direct naar inhoud van 2.2 Ruimtelijk-functionele structuur
Plan: Kern Honselersdijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.1783.ABP00000009-onhe

2.2 Ruimtelijk-functionele structuur

In deze paragraaf worden de ruimtelijke en de functionele opbouw van het centrum van Honselersdijk beschreven.

2.2.1 Historisch ruimtelijke structuur

Het dorp Honselersdijk is ontstaan op de zuidelijke Ganteldijk. Het dorp is van oorsprong een dijkdorp. In de negende eeuw was er al sprake van bewoning. Al in 895 werd het bestaan van een kerkje vermeld.

Later bouwden de Heren van Naaldwijk er het kasteel Hunsel. Het werd na aankoop in 1612 door Frederik Hendrik aanzienlijk uitgebreid en verfraaid. Het kasteel werd echter, na openbare verkoop, in 1815 gesloopt. De oude naam van het Hof werd gegeven aan de overgebleven huizen. De bijbehorende tuinen en bossen werden gerooid en ingericht voor tuinbouwgrond. Van de oorspronkelijke lanen en tuinen is weinig meer te vinden. Thans rest nog enkel het poortgebouw met de beide vleugels (de Nederhof).

Het oorspronkelijke dijkdorp is in de structuur van Honselersdijk nog goed herkenbaar. De kern is gebouwd rond de Dijkstraat en het verlengde daarvan, aan de oostkant de Endeldijk en aan de westkant de Hofstraat. Ook het voormalige poortgebouw van het kasteel, de Nederhof, is nog herkenbaar en fungeert als oriëntatiepunt bij de ingang van het centrum bij de kruising van de Prinsegracht en de Dijkstraat.

2.2.2 De ontwikkeling van de kern

Honselersdijk is de laatste decennia in een redelijk constante bouwstroom gegroeid naar een compacte kern van een kleine zevenduizend inwoners. Rond de oudste bebouwing aan de Dijkstraat zijn daarbij geconcentreerde woongebieden ontstaan. Naast het centrumgebied rond de Dijkstraat zijn negen deelgebieden te onderscheiden (zie figuur 2.1). In deze paragraaf worden de verschillende deelgebieden en bebouwing behandeld.

afbeelding "i_NL.IMRO.1783.ABP00000009-onhe_0008.jpg"

Centrum

Tussen het Moddermanplein en de Prinsegracht langs de Dijkstraat ligt het centrum van Honselersdijk. Langs dit deel van de Dijkstraat ligt een keur van functies en voorzieningen. Aan de vorm, het karakter en de leeftijd van de bebouwing is de geschiedenis van de kern af te lezen.

In het zuidelijk deel, tussen de Prinsegracht en de Groenelaan ligt de nadruk op wonen. Aan het deel tussen de Groenelaan en het Moddermanplein zijn de meeste voorzieningen gevestigd en ligt het 'winkelcentrum'.

Vogelwijk

In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw vond ten zuiden van het centrum een gestructureerde uitbreiding plaats aan de westkant van de Molenlaan tussen de Dijkstraat en de Omgelegde Dijksloot. De structuur van de buurt wordt gekenmerkt door rechte wegen en bouwblokken in hoofdzakelijk strokenverkaveling. De buurt heeft een woonfunctie en de woningen zijn - op de rand langs de Omgelegde Dijksloot en het woonzorgcomplex 'De Hunselaer' na - grondgebonden. De Hunselaer bestaat uit twee woonlagen. Het woongebouw langs de Dijksloot bestaat uit negen woonlagen.

Zonder dat deze buurt beschikt over grote groene gebieden heeft zij, met name rond de Hunselaer en de Omgelegde Dijksloot, een groen en open karakter.

Hofstraat

Aan de zuidelijke zijde van de Prinsegracht ligt het gebied rond de Hofstraat. Voordat de Dijkweg aangelegd was, vormde de Hofstraat de verbindende schakel tussen Honselersdijk en Naaldwijk. Het grootste deel van het hierboven genoemd kasteel Hunsel lag ten noorden van de Hofstraat (waar nu het Bedrijventerrein Honselersdijk ligt). Tussen de Omgelegde Dijksloot en de Dijkweg is, een zeer gevarieerd gebied ontstaan met vooral woningen maar ook maatschappelijke functies, horeca-functies en kleinschalige bedrijfsmatige activiteiten.

Tuinen-Zuid

In de jaren '80 van de vorige eeuw werd aan de zuidzijde van het dorp, aan de overzijde van de Omgelegde Dijksloot, de buurt Tuinen-Zuid ontwikkeld. De buurt wordt omsloten door de Verlegde Strijp, de Omgelegde Dijksloot en het sportpark Strijphorst.

Deze buurt bestaat uit vier kwadranten waarvan die in de zuidoostelijke hoek er qua inrichting en bouwwijze er het meest uit springt. De woonomgeving heeft hier een besloten karakter. De rest van de buurt is in een meer traditionele strokenverkaveling gebouwd.

Burgemeestersbuurt

De Burgemeestersbuurt is een volkswijk, die als eerste uitbreidingsgebied in de kern is ontstaan. De wijk telt 460 huishoudens waarvan er 295 (64%) in woningen van Vestia Westland wonen.

De wijk is te verdelen in een vooroorlogs gebied (bouwjaar 1921 tot 1936) tussen de Molenlaan, de Noorduynkade en de Burgemeester van Doornlaan, waarbinnen overigens ook vernieuwing heeft plaatsgevonden, en een naoorlogs (bouwjaar 1950 tot 1960) gebied tussen de Endeldijk, Johan van Oldenbarneveldtstraat en de Burgemeester Hoogenboomstraat.

Tuinen-Noord

In de jaren tachtig en negentig werkte men aan de noordzijde van de Endeldijk aan de nieuwste ontwikkelingen in Honselersdijk. Eerst het woongebied aan de Dijkstraatzijde rond de 'Hofwijk'. Later aan de andere zijde van de Groenelaan langs 'Achter de Dijk' en de 'Kraayesteyn'. Dit laatste woongebied wordt gekenmerkt door een grote groene binnenruimte.

In de jaren '90 werd gestart met de bouw van het nieuwste woongebied. Aan de westelijke zijde van het Poeldijksepad is het woongebied Nieuw Gantel gerealiseerd. Ook een nieuw woongebouw aan de oostzijde op de hoek met de Endeldijk is midden jaren '90 van de vorige eeuw tot stand gekomen.

Symfonia

Aan de noordkant van de Endeldijk, juist tegenover de Burgemeestersbuurt, ligt een klein buurtje, Symfonia. Er staan ongeveer 65 woningen, het merendeel grondgebonden. De straat Symfonie verbindt het buurtje met het Poeldijksepad.

Van Reenenbuurt

Aan de rand van het plangebied van dit plan, ligt het laatste specifieke woongebied van Honselersdijk: de Van Reenenbuurt. Het bestaat uit een 70-tal kleine en lage woningen rond een groen pleintje. De woonomgeving heeft een besloten karakter met smalle straten.

Buytenplaets Fase 1

Buytenplaets is een nieuwe woonwijk gelegen tussen de Endeldijk/Mariëndijk, de Burgemeester Hoogenboomstraat en de 1e van Reenenstraat. Voor deze nieuwe woonwijk is een vrijstellingsprocedure ex artikel 19 lid 2 WRO (oud) gevolgd. De nieuwe woonwijk bestaat uit 130 woningen/appartementen, waarvan 29% sociale sectorwoningen.

Fase 1, ook wel Boomparck genaamd, bestaat in hoofdzaak uit grondgebonden woningen. Langs de Burgemeester Hoogenboomstraat staan appartementen, evenals in de hoek van het bouwblok dat het dichtst tegen de Van Reenenbuurt aan is gebouwd.

Strijphorst

Aan de zuidkant van het plangebied is het sportcomplex De Strijphorst opgenomen. Deze is er sinds de jaren '90 gevestigd. Na uitbreidingsplannen van de bloemenveiling, is het sportcomplex verplaatst naar de huidige locatie nabij de Molenlaan.