de nieuwe handreiking voor gemeenten 2012 in plaats van naar de handreiking Watertoets.
-
b. Waterschapskwantiteit: er wordt opgemerkt dat bij kleinschalige, nieuwe ontwikkelingen, waarbij de verharding ten opzichte van de oude situatie toeneemt, wel compenserende maatregelen zijn vereist aangezien de waterhuishouding extra wordt belast door de extra verharding. Verzocht wordt dit op te nemen in de waterparagraaf.
-
c. Veiligheid en waterkeringen: op de planverbeelding is de breedte van de kern- en beschermingszone van de boezemkade onjuist weergegeven. Vanaf de waterlijn is de breedte circa 27 m. verzocht wordt om na te gaan of de kern- en beschermingszone van de boezemkade met de correcte breedte is opgenomen.
Beantwoording
De waterparagraaf zal op de punten “waterschapsbeleid” en 'waterkwantiteit' worden aangepast. De breedte van de kern- en beschermingszone zal op de planverbeelding worden aangepast.