Plan: | Centrum 's-Gravenzande |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.1783.ABP00000010-onhe |
Toetsingskader
Bij de aanwezigheid van horecavoorzieningen is het van belang dat ter plaatse van woningen een goed woon- en leefklimaat kan worden gerealiseerd en dat horecavoorzieningen op een gewenste locatie hun bedrijf kunnen uitoefenen. Vergelijkbaar met de zonering van bedrijfsactiviteiten wordt daarbij gebruikgemaakt van een Staat van Horeca-activiteiten (SvH).
De SvH bestaat uit een lijst van horeca-activiteiten die is gerangschikt op hinderlijkheid. Er is vooral gekeken naar het aspect geluidshinder en de verkeersaantrekkende werking van de onderscheiden categorieën. Per gebied wordt vastgesteld welke categorie van horecavoorzieningen toelaatbaar wordt geacht. Voor een nadere toelichting op de regeling van horecavoorzieningen met de Staat van Horeca-activiteiten wordt verwezen naar Bijlage 4.
Toelaatbaarheid per gebiedstype
Voor de zonering van horeca-activiteiten is slechts sprake van één gebiedstype. Het gaat om het horecaplein. In een centrumgebied wordt horeca tot en met categorie 2 algemeen toelaatbaar geacht. Dit is de zogenaamde middelzware horeca. Reeds aanwezige horeca uit een hogere categorie dan de algemene toelaatbaarheid wordt mogelijk gemaakt via een maatbestemming.
Afwijken
Bij omgevingsvergunning kan worden afgeweken van de algemene toelaatbaarheid om horeca uit de milieucategorie die 1 stap hoger ligt dan de algemene toelaatbaarheid (dus 3) toe te staan. In dat geval dient echter wel te worden aangetoond dat een horecabedrijf naar aard en invloed op de omgeving vergelijkbaar is met bedrijven uit de algemene toelaatbare categorie en geen onacceptabele milieuhinder veroorzaakt ter plaatse van woningen.
Akoestische aspecten horecabestemming Martktplein
Door Oranjewoud is in een nader onderzoek ingegaan op de akoestische aspecten van de horecabestemming, die door het bestemmingsplan op het Marktplein wordt mogelijk gemaakt (zie Bijlage 5).
Geconcludeerd wordt dat door de voorliggende regeling van zonering van horeca-activiteiten in dit bestemmingsplan een aanvaardbaar woon- en leefklimaat bij gevoelige bestemmingen is gewaarborgd en dat deze zorgt dat de horecabedrijven de gewenste bedrijfsvoering kunnen uitoefenen.
Inventarisatie horecavoorzieningen
Bestaande horecavoorzieningen in het plangebied zijn geïnventariseerd en ingeschaald volgens de categorieën SvH (zie Bijlage 2 bij de regels). In het plangebied komen enkel horecavoorzieningen voor die passen binnen de algemene toelaatbaarheid. Het gaat vooral om lichte horeca als restaurants en cafetaria.
Conclusie
Horeca-activiteiten binnen het plangebied vallen alle binnen de algemene toelaatbaarheid. Derhalve wordt geconcludeerd dat deze activiteiten geen onacceptabele milieuhinder zullen veroorzaken. Daarnaast worden de horecabedrijven niet in hun bedrijfsvoering belemmerd.